Aj hračky vedia deti chrániť pred slnkom. Neveríte?

6 min
11. júl'17

Vo svete, kde máme stále menej času i priestoru, nás vcelku potešia veci, ktoré okrem svojej hlavnej funkcie ponúkajú aj čosi navyše. Aj preto niektoré z našich hračiek dokážu najmenších nielen zabaviť, ale sú aj nesmierne praktické. V lete napríklad poskytujú ochranu pred slnkom.

Detské odrážadlá Smoby

Hlavné zásady ochrany pred slnkom

Slnečné lúče síce milujeme, ale môžu nám na druhej strane aj pekne znepríjemniť život. Ak počas horúcich letných dní trávime s deťmi dlhé hodiny vonku, vystavujeme ich riziku spálenia či úpalu, ktorý môžu sprevádzať bolesti hlavy, strata koncentrácie, slabosť, únava či nevoľnosť. Samozrejme, týmto problémom možno ľahko predísť dodržiavaním istých zásad:

  • Malé bábätká sa snažíme chrániť pred priamym slnečným žiarením čo najviac, preto by mali zostať maximum času v tieni. Kočík otáčajte tak, aby na dieťatko „nepražilo“ priame slnko. Ak sa tomu nedokážete vyhnúť, umiestnite na striešku slnečnú clonu, na čo vám pekne poslúžia detské plienky alebo zavinovačky.
  • Ubezpečte sa, že priestor vo vnútri vaničky, kde dieťatko spinká, je zároveň dobre vetraný. Pod priveľmi stiahnutou a pozakrývanou strieškou môže byť veľmi sparno.
  • Slnko hreje s najväčšou intenzitou okolo poludnia medzi 11. – 15. hodinou. Aj preto by sme mali drobcov nechávať vonku pobehovať iba ráno do 10. hodiny a popoludní až po 16. – 17. hodine.
  • Nenechajte deti počas pobytu na slnku bez vhodnej pokrývky hlavičky, napríklad klobúčika, šatky alebo šiltovky.
  • Svojim ratolestiam vyberajte výlučne ľahké vzdušné oblečenie z prírodných materiálov a vo svetlých farbách, ktoré na rozdiel od tmavých odtieňov lepšie odrážajú slnečné lúče.
  • Pokožku svojich detičiek natieranie krémom s vyšším ochranným faktorom, ideálne 30 až 50, ktorý obsahuje spoľahlivé UVA a UVB filtre. Drobcov natierajte aj vtedy, keď slnko zakryjú mraky alebo sa hrajú v tieni, napríklad pod slnečníkom. Odrazené slnečné lúče môžu v menšej miere dopadať aj sem.
  • Starajte sa o správny pitný režim svojich detí, čo znamená, že budú prijímať menšie množstvá vhodných tekutín v častejších intervaloch.

Opaľovacie krémy pre deti

Bez krému to nepôjde

Opaľovací krém, mlieko či sprej sú jednoducho „must-have“ vašej letnej výbavy pre dieťa. Pri ich výbere nepozerajte iba na ochranný faktor, ale aj na ich obsah – najmä vtedy, ak vaši najmenší trpia rozličnými kožnými problémami, ako sú alergie či ekzémy.

V tomto prípade sa namiesto chemických filtrov vyplatia skôr prípravky na báze minerálov, ktoré majú  jednak prírodný pôvod a jednak na pokožke vytvárajú odolnejšiu ochrannú vrstvu rozptyľujúcu slnečné žiarenie. Nezľaknite sa ich hutnej konzistencie. Vaše dieťatko bude síce vyzerať ako pomaľovaný indián, bude však zároveň dobre chránené. Na rozdiel od chemických prípravkov ich jemná detská pokožka tolerujte lepšie. Samozrejme, o výbere konkrétneho krému sa poraďte aj s lekárom.

Ako vám pomôžu hračky?

Veľkou pomocou vo veľkom teple sú aj detské trojkolky či odrážadlá, na ktoré možno primontovať slnečnú clonu. Takýto doplnok nájdete zväčša na rastúcich hračkách, ktoré sú vhodné pre detičky najčastejšie od 6 do 36 mesiacov.

Keď sú vaše ratolesti ešte príliš malinké na to, aby ovládali trojkolku či odrážadlo bez cudzej pomoci, môžete hračku vyskladať tak, že bude fungovať prakticky ako kočík. Má bezpečnostnú ohrádku s pásmi, vodiacu tyč i slnečnú clonu, ktorá v prípade potreby nahradí klasickú striešku kočíka. Chráni v prvom rade najcitlivejšie časti tela, ako sú tvár a pliecka.

Ochranu pred UV žiarením možno vo viacerých prípadoch nastaviť podľa aktuálnej potreby dieťatka, napríklad pootočiť či nakloniť do strany, kam aktuálne najviac dopadá slnko, alebo dopredu. Niektoré clony sú riešené tak, že sa oblúkovito zvažujú smerom nad prednú časť kočíka, iné tvoria ochrannú „klenbu“, ktorá sa nad sedačkou rozprestiera po šírke. Všetky clony sú vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré spoľahlivo odrážajú slnečné žiarenie.

Odrážadlo Smoby Bubble Go 2v1 so slnečníkom a elektronickým volantom od 6 mesiacov

Detské odrážadlo Smoby Bubble Go

Jedno z najmodernejších detských odrážadiel na trhu je vybavené bezpečnostnými prvkami, ale aj elektronickým volantom s klaksónom či slnečnou clonou, takže ho bez problémov využijete aj na prechádzke s dieťatkom od 6 mesiacov. Slnečná clona je umiestnená dostatočne vysoko na to, aby drobčekovi nebránila vo výhľade.

Detské odrážadlá

Trojkolka pre deti smarTrike Recliner Infinity 5v1 Red Touch Steering od 10-36 mesiacov

Detská trojkolka smarTrike so slnečnou clonou

Jedinečná trojkolka má nielen pekný dizajn, podčiarknutý decentnou červeno-sivou kombináciou farieb, ale obsahuje tiež niekoľko funkčných prvkov, ktoré sa vám určite zídu – držiak na fľašu, veľkú i malú tašku či nastaviteľnú ochranu pred slnečným žiarením. Clona dokáže dieťatko bezpečne zatieniť aj vtedy, keď náhodou v pohodlnej sedačke zaspí. Vďaka technológii Touch Steering sa totiž trojkolka riadi tak jednoducho ako kočík, a tak je jazda pre vašu ratolesť mimoriadne komfortná a príjemná.

Detské trojkolky

Pri hre vonku je ochrana pred nebezpečnými lúčmi ešte dôležitejšia. Deti totiž v zápale hry nikdy nemyslia na dôsledky dlhodobého pobytu na slnku. Preto je najpodstatnejšie, aby ste dbali nielen na to, v akom čase sa vonku hrajú, ale tiež na miesto, kde ich zábava prebieha.

Ak im zadovážite hračky na záhradu, snažte sa ich situovať tak, aby boli aspoň čiastočne zatienené, prípadne poskytovali chládok v nejakých úsekoch dňa. V opačnom prípade budú deti na svojom ihrisku stále ako vo vyhni. Ideálnou hračkou, ktorá môže poskytnúť tieň a chládok, je aj detský domček. Jednak má veľkú striešku, pod ktorú sa môžu vaše ratolesti schovať, takisto však ponúka viacero otvorov na všetkých stranách fasády, cez ktoré sa interiér detského domčeka dostatočne prevetráva.

Set detský domček Pretty Blue Smoby a hojdačka Tuleň od 2 rokov

Set detský domček a hojdačka Smoby

Tento set hračiek je nielen cenovo výhodný, ale ponúka tiež ideálnu kombináciu hier na leto. Už samotný pohľad na krásny záhradný domček s letnou kuchynkou pôsobí vďaka žiarivým farbám osviežujúco. Domček pre deti má odolné a stabilné dvojité steny a zasúvaciu okenicu. Detská hojdačka túto miniatúrnu stavbu na záhrade krásne doplní – je obojstranná, takže sa na nej vybláznia aj dve detičky naraz. V lete oceníte aj vodotrysk, ktorý spojazdníte po napojení na vodu. Vaši drobci si tak môžu aj v sparných dňoch dopriať príjemnú spŕšku kvapiek.

Detské domčeky