Sprievodca nosením bábätka: Benefity, tipy a ako na to

9 min
30. sep'22

Nosenie bábätka nie je vo svete žiadna novinka, avšak je pravda, že v ostatných rokoch vidno v uliciach omnoho viac rodičov s bábätkami zavesenými na hrudi alebo chrbte. Láka nosenie aj vás, ale neviete, ako začať? Náš sprievodca nosením bábätka vám prináša všetky informácie od zdravotných benefitov až po tipy a triky na správne nosenie.

Množstvo benefitov nosenia

Prítomnosť bábätka v tesnej blízkosti rodiča (akou nosenie určite je) má množstvo výhod nielen pre dieťatko, ale aj pre rodiča. Je síce pravda, že tieto benefity ešte stále nie sú dokonale vedecky preskúmané, ale v ich prospech určite hovoria spokojní rodičia, ktorí sa nebáli a vyskúšali okrem kočíkovania aj nosenie detí.

Neviditeľný štvrtý trimester

Ešte ste nepočuli o štvrtom trimestri? Zjednodušene je to obdobie po narodení bábätka, počas ktorého sa malý človiečik stále vyvíja, rastie a učí sa orientovať vo svete. Príchod na svet je pre bábätko stresujúci a po deväťmesačnom vnútromaternicovom vývine sa v širokom, otvorenom svete novorodenec necíti bezpečne. Tesná blízkosť rodiča podporená šatkou alebo nosičom bábätko upokojuje a prináša mu tak veľmi potrebný pocit bezpečia a lásky.

Menej plaču

Objaviť spôsob, ktorý účinne zastaví plač dieťaťa je jedna z najnáročnejších častí rodičovstva. Nespoliehajte sa na to, že nosením plač úplne prestane, ale zníži sa jeho frekvencia aj intenzita. Už klinický výskum pediatrov z roku 1986 dokázal, že šesťtýždňové bábätká, ktoré boli nosené 3 hodiny denne, plakali až o 43 % menej a vo večerných hodinách (od 16:00 do polnoci) dokonca až o 51 % menej ako deti rovnakého veku, ktoré rodičia nenosili.

Treba podotknúť, že výskum sa týkal najmä nosenia bábätka na rukách a nie primárne nosenia v šatke alebo nosiči. Zaväzovanie bábätka do šatky však stojí za vyskúšanie, nehovoriac o tom, že vy budete mať voľné ruky na iné činnosti, počas ktorých sa nemusíte stresovať nad tým, čo robí bábätko - to totiž bude vždy pri vás.

Nosenie bábätka šatka ring sling

Zdravotné benefity

Kontakt koža na kožu má nespochybniteľné výhody už bezprostredne po pôrode a praktizovať by sa mal najmä pri predčasne narodených deťoch. Telesná blízkosť pomáha regulovať srdcový tep bábätka a jeho dýchanie v čase, keď je bábätko na jednotke intenzívnej starostlivosti o novorodencov. Kontakt koža na kožu má z tohto pohľadu zmysel aj pri donosených deťoch, ktoré sú doma s rodičmi. Bábätko si môžete položiť na nahú hruď alebo ho uviazať v špeciálnej klokanke, ktorá tento priamy kontakt s rodičom ešte viac podporuje.

Uľahčuje dojčenie

Mnohé mamičky nám určite dajú za pravdu, keď napíšeme, že nosenie dieťatka uľahčuje jeho dojčenie. Stačí bábätko uviazať správnym spôsobom a keď príde čas kŕmenia, celý proces od začiatku až do konca dojčenia je omnoho jednoduchší. Dojčenie v šatke poskytuje mamičke pohodlie aj súkromie najmä na verejnosti či na výletoch a uľahčuje aj kŕmenie na požiadanie.

Posilňuje rodičovské puto

Naladiť sa na rovnakú vlnu s novorodencom nie je vždy jednoduché (a nie je hanba priznať si to). Puto medzi bábätkom a rodičom podporuje a posilňuje práve držanie v blízkosti tela. Bábätku, ktoré je vo vašej bezprostrednej blízkosti, sa naučíte lepšie rozumieť, pretože vám neunikne žiadny pohyb ani zvuk. Vďaka tomu sa naučíte rozlíšiť, či je bábätko unavené, hladné alebo potrebuje prebaliť. Najmä otcovia majú niekedy pocit, že sa s bábätkom nezblížili tak ako matky a nosenie je jedným zo spôsobov, ako to napraviť.

Uľahčuje každodenný život

Keď držíte bábätko na rukách, ste automaticky zaneprázdnení. Nosenie v nosiči alebo šatke vám uvoľní ruky a vy môžete vykonávať aj iné činnosti. Toto ocenia najmä aktívni rodičia, ktorí nedokážu obsedieť a radi robia viac vecí naraz. Chcete navariť alebo upratať, ale máte na rukách bábo? Uviažte ho do šatky a je to! Nosenie bábätka uľahčí aj prechádzky, a to najmä vo veľkomeste. Nemusíte sa vo verejnej doprave naťahovať s kočíkom, jednoducho pohodlne nastúpite s bábätkom uviazaným na hrudi a užívate si voľnosť.

Je nosenie bábätka bezpečné?

Tak ako pri všetkom, aj pri nosení bábätka existujú správne a nesprávne spôsoby. Rozdiely medzi tým, čo je bezpečné a čo už nie sú niekedy veľmi tenké. Najdôležitejšie je vybrať vhodný prostriedok na nosenie, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám a veku bábätka. Zásady bezpečného nosenia si zapamätáte rýchlo vďaka metóde T.I.C.K.S. (z angl. ticks - kliešte):

  • T (tight) - tesne: Dieťatko má byť v nosiči vzpriamené a pevne zavinuté/zapnuté, aby neprepadávalo do strán a aby sa mu hlavička nekývala nebezpečne zo strany na stranu. Hlava bábätka musí byť v osi s chrbátikom a bábätko nesmie byť neprirodzene pokrčené.
  • I (in view at all times) - ihneď na očiach: Tvárička dieťatka musí byť vždy viditeľná. Ako rodič musíte mať drobca vždy na očiach, aby ste mohli sledovať jeho reakcie.
  • C (close enough to kiss) - cmuk na hlavičku: Dieťatko je v nosiči správne umiestnené vtedy, ak sa k nemu môžete bez ťažkostí zohnúť a pobozkať ho na hornú časť hlavičky.
  • K (keep chin of chest) - kontrola brady a hrude: Medzi bradou a hruďou dieťatka musí byť priestor aspoň na dva palce na šírku. To znamená, že bábätko nesmie byť v nosiči veľmi stlačené a brada sa nemá dotýkať hrude.
  • S (supported back) - stále podopretý chrbát v nosiči: vo zvislej polohe má byť dieťatko pohodlne opreté o telo človeka, ktorý ho nosí. Nosič nesmiete mať utiahnutý príliš tesne, ale ani príliš voľne. Počas nosenia nemáte mať pocit, že musíte bábätko neustále pridržiavať.

Nosenie bábätka šatka

Typy detských nosičov

Na trhu dnes existuje množstvo detských nosičov. To, pre aký sa rozhodnete vy, závisí od viacerých faktorov - od veku a veľkosti bábätka, vašej stavby tela, rozpočtu, ale aj osobných preferencií.

Mäkká šatka

Mäkká šatka je v podstate dlhý kus látky vyrobený zo zmesi bavlny a Lycry a hovorí sa jej aj strečová šatka. Táto mäkká zavinovačka sa nosí tak, že sa ovinie okolo vášho tela a potom do nej umiestnite bábätko. Vzhľadom na druh látky je tento typ vhodný najmä pre menšie bábätká. Ak ste nikdy neviazali šatku na nosenie, zrejme budete mať s uväzovaním bábätko do mäkkej šatky problém, ale vyžaduje si to iba trochu času a praxe. Ešte predtým, ako sa pustíte do tzv. šatkovania “na ostro”, vyskúšajte si zavinovanie s bábikou alebo vankúšom.

Tkaná šatka

Nezainteresovaní asi neuvidia medzi mäkkou a tkanou šatkou na prvý pohľad žiadny rozdiel, ale nejaký tam predsa len je. Tkaná šatka (ako to už názov napovedá) je vyrobená z iného materiálu. Ten je tuhší a štruktúrovanejší, čo rodičom umožňuje pohodlnejšie nosiť väčšie bábätká a batoľatá. Tkané šatky sú pohodlnejšie ako mäkké, ale ich viazanie môže byť o niečo náročnejšie.

Šatka Ring Sling

Tento typ šatky sa nosí na jednom ramene a je vyrobený z pevnej tkanej látky a krúžku (z angl. ring - kruh, prsteň), cez ktorý prevlečiete šatku a upevníte tak bábätko. Tento typ nosiča môže spôsobovať záťaž na jednu stranu tela, a to najmä vtedy, ak nestriedate strany a nosíte bábätko iba na jednej alebo ho používate dlhší čas. Nosič Ring Sling je však ľahko prenosný a jednoduchý na používanie.

Nosič Meh Dai

Nosič Meh dai (používa sa aj označenie Mei Tai) je v podstate hybrid medzi klasickou šatkou na nosenie a pevným nosičom. Nosič je bezprackový, čo znamená, že sa viaže a nezapína. Ramenné popruhy sú často široké a dokonca polstrované, aby zabezpečili čo najväčšie pohodlie a obsahuje aj chrbtovú opierku pre dieťatko. Tento typ nosiča je veľmi pohodlný a praktický a môžete ho využívať aj pri väčších deťoch.

Prackový ergonomický nosič

Tento nosič obsahuje popruhy, pracky, polstrovanie a opierky, vďaka čomu sa prispôsobí rôznym vekovým skupinám detí. Väčšinou sa nosia na prednej časti tela, ale nájdete aj také, ktoré môžete upevniť vzadu na chrbte alebo dokonca na boku. Ergonomické nosiče sú veľmi praktické, dieťatko do nich ľahko uložíte a zapnete. Tieto pevné nosiče sú určené hlavne pre staršie deti, preto ak v nich chcete nosiť najmenšie bábätko, musíte hľadať nosič so špeciálnou novorodeneckou vložkou.

Nosenie bábätka nosič

Ako nosiť bábätko

Opäť všetko závisí od toho, aký typ nosiča si vyberiete. Pred použitím ktoréhokoľvek druhu si prečítajte všetky pribalené informácie a nehanbite sa obrátiť sa na skúsenú “nosičku” alebo komunitu ľudí, ktorí vám v začiatkoch ochotne pomôžu.

Tipy pre nosenie novorodencov

Bábätká môžete nosiť v šatke hneď od narodenia, a to za predpokladu, že vám v tom nebránia žiadne zdravotné problémy (vaše alebo dieťatka) a drobček váži aspoň 3,5 kg. V tomto štádiu je najvhodnejšia mäkká šatka. Vždy sa uistite, že zavinutému dieťatku vidíte do tváre, a to hlavne kým nedosiahne vek najmenej 4 mesiace.

Čím bude bábätko staršie, tým viac bude chcieť objavovať svet okolo seba. To sa dá nielen z kočíka, ale aj zo šatky či nosiča. Existujú spôsoby, ako dieťatko uviazať tvárou k svetu, len to chce ešte o niečo viac skúseností. Na nosenie dieťatka tvárou od seba sú vhodnejšie ergonomické nosiče navrhnuté špeciálne na tzv. predné nosenie.

Tipy pre nosenie starších detí

Staršie bábätká a batoľatá už môžete nosiť aj na chrbte. Najvhodnejší je na to ergonomický nosič, ktorý vám umožní vložiť doň dieťatko na vašom boku a opatrne ho presunúť na chrbát. Znie to komplikovane a práve to mnohých rodičov od nosenia detí odradí, ale vyžaduje si to naozaj iba niekoľko vyskúšaní na vlastnej koži.

Nosenie vášho bábätka je omnoho viac ako iba aktuálny trend alebo módny doplnok. Nosenie v šatke či nosiči má viaceré zdravotné výhody, upevní puto medzi rodičom a dieťatkom a dopraje vám viac pohodlia a slobody.