Kedy je vhodné prepichovať ušká dieťatku?

Ľudia sa v tejto otázke delia na dva „tábory“. Na jednej strane sú rodičia, ktorí chcú dať dieťatku prepichnúť ušká hneď v pôrodnici alebo krátko po pôrode, na druhej strane stoja odporcovia, ktorí sú presvedčení, že šperk do uška bábätkám nepatrí a prepichovanie ich zbytočne vystavuje stresu a bolesti. Obidve strany majú istým spôsobom pravdu, v oboch prípadoch však treba zvážiť všetky negatíva i pozitíva. A, samozrejme, musíte vedieť aj to, aké náušničky sú pre dieťatko vhodné.

Ak si myslíte, že ušká sa prepichujú v prvých týždňoch života kvôli tomu, že novorodenec cíti menej bolesti, veľmi sa mýlite. V skutočnosti je hlavnou výhodou, že bábätká nemajú takú dobrú pamäť a na nepríjemnú udalosť rýchlejšie zabudnú. Navyše, čerstvo narodené deti nemajú natoľko vyvinuté motorické schopnosti, aby si v období liečenia rany mohli náušničky strhnúť a spôsobiť si zranenie.

Uško novorodenca detail

Nastreliť alebo klasicky prepichnúť?

V podstate môžete zvoliť dve metódy – klasické prepichovanie alebo nastreľovanie náušníc. Ak uprednostníte nastreľovanie, dieťatko by malo mať minimálne 3 mesiace, čo je obdobie, keď má za sebou aj prvé očkovanie. Odporúča to aj veľa pediatrov, a to i v prípade klasického prepichovania, pretože detský organizmus má v tomto období oveľa lepšiu obranyschopnosť proti možnej infekcii a vyvinutejšiu kožnú bariéru.

Pri nastreľovaní sa používajú výlučne náušničky z chirurgickej ocele, ktoré si zakúpite priamo v kozmetickom štúdiu. Pred aplikáciou by mali byť sterilne zabalené a pri manipulácii s nimi sa používajú hygienické rukavice.

Výhodou nastreľovania je, že bolí oveľa menej, je rýchlejšie, efektívnejšie a nedochádza pri ňom ku krvácaniu. Zvyčajne sa aj veľmi dobre hojí a neobjavuje sa po ňom hnisanie.

Ak dávate dieťatku prepichovať ušká ihlou, napríklad hneď v pôrodnici, zaobstarajte si výlučne zlaté náušničky. Lekári však neodporúčajú používať také, ktoré už niekto nosil, napríklad staršia sestra. A to ani vtedy, keď ich dáte na 24 až 48 hodín vydezinfikovať do liehu, čo by ste s prvými náušničkami vášho bábätka mali urobiť v každom prípade.

Samozrejme, ak sa vám zlatý šperk nepozdáva, môžete náušničky po vyliečení ranky vymeniť za iné, napríklad z chirurgickej ocele, ktoré pôsobia jemnejšie.

Prepichnutie uška ihlou (takzvanou kanylou) bolí síce vo všeobecnosti viac, ak ho však vykonáva odborník, môže byť zákrok takisto veľmi rýchly a znesiteľný. Tu je najdôležitejšie vedieť si vybrať vhodného lekára či spoľahlivý kozmetický salón.

Službu prepichovania ušiek dokonca ponúkajú aj v niektorých zlatníctvach. Najdôležitejšie je zafixovať dieťatku hlavičku, aby ňou pri zákroku nehýbalo a nedošlo k narušeniu najcitlivejších bodov ucha.

Počítajte s tým, že po vytvorení dierky kanylou potečie z uška krv. Ihla sa následne vyberie a do rany sa vloží náušnička. To platí v prípade šperkov, ktoré sa do uška vkladajú spredu. Ak chcete, aby to bábätko bolelo menej, zvoľte radšej náušnice, ktoré sa nasadzujú zozadu. Tie sa totiž vkladajú do uška pri samotnom vyťahovaní ihly.

Prepichovanie uší

Ako sa starať o prepichnuté ušká

Detičky si môžu po prepichnutí a nasadení náušničiek ušká často ohmatávať, preto hrozí riziko zanesenia infekcie. Je dobré minimálne 2- až 4-krát za deň jemne prečistiť oblasť vpichu dezinfekčným roztokom, napríklad 60-percentným liehom. Nikdy však pri tom netlačte dieťatku na lalôčik, ušká sú totiž stále dosť citlivé.

Náušničky by ste prvých 6 až 8 týždňov nemali dieťatku vôbec skladať. Nová dierka by totiž rýchlo zarástla. To je zároveň doba, keď sa rana po prepichnutí ušiek úplne zacelí.

V prvých dňoch je dôležité sledovať, či sa neobjaví neželaná reakcia, ako napríklad sčervenanie, ktoré je varovným signálom zápalu. Niekedy sa môže dostaviť aj výtok či krvácanie. Ak vznikne alergická reakcia v podobe vyrážok, je lepšie náušničky okamžite vytiahnuť. V prípade komplikácií sa poraďte sa so svojím pediatrom, či bude nutné nasadiť liečbu lokálnymi antibiotikami, prípadne, ako správne ošetrovať postihnuté miesto. Po prepichnutí ušiek je rovnako podstatné dodržiavať tieto zásady:

  • Keď ošetrujete dieťatku ušká, nezanedbávajte hygienu – čisté ruky sú základ.
  • Je dôležité, aby ste prepichnutú oblasť chránili počas kúpania – pred vodou, šampónom či mydlom.
  • Po očiste sa presvedčte, že miesto je dobre vysušené, aby lalôčik v mieste vpichu nezostal navlhnutý.
  • Niektorí pediatri odporúčajú náušničkou sem-tam potočiť, najmä vtedy, ak ste ju nechali nastreliť. Ak ide o náušnicu s uškom, jemne ju poposúvajte spredu dozadu.

Bábätko s náušničkami

Aké náušničky sú vhodné?

Alergická reakcia môže nastať najmä vtedy, ak zvolíte šperk z nesprávneho materiálu. Absolútne nevhodná je predovšetkým lacná bižutéria. Ideálne je vyberať náušnice zo 14- alebo 18-karátového zlata alebo chirurgickej ocele, ktorá má nielenže pekný striebristý vzhľad, ale zároveň je antialergická. Alternatívou môže byť aj špeciálny kov, ktorý je potiahnutý 24-karátovým zlatom alebo paládiom.

V prípade niektorých detičiek môže výnimočne dôjsť k alergickej reakcii aj  pri styku s drahým kovom, niekedy totiž môže aj zlato obsahovať prímes niklu, chrómu či kobaltu. Vyrážky však vo všeobecnosti naznačujú, že by ste nosenie náušničiek u svojho dieťatka mali zvážiť. Môžu znamenať, že vaša princezná alebo chlapček budú pravdepodobne trpieť alergiou na kovy, preto to radšej konzultujte s pediatrom a alergológom.

Novinkou a vhodnou alternatívou pre detičky, ktoré trpia alergiou, je bioplast. Jeho nedostatkom je len to, že sa nedá nosiť natrvalo a treba ho po 4 týždňoch vymeniť.

Čo sa týka spôsobu zapínania, môžete zvoliť skrutkovacie náušnice alebo šperky so zaklápacím uškom vzadu. Skrutkovacie náušničky môžu mať vzadu navyše malý plastový disk, ktorý zabezpečí, že kovová miniskrutka nebude tlačiť priamo na uško. Zároveň vyberajte menšie subtílne modely, ktoré nemajú výrazné opracovanie a skôr hladký povrch, aby sa pri prezliekaní nezachytávali o oblečenie.

Koľko to stojí?

Prepichovanie je vo všeobecnosti lacnejšie než nastreľovanie, ceny sa zvyčajne pohybujú do 10 €. Preverte si však, či vo vašej poradni neposkytujú túto službu dokonca zdarma. Ak sa rozhodnete pre nastrelenie náušníc, pripravte si 10 až 20 €. V cene by už mala byť zahrnutá aj kúpa špeciálnej náušnice z chirurgickej ocele. Nech sa už rozhodnete, ako chcete, dieťatko a jeho pohoda musia byť vždy na prvom mieste.