Nepečené letné dobroty, ktoré zvládnu aj deti

  Kategórie: Varíme pre deti,
5 min
19. jún'17

Blížiace sa letné prázdniny sú obdobím, kedy deťom treba pripraviť program, aby ich dni neboli monotónne a zahnali nudu inak, ako sedením pri počítači alebo telefóne. Čo tak nechať im viac priestoru v kuchyni? Na nasledujúce nepečené sladkosti sú školáci už dostatočne veľkí a zruční. Spravte z nich na chvíľu detských šéfcukrárov. 

Ak vám deti rady pomáhajú v kuchyni, využite to a nechajte ich, nech si obľúbenú sladkosť pripravia sami. Deti, ktoré majú skúsenosť s prípravou jedla, majú menej zábran pri objavovaní nových chutí. Rovnako užitočné pre nich bude pochopenie rozdielu medzi kupovaným hotovým jedlom a doma pripraveným pokrmom. Toto je zároveň základom dobrých stravovacích návykov. S pripravovaním sladkostí a osviežujúcich letných dobrôt nebudú mať určite problém a dokonca pomôžu aj upratať kuchyňu, keď „dopečú“. Za vzor im môžete dať fínske deti, ktoré sa učia povinne variť v škole. Čo si navaria, to si potom na obed aj zjedia :) 

Zozbierali sme najlepšie recepty na nepečené letné dobroty, ktorých prípravu zvládnu aj deti. Recepty sa vyznačujú časovou nenáročnosťou, minimom ľahko dostupných ingrediencií a jednoduchou prípravou. Na svoje si prídu milovníci čokolády, zdravého stravovania aj letných osviežujúcich pochúťok. Dobrú chuť! 

Domáce truffle

Domáce truffle

Ingrediencie

  • 200 g horkej čokolády
  • 2 lyžice medu
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • kakaový prášok 

Postup

Spraviť si doma túto francúzsku delikatesu je jednoduchšie, ako sa zdá. Všetky suroviny okrem kakaa rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v dvojitej panvici. Keď je zmes skoro rozpustená, pridajte tri lyžice vriacej vody, zamiešajte a nechajte vychladnúť. Zmes vložte na tri hodiny do chladničky. Potom z nej vytvarujte guľky, ktoré obalíte v kakaovom prášku. Na internete nájdete aj verzie receptu so smotanou. 

Náš tip: Ak chcete truffles ochutiť, postrúhajte k nim kôru z bio pomaranča, pridajte troška vanilkového extraktu alebo štipku chilli. 

Čokoládové fudge

Čokoládové fudge

Ingrediencie

  • 150 g čokolády
  • 150 g nasekaných mandlí alebo iných orechov
  • 80 g práškového cukru
  • 25 g masla
  • kondenzované mlieko

Postup

Ďalšia nenáročná dobrota pre milovníkov čokolády. Zmiešajte všetky ingrediencie na sporáku pri strednej teplote alebo vo vodnom kúpeli tak, aby sa čokoláda rozpustila a na koniec pridajte nahrubo nasekané mandle. Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí nakrájajte na kocky a podávajte. 

Náš tip: Jednotlivé kocky zabalené do ozdobného papiera v štýle veľkej salónky budú milým a sladkým prekvapením pre niekoho, koho chce dieťa obdarovať. 

Ovocná koža

Ovocná koža

Ingrediencie

  • 1 kg ovocia podľa výberu (maliny, jahody...)
  • 300 g banánov na zahustenie

Postup

Ovocná koža nastrihaná na pásiky je zdravou alternatívou sladkostí. Čisto prírodný produkt chutí malým aj veľkým. Ak navyše pyré neprevaríte, budete mať raw verziu tejto sladkosti. Rozmixujte ovocie, ktoré zahustíte banánmi, cukor už nemusíte pridávať. Pyré môžete, ale aj nemusíte povariť. Natrite ho v tenkej vrstve na papier na pečenie. Sušte v rúre, sušičke alebo voľne na slnku. Koža by mala byť ohybná a krásne sa lesknúť. Vo vzduchotesnej nádobe vám vydrží aj 3 mesiace. Takýmto spôsobom môžete spracovávať ľubovoľné ovocie. 

Náš tip: Ovocná koža zasychá od okrajov k stredu. Keď budú teda okraje suché, odstrihnite ich nožnicami a sušte ďalej, takto sa vyhnite tomu, že namiesto elastickosti bude koža chrumkavá. 

Melónová drť

Melónová ľadová triešť

Ingrediencie

  • 1 červený melón
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 100 ml citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 100 ml vody

Postup

Ovocná ľadová triešť je tým pravým osviežením na horúce dni. Nalejte do mixéra trochu vody a postupne mixujte s kúskami melóna, ktorý ste zbavili semiačok. Výsledná konzistencia musí byť tekutá. Dochuťte cukrom a citrónovou alebo limetkovou šťavou podľa potreby. Z mixéra prelejte do nádoby, ktorú uložíte do mrazničky. Každú hodinu premiešajte. Melónovú ľadovú drť môžete podávať za 5 hodín. 

Náš tip: Z melónovej triešti môžete spraviť aj osviežujúci koláč. Po tom, ako začne tuhnúť, pridajte navrch tvaroh rozmiešaný s jogurtom, prípadne smotanou. Po stuhnutí a preklopení vznikne dvojfarebný ľadový koláč, ktorý môžete krájať na rezy. 

Čučoriedkové nanuky

Domáce čučoriedkové nanuky

Ingrediencie

  • 250 g hladkého tvarohu
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 100 g čučoriedok
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

Postup

Pripravte si tvarohový základ tak, že zmiešate tvaroh s jogurtom, vanilkovým extraktom a medom. Rozdeľte ho do dvoch misiek. Na panvici ohrejte čučoriedky s troškou cukru, aby ste z nich dostali šťavu. Po vychladnutí premiešajte s tvarohovým základom v jednej miske. Čistý biely tvaroh v druhej miske sa postará o mramorový vzor. Opatrne spojte oba tvarohy a naplňte nimi formičky na nanuky. Dajte ich do mrazničky. Po približne 30 minútach, keď zatuhnú, do nich vložte drevené paličky a nechajte stuhnúť ešte pár hodín. 

Náš tip: Okrem čučoriedok je tento recept výborný aj s ríbezľami či malinami. Drevené lekárske paličky do nanukov najľahšie zoženiete v hobby potrebách pre kreatívcov.