Rýchlo a jednoducho: ako správne používať parný varič Beaba Babycook®?

  Kategórie: Varíme pre deti,
4 min
09. mar'20

Koľko hrncov, mixérov, odmeriek a varešiek použijete pri príprave jedného jednoduchého jedla pre dieťatko? Ak vaša odpoveď zahŕňa viac ako jednu pomôcku, nasledujúce riadky bezpochyby zmenia váš život. Pripravte sa na to, že odteraz bude príprava chutných kaší rýchlejšia, ľahšia a v neposlednom rade aj čistejšia.

Parný varič a mixér v jednom Beaba Babycook® už uľahčil starostlivosť o deti mnohým rodičom po celom svete. Čas, ktorý pred objavením tohto revolučného pomocníka strávili za sporákom, teraz môžu naplno venovať rodine. Multifunkčný robot Babycook ® od Beaba v priebehu niekoľkých minút jedlo uvarí na pare a následne rozmixuje na dokonalé krémové kaše, smoothies či polievky. A to všetko v jednej nádobe.

Navod parny varic beaba

Osobný šéfkuchár detí

S Babycook® parným varičom aj vy dokážete vykúzliť jedlo, ktoré bude vyzerať ako od profesionálneho foodblogera. Prvým krokom je vždy príprava samotných surovín, teda umytie a nakrájanie, v prípade niektorej zeleniny a ovocia aj ošúpanie a odstránenie jadierok a v prípade rýb vykostenie. Následne do nádržky na vodu, ktorá sa ukrýva pod uzáverom, vlejete požadované množstvo vody.

V príslušnom recepte je vždy uvedené, koľko vody si dané jedlo vyžaduje, no princíp je v podstate jednoduchý - suroviny obsahujúce viac vody potrebujú na uvarenie menšie množstvo pridanej vody, napríklad jablká, ale taká koreňová zelenina si už pýta vodu po úroveň 2 až 3 a mäso odporúčame variť výlučne pri najvyššej úrovni vody. Na záver vám ostáva už len upevniť nádobu s nakrájanými surovinami, uzavrieť parný varič, stlačiť tlačidlo a hrať sa s deťmi, kým sa jedlo uvarí.

Parný hrniec Babycook® je natoľko inteligentný, že sa sám ozve, keď je jedlo hotové. Signalizuje to jemné pípanie a blikajúce svetielko na tlačidle. Na vybratie nádobky vždy používajte priloženú špachtličku, pretože obsah misky je tesne po naparení horúci. Špachtľu jednoducho vložte do otvorov na vrchu nádobky a nádobu vytiahnite. Zlejte tekutinu, ktorá varením vznikla, no nikdy ju nevylievajte - pri mixovaní vám totiž môže perfektne poslúžiť na zriedenie kaší. Uvarené suroviny dajte do “hlavnej” nádoby, parný varič zatvorte a podržaním tlačidla rozmixujte.

A konečne prichádza na rad papanie! Po rozmixovaní kašu (alebo iné jedlo) naservírujte malým hladošom alebo, v prípade, že varíte v predstihu, uskladnite v dózach. Vopred pripravené kašičky uskladnené v chladničke odporúčame skonzumovať v priebehu 3-4 dní. Možnosťou je tiež nechať pyré zamraziť, napríklad v multidávkovačoch. Keď budete potrebovať záchranu v podobe vopred pripraveného jedla, zmrazené pyré jednoducho vyberiete z mrazničky a s pomocou parného variča rozmrazíte tak, že do nádržky vlejete vodu po úroveň 2 a necháte “variť”.

Ako používať nadstavec na ryžu a cestoviny

Do nádržky vlejte vodu po tretiu úroveň a odporúčané množstvo vody vlejte aj do samotného nadstavca (napríklad na 40 g ryže alebo cestovín pripadá 45 ml vody). K vode pridajte ryžu alebo cestoviny, vložte do nádoby, upevnite do parného variča, uzavrite a nechajte uvariť. Špachtľou nadstavec vyberte a je to! Varenie ryže a cestovín týmto spôsobom je oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a zaobíde sa bez vašej asistencie pri sporáku.

Nezabudnite na údržbu

Parný varič Beaba vám uľahčí varenie a zjednoduší život, preto sa mu z času na čas nezabudnite odmeniť dôkladným vyčistením. Samozrejmosťou je po každom použití umytie hlavnej nádoby, košíka na suroviny a špachtličky, no pre správne fungovanie a dlhú životnosť sa odporúča odvápnenie, a to približne po 50. použití. To, že prišiel čas na takúto údržbu, budete vedieť vďaka tlačidlu, ktoré sa namiesto bielej farby rozsvieti načerveno. Proces odvápnenia parného variča je však jednoduchý, preto sa toho netreba báť.

Do nádržky na vodu vlejte 100 ml čistej vody a 100 ml univerzálneho čističa Beaba alebo bežného vínneho octu. Parný varič otvorte a túto zmes nechajte pôsobiť ideálne počas noci. Ráno tekutinu zlejte a aspoň dvakrát nádržku na vodu prepláchnite čistou vodou. Do prázdnej nádržky vlejte 200 ml vody a spustite proces varenia - nádoba na suroviny však musí ostať počas čistenia prázdna. Vodu zlejte a toto “varenie naprázdno” ešte raz zopakujte. Na záver už iba podržte tlačidlo cca 60 sekúnd, čím sa parný varič resetuje a tlačidlo opäť zasvieti nabielo.

Výdobytky modernej doby nielen uľahčujú život, ale najmä nám ponúkajú drahocenný čas, ktorý môžeme venovať našim milovaným. Presne takúto službu môžete okrem chutných a zdravých jedál očakávať aj od parného variča Babycook®. Váš život sa zmenil narodením dieťatka a kúpou parného variča Beaba sa zmení ešte raz. Samozrejme, opäť k lepšiemu.