Pozor na nebezpečné materiály pri kúpe hračiek

4 min
07. apr'16

Pre naše deti by sme spravili všetko. Ich zdravie a šťastný úsmev sú pre nás tým najdôležitejším. Zdravé jedlo, vitamíny, hygiena. Robíme všetko, čo nám poradia doktori a odborníci. V posledných rokoch mnohých rodičov vystrašili správy o nebezpečných hračkách a ich rizikách. Poradíme vám, na čo by ste si mali dávať pozor pri kúpe hračky.

Azda najväčšími rizikami spájanými s hračkami sú chemické látky obsiahnuté v materiáli a nekvalitné výrobky, ktoré sa môžu rozpadnúť na menšie kúsky a spôsobiť udusenie. Obe riziká sa však dajú jednoducho minimalizovať.

Bábätko spinká s hračkami

Pozor na ftaláty a iné chemikálie

Ftaláty sú chemické zlúčeniny, ktoré dodávajú plastom pružnosť a ohybnosť. Do tiel našich detí sa dostávajú rôznymi spôsobmi, najmä cez hračky, plastové podlahy, čistiace prostriedky a škodlivý môže byť aj maminkin make up. Ftaláty sú spájané s rizikami pre obličky, pečeň a podľa najnovších informácii môžu zhoršovať alergie, astmu a dokonca prispievať k obezite detí. Obzvlášť nebezpečné sú pre malých chlapcov, môžu totiž spôsobovať neplodnosť.

Vyzerá to hrozivo, ale netreba robiť paniku. Stačí byť obozretná. Väčšina ftalátov je už od roku 2005 zakázaná v hračkách. Európska únia na zdravie detičiek myslí a vypracovala celý súbor noriem a nariadení, ktoré musia výrobcovia značiek dodržiavať. Ako je teda možné, že sa ftaláty v niektorých hračkách stále nájdu? Na trhu je veľké množstvo hračiek a niektoré pochádzajú od nezodpovedných výrobcov. Pri kúpe hračky si vždy všímajte krajinu pôvodu a značku produktu. Nie je náhoda, že mnohé nebezpečné hračky pochádzajú z krajín mimo Európskej únie. Väčšina z nich je práve z Číny. Chemické látky, ktoré sú zakázané u nás, môžu byť stále povolené niekde inde.

Malé čiastočky môžu spôsobiť udusenie

Hračky vyberajte podľa vekového odporúčania. Dávajte si obzvlášť pozor na hračky, ktoré obsahujú malé časti. Deti svoje hračky radi ochutnávajú. Nemôžeme im síce úplne zabrániť dávať predmety do pusy, ale určite dokážeme vytvoriť bezpečné prostredie. Podobne, ako v prípade chemikálii v materiáloch, nás naša a európska legislatíva ochraňuje pred nevhodnými hračkami. Nebezpečné hračky sú sťahované z trhu. Treba si však dávať pozor.

Okrem vekového odporúčania sa pozrite na krajinu pôvodu. Môžete síce kúpiť krásneho plyšového zajka, no jeho oči nemusia byť kvalitne upevnené a dieťa ich prehltne.

Bábäťko sa naťahuje za hračkou

Zlaté pravidlá pri kúpe hračiek

Ako asi každej mamičke vám nie je jedno, s čím sa vaše dieťatko hrá a aké riziká to prináša. Nestresujte sa. Psychická pohoda mamičky je pre dieťa veľmi dôležitá. Nezabúdajte, že vy ste najväčším vzorom vášho drobčeka. Spísali sme pre vás zoznam pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať pri kúpe hračiek pre vaše deti.

  1. Krajina pôvodu - podľa možnosti nakupujte hračky vyrobené v krajinách Európskej únie. Vyhnite sa produktom z Číny.
  2. Sledujte certifikáty - hračky, ktoré spĺňajú európske normy majú značku CE. Môže ísť aj o dovážané hračky. Ak je vaša hračka z Číny a má značku CE zbystrite pozornosť. Viedli sa špekulácie, že čínski výrobcovia používajú logo podobné európskej značke CE, ktoré ale znamená Chinese Export a má zmiasť užívateľov. Európska komisia nezistila nič, čo by nasvedčovalo, že značka Chinese Export existuje a vyzerá rovnako ako európska CE.
  3. Veľkou výhodou je certifikát GS, ktorý znamená, že výrobky sú pravidelne nezávislé testované na kvalitu a bezpečnosť
  4. Nakupujte od overených obchodov a výrobcov - Výrobcovia s tradíciou, ktorí dodržiavajú európske normy a zodpovedné podnikanie sú pre vás ranou na istotu. Ak si chcete preveriť značku, navštívte ich oficiálnu stránku a prečítajte si o ich certifikátoch, oceneniach kvality, využívaných materiáloch a technológiách
  5. Vyberajte hračky, ktoré sú vhodné veku vášho dieťaťa. Niektoré hračky z nášho internetového obchodu dokonca rastú s vašimi deťmi. Napríklad trojkolky, odrážadlá či kolobežky od overených výrobcov Big, smarTrike a Smoby.

Výrobcov pre náš internetový obchod starostlivo vyberáme. Bezpečnosť detí je prvoradá. Milé mamičky, buďte obozretné, no netrápte sa zbytočne. Venujte svoju energiu svojím ratolestiam, s nákupom bezpečných hračiek vám radi pomôžeme.

smarTrike trojkolka Spark Black&Green od 10 mesiacov

Smartrike spark black green touch steering

Trojkolky pre deti