Všetko najlepšie! Viete, ako vystrojiť parádnu narodeninovú oslavu?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
6 min
20. máj'19

Jedna sviečka, dve, tri, štyri… nezáleží na tom, koľké narodeniny váš drobec oslavuje - vždy si zaslúži nezabudnuteľnú narodeninovú oslavu, hoci iba v kruhu tých najbližších. Narodeninovú oslavu však oslavou nerobia iba darčeky a sviečky na torte, ale aj také detaily ako miesto konania, výzdoba či sprievodné aktivity. Naplánujte s nami tú najlepšiu narodeninovú oslavu vášho malého oslávenca!

Prvé, druhé a zrejme ani tretie narodeniny si vaše deti nezapamätajú. To však neznamená, že by im mali chýbať spomienky v podobe fotografií či zážitkov všetkých gratulantov a najmä rodičov. Pripravte pre vášho malého oslávenca narodeninovú párty, nech je na čo spomínať! S našimi tipmi na jedinečnú oslavu bude o zábavu postarané.

Dievčatko či chlapček?

Z hľadiska výzdoby, ale aj výberu darčekov, je podstatné to, či organizujete oslavu pre dievčatko alebo pre chlapca. Aj dnes si niektorí rodičia potrpia na ružovú výzdobu pre dcérku a modrú pre synčeka, no ani zďaleka to nie je pravidlom. Skúste zapojiť kreativitu a vyberte netradičné farby, ktoré spolu krásne ladia. Eleganciu a luxus docielite bielou v kombinácii so zlatou, ale aj spojením čiernej, sivej, bielej a výraznej žltej. V obľube sú však tiež pestrofarebné oslavy, ktoré okamžite evokujú detstvo a hravosť.

Ak organizujete oslavu pre väčšie dieťatko, zvoľte tému oslavy, napríklad podľa obľúbenej rozprávkovej postavičky alebo podľa knihy. Absolútnym hitom sú momentálne oslavy na tému jednorožce, ktoré sú vhodné najmä pre malé princezné. Chýbať v takomto prípade nesmú koláčiky a torta so zlatým rohom, trblietky a pastelové farby dúhy. Chlapcov zase potešíte oslavou v superhrdinskom štýle. Vítaní sú Avengeri, autíčka z legendárnej rozprávky Autá, rytieri Jedi, Staviteľ Bob… Fantázii sa v prípade organizovania detskej oslavy medze naozaj nekladú. Detstvo predsa patrí hre, tak berte ako hru aj výzdobu.

Narodeniny vyzdoba

Kedy, kde a kto?

Čo by to bola za oslava bez hostí? Tí sú predsa dôležitou súčasťou každej poriadnej párty! Uvedomte si však, že deti, ktoré oslavujú prvý rôčik, ešte nemajú kamarátov a s rovesníkmi sa zatiaľ nevedia hrať. Na oslavu prvých narodenín sa zväčša pozýva najbližšia rodina, teda starí rodičia a krstní rodičia. Je však, samozrejme, len a len na vás, akú veľkú oslavu vystrojíte a koho na ňu pozvete. V prípade väčších osláv zvážte catering, ktorý vás odbremení od prípravy jedál a vy tak budete mať oveľa viac času venovať sa hosťom a najmä malému oslávencovi.

V teplejších mesiacoch sú obľúbeným miesto na usporiadanie osláv parky a záhrady, v ktorých sa môžu deti vyhrať dosýtosti. Aj atmosféra je na takýchto miestach uvoľnenejšia, pretože vy ako hostiteľ sa nestrachujete o to, či niekto nevyleje nápoj na biely koberec alebo nerozbije tanier z drahej porcelánovej sady.

Okrem miesta konania a pozvaných hostí je nesmierne dôležitý aj čas oslavy. Hostí určite nepozývajte na siedmu hodinu večer, kedy sa blíži čas večernej hygieny a spánku. Ideálnym časom je popoludnie, približne okolo 15:00. Deti sú v tom čase po popoludňajšom spánku, takže na oslave nebudú nervózne a unavené. Detská oslava by mala trvať asi 2 hodiny, a to najmä pri deťoch do troch rokov.

Narodeniny miesto

Bez sviečok to nejde!

A teraz to najdôležitejšie (teda okrem darčekov) - torta! Základom každej torty na detskej narodeninovej oslave sú bez debaty sviečky. Ich sfukovanie totiž patrí k najzábavnejším udalostiam celej oslavy. Deťom doprajte toľko sviečok, koľko majú rokov, pretože práve sfukovanie viacerých sviečok jedným dychom je na torte to najlepšie. Okrem torty pripravte hosťom aj iné pohostenie, napríklad jednohubky, chlebíčky či ovocné misy.

Rodičia sa často trápia nad tým, koľko zákuskov napiecť či objednať, či stačí iba narodeninová torta, alebo sa poistiť aj inými dobrotami. Vopred si preto premyslite, či chcete hostí pri odchode potešiť “výslužkou”. V tom prípade treba počítať s vyšším počtom koláčikov, takže samotná torta zrejme nebude stačiť. Praktickým riešením sú cupcakes alebo muffiny, ktoré môžete zároveň krásne ozdobiť a prispôsobiť celkovej výzdobe.

Narodeniny jednorozec

Extra tipy na záver

Už máte miesto, čas a dátum konania, vybrali ste tému, v duchu ktorej sa ponesie výzdoba a premýšľate, čo ďalej? Je načase postarať sa o program, ktorý zabaví najmenšieho oslávenca a jeho rovnako malých gratulantov.

Maľovanie na tvár

Radi maľujete alebo poznáte niekoho výtvarne nadaného? Pozvite ho na oslavu a postarajte sa tak o naozaj pestrý program. Súčasťou mnohých osláv je maľovanie na tvár, ktoré deťom dovoľuje premeniť sa na akúkoľvek obľúbenú postavičku či zvieratko. Takáto aktivita prinesie na narodeninovú oslavu kopec smiechu a v deťoch prebudí fantáziu. Malé princezné, piráti, tigre či motýliky sa okamžite vžijú do svojho nového charakteru a váš dom sa vďaka nim premení na rozprávkovú krajinu.

Detská cukráreň

Nestihli ste aj napriek skvelej časovej organizácii pripraviť všetko, čo ste chceli? Vložte trochu zodpovednosti do detských rúk - oslávenci sa budú cítiť dôležito a zadanú úlohu prijmú s veľkým rešpektom. Pomôcť vám tak môžu napríklad pri pečení koláčikov. S hravými kuchárkami od Smoby si deti počas oslavy pripravia dobroty podľa vlastného výberu a ozdobia ich tak, ako sa im to páči. Zároveň sa zahrajú na dospelákov a precvičia si jemnú motoriku. A to všetko v rámci hry!

V rytme hudby

Párty bez hudby? Ani nápad! Vytvorte na narodeninovej oslave improvizované pódium s detskými hudobnými nástrojmi a usporiadajte deťom parádny koncert! Ktovie, možno objavíte vo svojich deťoch skryté hudobné talenty, z ktorých napokon vyrastú slávni hudobníci.

Chce to veľa úsilia, aby bola narodeninová párty naozaj vydarená. Nezabúdajte však na to, že najdôležitejšia je úprimná detská radosť a stretnutie tých najbližších pri takej krásnej príležitosti, akou sú narodeniny.

P.S. Pozrite si naše tipy na fantastické darčeky, ktorými potešíte chlapcov aj dievčatá v akomkoľvek veku. Množstvo tipov nájdete tu.