10 zvláštnych, ale úplne normálnych vecí o novorodencoch

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
8 min
09. feb'21

… ktoré vám pred pôrodom nikto nepovie. Pred narodením bábätka vás všetci blízki varujú pred prebdenými nocami, neustálym dojčením, častým plačom bábätka a nervami na prasknutie. Nikto vás nepripraví na to, čo nájdete v plienke a nespomenie, že novorodenec okrem plaču dokáže vydávať aj iné zvuky, ktoré znejú ako z iného sveta. Čo všetko ešte potrebujete vedieť o bábätku pred tým, ako ho privediete na svet?

Opuchutné prsné žľazy

Hormóny, ktoré vás trápili počas celého tehotenstva, si vyberajú svoju daň aj po pôrode, a to rovno na bábätku. Jedným zo znakov, že vaším telom ešte stále lomcujú vyššie hladiny hormónov, môžu byť “zväčšené prsia” novorodenca. Nezáleží pritom vôbec na tom, či máte doma dievčatko alebo chlapčeka. A ako sa hormóny dostanú do tela bábätka, keď vás už nespája pupočná šnúra? Odpoveďou je materské mlieko, ktoré chvíľu po pôrode drobcovi spolu s výživnými látkami dodáva aj zvyšky hormónov. Nestresujte sa, po pár dňoch by sa všetko malo vrátiť do normálu.

Máme sa báť? Zväčšené prsia novorodenca sú bežným javom, no všímajte si, či bábätko nevykazuje aj iné príznaky. Spolu so zvýšenou teplotou už môže ísť o iný problém, ktorý odhalí až pediater.

Extrémne suchá pokožka

Vystrašili vás šupinky odlupujúce sa z hlavičky bábätka? Ide o tzv. cradle cap, v preklade kolískovú čiapku. Aj v tomto prípade môže tento kožný problém spôsobovať materské mlieko, no príčinou môžu byť aj kvasinky rodu Malassezia. Nevyčítajte si, že tento stav je spôsobený zlou hygienou, pretože to tak nie je. Riešením je pravidelné premastenie pokožky detským olejom a jemné masírovanie hlavičky detskou kefou na vlasy.

Máme sa báť? Suchá pokožka novorodenca je niečo, s čím sa po pôrode stretnú všetci rodičia. V niektorých prípadoch rodičia spozorujú medzi jemnými vláskami naozaj iba niečo ako lupiny, u iných detí sa môžu vytvoriť až chrasty. Nejde však o nič iné, ako “vyrážku”, ktorá zmizne po pár dňoch, poprípade týždňoch. Ak sa ale rozšíri na iné časti tela alebo máte pocit, že sa stav zhoršuje, vyhľadajte pediatra.Fakty novorodenci

Veľmi zvláštne zvuky

Mysleli ste, že bábätká budú po narodení iba plakať a sem-tam mrnčať? Pripravte sa na to, že novorodenci vydávajú veľa rôznych zvukov, pričom niektoré z nich vás môžu pobaviť, ale aj vystrašiť. Stonanie, smrkanie, chrochtanie a rôzne ďalšie zvukové prejavy bábätka sú po narodení spôsobené najmä úzkymi nosovými priechodmi, v ktorých sa usádza hlien. Nabudúce, keď sa vaše dieťatko začne zvukovo prejavovať, budete vedieť, že stačí dôkladne vyčistiť noštek.

Máme sa báť? Občasné vydávanie týchto zvukov nie je problém. Zvýšenú pozornosť však drobcovi venujte v prípade, že chrčí pri každom nádychu a vyčistenie nošteka tento stav nezmierni.

Explozívne hovienko

Možno sa k vám už dostali nejaké fámy o tom, že mamičky po prebalení bábätka utierali nielen jeho zadoček, ale aj čerstvo vymaľované steny detskej izby. Nuž, tieto reči nemuseli byť vôbec ďaleko od pravdy. Stolica novorodenca je väčšinou tekutá a mnohí rodičia ju prirovnávajú k horčici. Stačí jeden nesprávny okamih a “výtvor” vášho bábätka môže naozaj skončiť na stene či na nábytku. Veľmi často sa to stáva práve počas prebaľovania, keď dieťatku masírujete bruško, čím mu rozhýbete črievka a explózia je na svete. Takto ste si asi prebaľovanie bábätka pred pôrodom nepredstavovali, však?

Máme sa báť? Pokiaľ má hovienko zelenú až hnedú farbu a je v ňom niečo, čo skutočne pripomína semiačka horčice, nemusíte sa obávať. Spozornite až vtedy, keď v stolici uvidíte krv.

Neustále kýchanie

Bábätká kýchajú veľa a často. Kýchanie novorodenca je náramne rozkošné, no ako čerstvý rodič si určite položíte otázku, či mu to nemôže uškodiť. Nezabudnite, že všetky podnety na tomto svete sú pre bábätko novinkou a množstvo vôní, ktoré ho obklopuje, dráždi jeho citlivý nos. Príčin, prečo dieťatko toľko kýcha, je viacero. Jednou z najčastejších je fakt, že si takýmto spôsobom čistí nos od nadmerného hlienu alebo dokonca zvyškov plodovej vody (usádza sa v dýchacích cestách a o niečo viac jej môžu mať deti narodené cisárskym rezom). Bábätko môže kýchať aj na slnku či na svetle, pričom nejde o alergiu ale o prirodzenú reakciu.

Máme sa báť? Kýchanie je prirodzenou reakciou novorodenca na nové podnety. Kým nie je časté kýchanie sprevádzané horúčkou, zhoršeným dýchaním a prehĺtaním, nemáte sa čoho obávať.Fakty novorodenci babatko

Mimovoľné trhané pohyby

Dieťatko sa hýbe, čo je prirodzené a žiadané. Čo si však počať s náhlymi trhanými pohybmi, ktoré vyzerajú kŕčovito? Bábätko po narodení prechádza mnohými vývojovými zmenami a zdokonaľuje sa v reflexoch. Medzi prvé reflexy bábätka patrí aj Morov reflex, ktorý je sprevádzaný práve prudkými pohybmi. Bábätko ním najčastejšie reaguje na náhly hlasný zvuk, ale tieto pohyby môžu byť aj náhodné a niekedy novorodenca prebudia zo spánku. Pokojnejší spánok bábätku zabezpečí pevnejšie zabalenie do zavinovačky, čo pomáha predchádzať budeniu sa s týmto reflexom. Morov reflex spravidla vymizne okolo 3-4 mesiaca po narodení.

Máme sa báť? Reflexy, dokonca aj ten Morov, ktorý môže na prvý pohľad vyzerať strašidelne, je pre vývin bábätka prirodzený. Práve naopak, absencia týchto prudkých pohybov by mohla znamenať, že niečo nie je v poriadku.

Opuchnuté genitálie

Priviedli ste na svet chlapčeka, no jeho semenníky sú podstatne väčšie, než by ste čakali? Príčinou môže byť dodatočný vplyv hormónov, ktorým bolo bábätko vo vašom brušku vystavené. V miešku sa tiež môže zadržiavať tekutina, ktorá sa však z tela vyplaví cikaním v priebehu niekoľkých dní po pôrode. Rovnaký problém môžu spozorovať aj mamičky dievčat - tie zvyknú mať po narodení opuchnuté pysky, no podobne ako u chlapcov, aj v tomto prípade opuch po pár dňoch odznie.

Máme sa báť? Ak opuch ani po pár dňoch po narodení neustáva, neváhajte a vyhľadajte pediatra, ktorý sa na problém pozrie dôslednejšie. Pretrvávajúce zväčšenie intímnych partií môže byť problémom najmä u chlapcov, pretože môže ísť o hydrokélu, teda nahromadenie tekutiny v semenníkoch.

Krv v plienke

Aj najmenšia kvapka krvi v plienke môže u novopečených rodičov vyvolať poplach, no nie vždy ide o vážny problém. Často sa objavuje u dievčat, ktorých telo sa prvé dni po narodení zbavuje estrogénu. Ide o tzv. mini periódu či pseudomenštruáciu, ktorá je celkom bežná a potrvá naozaj iba chvíľu, kým sa ustáli hladina hormónov. Príčinou krvi v plienke môže byť aj pohyb čriev a následná stolica, ktorá mohla poraniť samotné črevá alebo konečník. V niektorých prípadoch dokonca ani nejde o krv, ale o vysoko koncentrovaný moč s červenými kryštálikmi, ktorý svojou farbou pripomína krv.

Máme sa báť? Aj napriek tomu, že kvapka krvi v plienke je prirodzená, návštevu lekára neodkladajte. Zrejme naozaj nepôjde o nič vážne, no pediater vás uistí v tom, že všetko je v poriadku a vy budete môcť pokojne spať.Fakty novorodenci mamicka

Zvláštny tvar hlavičky

Pôrod je mimoriadne náročný nielen pre mamičku, ale aj pre bábätko, ktoré z neho môže takisto vyviaznuť s rôznymi zraneniami. Bábätko, ktoré sa narodí celé fialové a opuchnuté, malo čo robiť, aby prešlo úzkymi pôrodnými cestami. Hlavička, ktorá je spočiatku mäkká, môže byť dôsledkom pôrodu mierne popučená a sploštená. Aby ste zabránili vzniku plagiocefálie, otáčajte hlavičku bábätka počas spánku vždy na inú stranu a počas hry prekladajte hračky z miesta na miesto, aby sa za nimi dieťatko otáčalo. Predídete tak plochej hlavičke, ktorá by mohla mať neskôr dopad najmä na psychiku dieťaťa.

Máme sa báť? Vyskúšali ste naozaj všetko, no aj tak máte pocit, že hlavička vášho novorodenca je stále plochá? Poraďte sa s pediatrom, ktorý vám možno odporučí špeciálnu prilbu pre bábätká, ktorá upraví tvar hlavičky. Viac o plagiocefálii a o spôsobe prevencie a liečby si prečítajte tu.

Škúliace očká

Stali ste sa po prvýkrát rodičmi a nikdy predtým ste žiadne iné čerstvo narodené bábätko nevideli? Niet divu, že zahmlený, škuľavý pohľad dieťatka pre vás môže byť nepríjemným prekvapením. Podobne ako všetko, aj zrak dieťatka sa vyvíja, veď drobec po narodení vidí iba do vzdialenosti 25-30 centimetrov a objekty fixuje iba jedným okom. Obidve očká začína koordinovať až v období troch mesiacov.

Máme sa báť? Zrak detí je porovnateľný so zrakom dospelého až v 7. rokoch. To však neznamená, že by ste s akýmkoľvek zrakovým problémom mali čakať tak dlho. Očká vášho bábätka pediater kontroluje na pravidelných prehliadkach, no ak máte pocit, že aj v 6 mesiacoch vaše bábätko škúli a nedokáže zaostriť, objednajte sa k špecialistovi. Ten si posvieti na strabizmus, tupozrakosť a amblyopiu, syndróm lenivého oka.

Novorodenci sú pre čerstvých rodičov niekedy ako ľudia z inej planéty a chvíľu trvá, kým si na seba navzájom zvyknú. Teraz, keď už viete, čo všetko vás po pôrode čaká, bude adaptácia a spoločné chvíle strávené s bábätkom opäť o niečo príjemnejšie a pohodovejšie.