Mokrá postieľka nie je problémom výchovy

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
07. jún'17

Zobúdza sa vaše dieťa v mokrej postieľke, aj keď už dávno plienky nenosí? Nie ste v tom sami, nočné pocikávanie trápi 15-20 % päťročných detí. Ako prvé treba zistiť jeho príčinu, pretože ak ho nebudete riešiť, môže mať závažné psychologické dôsledky.

Enurézu, teda nekontrolovateľný únik moču počas spánku, rodičia v minulosti riešili rôznymi spôsobmi. Od mechanických pomôcok na zastavanie močenia, cez rady o pití odvaru z kohúta, šňupaní tabaku cez nos až po úsmevné metódy primitívnych kmeňov. Indiáni z kmeňa Navaho si mysleli, že deti s týmto problémom stačí podržať nad horiacim vtáčím hniezdom. V Nigérii zase deťom uväzovali na intímne partie žabu. Jej škrekot pri močení ich mal vyľakať. Nočné pomočovanie detí sa v knihách spomína už v roku 1472, v prvej knihe o chorobách detí. Dnes, našťastie, vieme tento problém pomenovať aj liečiť, takže žaby v postieľkach nájdeme jedine plyšové.

Nočné pomočovanie detí

Nočné pocikávanie a fyziologické príčiny

Schopnosť kontrolovať močenie sa u detí vyvíja postupne, podobne ako napríklad reč. Vo veku 3 rokov by mali drobci vedieť kontrolovať močenie cez deň, neskôr aj v noci. Pojem nočné pomočovanie používame vtedy, ak má dieťa staršie ako 5 rokov pravidelne mokrú postieľku. Jednou z jeho príčin môže byť nezrelosť centrálnej nervovej sústavy a močového mechúra. Dieťa nevie rozoznať signály preplneného mechúra a prebudiť sa na to, že potrebuje cikať. Väčšina malých pacientov, ktoré trápi nočné pocikávanie, má práve tento problém. Môže za to nedostatočná tvorba vazopresínu. Vazopresín je látka, ktorá reguluje množstvo moču v obličkách. V noci stúpa jej koncentrácia, moč sa tvorí menej a močový mechúr sa napĺňa pomalšie. Pri nedostatočnej tvorbe vazopresínu sa mechúr dieťaťa preplní, a keďže sa nedokáže zobudiť, nehoda je na svete.

Deti, ktoré sa pomočujú, majú pocit hanby. Pretrvávajúci stav sa môže odraziť aj na plnení ich školských povinností a pri komunikácii s rovesníkmi.

Hanba spojená s mokrou postieľkou

Druhou príčinou detského pomočovania môžu byť psychické problémy a emočný stres. Mokrá postieľka môže signalizovať, že dieťa nie je spokojné, má stres zo škôlky, školy, prípadne nezvláda narodenie nového súrodenca, na ktorého žiarli. Citlivejšie deti takto reagujú aj na hádky rodičov. Všeobecne platí, že čím dlhšie táto porucha trvá, tým hlbší má zásah do sebavedomia. Enuréza so sebou prináša aj nepríjemné emócie na oboch stranách. Rodičia často deti hrešia a karhajú a svojimi výčitkami deťom nevedomky ubližujú. Hanba spojená s nočným pomočovaním môže byť pre dieťa zdrojom budúcich tráum v dospelosti.

Mokrá postieľka u detí

„Pretrvávajúce pomočovanie vyvoláva v dieťati pocit hanby a strachu. Je zmätené, nahnevané, depresívne, môže mať ťažkosti aj pri komunikácii so svojimi kamarátmi a rovesníkmi. Ak sa mu nedarí nad ochorením vyhrať, určite sa to odrazí aj na plnení si školských povinností. Pomočujúce sa deti majú nižšie sebahodnotenie a sebaistotu, veľakrát dokonca ešte nižšie než deti trpiace inými chronickými ochoreniami, napríklad cukrovkou“, povedala o závažných následkoch nočného pomočovania na psychiku dieťaťa MUDr. Terézia Rosenbergová, detská psychiatrička z 1. psychiatrickej kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ.

Odborník naordinuje liečebný režim

Nočné pomočovanie nepodceňujte a obráťte sa na pediatra, ktorý vás odporučí detskému nefrológovi. Vylúčiť sa musia aj pridružené ochorenia ako infekcia močového mechúra alebo cukrovka. Základom liečby je prísny režim pitia a močenia. Ak nezaberú, na rad príde medikamentózna liečba, ktorá drobcovi pomôže získať istotu v ovládaní svojho tela. Lieky, ktoré dieťatko dostane nie sú návykové ani škodlivé a nahradia látku, ktorá mu chýba.

Efektívnym nástrojom liečby je alarm – elektronické zariadenie, ktoré pri styku s tekutinou zobudí dieťa ako budík. Veľmi dôležitý je aj správny prístup rodičov, namiesto karhania radšej dieťa pochváľte za suchú noc a ubezpečte ho, že má vašu podporu. Z nočného pomočovania vyrastie každé dieťa, problém pretrváva do dospelosti len v 2 % prípadov, avšak bez liečby môžu byť deti týmto problémom zbytočne traumatizované.

Pitný režim detí

Ako sa vyhnúť mokrej postieľke?

  • Väčšinu dennej dávky tekutín by dieťa malo vypiť dopoludnia, po 17. hodine obmedzte u detí pitie.
  • Pri hre sa na pravidelné cikanie ľahko zabudne, dohliadnite na to, aby dieťa cikalo každé 2-3 hodiny.
  • Nedávajte mu pred spánkom polievky a vodnaté ovocie, pozor na to najmä v lete a na dovolenkách.
  • Pred spaním by sa malo dieťa vždy vycikať, spravte z toho rituál.
  • Na niektoré deti zaberá ešte jedno cikanie v polospánku, keď ich prebudíte okolo 22. hodiny.
  • Ak sa dieťa chystá prespať u kamarátov alebo starých rodičov, informujte ich o vašom probléme a dodržiavaní liečebného režimu.  
  • Deti za pomočovanie nekarhajte, zabudnite na tresty alebo výčitky, ktoré v nich môžu spustiť frustráciu a neskoršie psychické problémy.