Nosenie bábätiek: áno či nie?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
4 min
25. jan'18

Stále častejšie môžeme v uliciach vidieť mamičky s bábätkami pevne zavinutými k matkinmu telu. Nosenie bábätka upevňuje vzťah medzi matkou a dieťatkom. Ani zďaleka však nejde o najnovší trend vo výchove detí. Poznali ho už dávne domorodé kmene a moderné mamičky sa s veľkou obľubou k noseniu detí vracajú.

Aj keď sa názory odborníkov na nosenie detí rôznia, sú mamičky, ktoré na šatky nedajú dopustiť a už od narodenia bábätka ich uprednostňujú pred kočíkmi. Nosenie detí v šatkách sa stalo takým populárnym, že si dokonca vyslúžilo nový termín - šatkovanie. Nosenie detí v šatke nie je výdobytok modernej doby, poznali ho už naše staré a prastaré mamy, ktoré nosili deti v šatkách napríklad počas žatvy, kedy potrebovali mať obe ruky voľné.

Dokedy nosiť?

Nosenie detí v šatke je vhodné už od narodenia, no treba odhadnúť okamih, kedy s tým prestať a dať dieťatku voľnosť. Ideálne je najmä pre predčasne narodené deti, ktoré nejaký čas po pôrode strávili čas v inkubátore. Nosením im mamičky vynahradia čas, o ktorý boli ukrátené v brušku. Dieťatko aj mamička sú spokojné, pretože sú blízko pri sebe a vďaka noseniu v pevnej šatke sa bábätká cítia bezpečne. Podobne ako perinky a zavinovačky aj šatky imitujú prostredie, v akom dieťatko rástlo v brušku.

Šatkovanie bábätiek

Šatkovanie je vhodné aj pre staršie bábätká, ale najmä na dlhých prechádzkach, výletoch alebo túrach. Netreba to však až príliš často využívať pri deťoch, ktoré sa už hýbu a chcú skúmať okolie. Mohli by zlenivieť a môže sa stať, že sa im oslabí svalstvo. Práve to je dôležité spevňovať už odmalička. Staršie dieťatko v šatke nemôže slobodne skúmať okolie a na druhej strane už môže byť ťažké pre mamičku.

Vyberajte kvalitu

Nie každá šatka je vhodná na nosenie. Ak sa rozhodnete pre šatkovanie, vyberajte si šatky od certifikovaných výrobcov, ktoré spĺňajú bezpečnostné štandardy a všetky prísne kritériá kvality. Nosenie dieťatka musí spĺňať ergonomické zásady a v žiadnom prípade nemá škodiť mamičke ani bábätku, ale má podporovať jeho správny vývin. Šatku treba vyberať aj podľa dĺžky, aby ste ju mohli poriadne uviazať. Sú mnohé spôsoby viazania, pričom niektoré sú vhodné pre maličké bábätká, ktoré ešte neudržia hlavičku vzpriamene, iné dovoľujú starším deťom skúmať okolie.

Spôsoby viazania

Prečo áno?

  • Nosenie v prvých mesiacoch po narodní pomáha dieťatku adaptovať sa
  • Poloha dieťatka v šatke podporuje správny vývin po všetkých stránkach
  • Vďaka bezprostrednému kontaktu s matkou sa dieťa cíti bezpečne
  • Telo matky je nosením bábätka rovnomerne zaťažené
  • Šatkovanie pôsobí ako prevencia proti preležaniu hlavičky
  • Rodič má obe ruky voľné a môže sa venovať aj niečomu inému
  • Vráti mamičku po pôrode do kondície

Prečo nie?

  • Dieťatko aj mamička sa môžu stať závislými na nosení a bábo tak zleniveje
  • Keď sa nezačne s nosením hneď po narodení, dieťatko môže rodičovi spôsobiť veľkú záťaž
  • Bábätko môže zaspať v nebezpečnej polohe
  • Na trhu je veľké množstvo nekvalitných šatiek, ktoré ohrozujú dieťatko
  • Nesprávne zavinutie môže uškodiť deťom aj rodičom

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, vopred si poriadne nosenie naštudujte. Poraďte sa s kamarátkou, ktorá je v šatkovaní ako doma alebo sa bez obáv zapíšte na kurz nosenia detí. Zdravie našich drobcov je predsa na prvom mieste a oplatí sa do neho investovať. Ak ste za nosenie všetkými desiatimi, krásne šatky nájdete aj v našej ponuke.

Šatky na nosenie