Čo je novorodenecká žltačka a treba sa jej báť?

3 min
04. máj'17

Novorodenecká žltačka je bežným ochorením dojčiat. Až 60 % detí sa s ňou stretne krátko po narodení. Vo veľkej väčšine prípadov je neškodná a trvá najviac 6 dní. Čo však novorodeneckú žltačku spôsobuje a ako si s ňou poradiť?

Bábätko žltačka

Ako novorodenecká žltačka vzniká?

Dieťatko v brušku potrebuje viac červených krviniek na zásobenie všetkých tkanív kyslíkom. Po pôrode však dýcha samo, a tak organizmus začne prebytočné krvinky likvidovať. Rozkladaním hemoglobínu vzniká bilirubín, ktorý pečeň ešte nedokáže spracovať. Práve vyššie dávky bilirubínu spôsobujú žltkasté zafarbenie pokožky a očných bielok.

Nemajte výčitky. Aj keby ste sa celé tehotenstvo stravovali ukážkovo, boli by ste aktívna a oddychovali ste. Váš drobec môže byť jedným z väčšiny detí, ktoré žltačku prekonajú ako svoju vôbec prvú chorobu.

Ako sa žltačky zbaviť?

Žltačka sa väčšinou prejaví počas prvých dní po pôrode. Môžete mať zbalenú tašku a tešiť sa domov, keď vás lekár prekvapí s nepríjemnou správou. V nemocnici zostanete trochu dlhšie. Aj keď je novorodenecká žltačka väčšinou úplne neškodná, lekári musia mať dieťa pod dohľadom. V prípade, že sa žltačka prejavila až doma, kontaktujte lekára a konzultujte liečbu s ním.

Prebytočného bilirubínu sa deti zbavujú cez stolicu, moč a cez pokožku. Lekári preto mamičkám odporúčajú časté kojenie, a to ideálne každé dve až tri hodiny. Čím viac vaše bábätko papá, tým častejšie kaká a prečistuje sa. Stolica bábätiek so žltačkou je často žltá. Mamičky majú veľakrát pocit, že sa ich dieťa pri dojčení unaví. Spavosť je jedným z príznakov žltačky, nemali by ste preto obmedzovať dojčenie. Aj keď vám bude trhať srdce budiť vášho spiaceho anjelika na dojčenie, vedzte, že to robíte pre jeho dobro.

Lekári ďalej odporúčajú pobyt na svetle. Baldachýn preto z postieľky odložte. Doprajte svojmu dieťatku dostatok slnečného svetla, dbajte však pri tom na bezpečnosť. Žltačka by mala odísť v priebehu 6 dní.

Dojčenie bábätko

Čo robiť, ak sa žltačka skomplikuje?

V prípade ťažkého priebehu žltačky rozhodujú o liečbe lekári. Môžu navrhnúť liečbu modrým svetlom, tzv. fototerapiu. Lampa s modrým svetlom sa nachádza na novorodeneckom oddelení, dieťatko dostane ochrannú masku na oči a pyridoxín (vitamín skupiny B). Modré svetlo pomáha odburávať bilirubín. Na dojčenie by ste nemali zabúdať, aj keď je vaše dieťatko „pod lampou“. Nastavte si pripomienku každé tri hodiny.

V ťažších prípadoch lekári siahajú aj po liekoch a v kritických situáciách aj po transfúzii krvi. Napriek tomu, že je novorodenecká žltačka relatívne bezproblémové ochorenie, netreba ju podceňovať. Rizikové sú najmä deti, ktoré majú iné Rh krvi než matka, predčasné narodené deti alebo deti s inými infekciami a komplikáciami.