Hračky pre bábätká: Týmito hračkami určite zabodujete!

7 min
11. nov'21

Vybrať hračku deťom, ktoré už vedia povedať, po čom túžia a čo ich baví, je omnoho jednoduchšie ako kupovať hračku bábätku. Čo poteší čerstvo narodené bábätko, ktoré potrebuje najmä prítomnosť matky a starostlivosť rodičov? A s čím sa zahrá dieťatko vo veku 6 mesiacov? Máme pre vás zoznam hračiek, ktoré okrem zábavnej funkcie podporia aj správny vývin bábätka.

Ako vybrať hračku pre dieťatko, ktoré je na svete ešte iba pár mesiacov a viac než čokoľvek iné ho zaujíma plné bruško, suchá plienka a prítomnosť rodičov? Najmenšie deti naozaj nepotrebujú veľa hračiek, preto pred kvantitou uprednostnite kvalitu a zamerajte sa na príjemné materiály, upokojujúce zvukové efekty a farby, ktoré podnecujú stále sa vyvíjajúci zrak bábätka.

Pri výbere hračiek pre najmenšie deti platia isté pravidlá - hračky nesmú obsahovať drobné časti, ktoré by deti mohli počas hry prehltnúť či vdýchnuť a nesmú mať ostré hrany, ktoré by deťom ublížili. Nakupujte iba hračky z kvalitných materiálov a od overených značiek, ktoré dodržujú bezpečnostné štandardy.

Od novorodenca do 3 mesiacov

Novorodenec nie je náročný na hračky. Najdôležitejšia je pre neho prítomnosť rodičov, ich hlasy, materské mlieko a láskyplná starostlivosť. Prvé týždne po narodení skúste potešiť najmä rodičov, a to napríklad zavinovačkami, plienkami, alebo inými dojčenskými potrebami. Keďže bábätko v tomto období ešte nemá dokonale vyvinutý zrak, reaguje najmä na hlas a na dotyk. Drobčekom do veku troch mesiacov darujte plyšovú hračku, maznáčika na pritúlenie alebo kolotoč nad postieľku s príjemnými zvukovými efektmi.

Plyšový medveď Imagine Chubby Kaloo

Mäkučké plyšové hračky sú ako stvorené pre všetky bábätká. Určite si aj vy spomínate na svoju obľúbenú plyšovú hračku, s ktorou ste zaspávali, prebúdzali sa s ňou a brali si ju všade so sebou. Plyšové hračky Kaloo sú jedinečné nielen veľmi príjemným, mäkkým materiálom, ale aj schopnosťou zachytávať vôňu bábätka. Vďaka tomu sa bábätko cíti stále v bezpečí a v prítomnosti hračky sa rýchlo upokojí. Plyšový macko s veľkým okrúhlym telíčkom miluje maznanie a túlenie, je prvotriednej kvality a bez obáv ho môžete bábätku položiť do postieľky.

Hračky pre bábätká plyšák

Detské lehátko s kolotočom Up & Down III Blue Beaba

Zvukové vnemy sú pre bábätká veľmi dôležité a aj vďaka nim vedia vyhodnotiť situáciu okolo seba. Prihovára sa im mama či otec? Alebo počujú cudzí hlas? A nie je to náhodou tá príjemná hudba, pri ktorej sa im tak dobre zaspáva? Vďaka príjemným zvukom, ktoré vydáva kolotoč nad lehátko od francúzskej značky Beaba, dieťatko pokojne zaspinká a zobudí sa bez plaču. Pokojné melódie stimulujú zmysly bábätka, ktoré je pohodlne uložené v lehátku. To sa dá výškovo nastaviť, takže dieťatko bude stále na úrovni rodičov a už od narodenia bude v neustálej interakcii s okolím.

Hračky pre bábätká lehátko

Mesiačik maznáčik Squared Loveys Moon Mon Doudou Corolle

Roztomilý maznáčik od obľúbenej francúzskej značky Corolle prinesie pocit istoty, lásky a bezpečia všetkým bábätkám. Mesiačik maznáčik Squared Loveys Moon Mon Doudou Corolle vyrobený z mäkučkého plyšového materiálu bude vašim deťom robiť spoločnosť po celý deň. Krásny plyšový maznáčik s vyšívanou tváričkou má na rohoch uzlíky, čo umožňuje deťom lepšie ho uchopiť a pritúliť sa k nemu. Na jednom rohu maznáčika objavíte držiak na cumlík, ktorý sa otvára na suchý zips, takže bábätko sa s týmto plyšovým priateľom nemusí rozlúčiť ani počas spánku.

Hračky pre bábätká maznáčik

Pre bábätká od 3 do 6 mesiacov

Približne v troch mesiacoch sa začína bábätko viac obzerať okolo seba, skúma okolitý svet a učí sa rozoznávať tvary a farby. Medzi 3. a 6. mesiacom sa u detí rozvíja koordinácia očí a rúk a drobci začínajú uchopovať predmety v ich zornom poli.

Hracie deky a hrazdy

Pre toto obdobie sú ideálne hracie deky s hrazdou, na ktorej sú zavesené rôzne hračky. Medzi nimi by nemalo chýbať ani zrkadielko, v ktorom deti budú so záujmom pozorovať svoj odraz a pomaly sa začnú orientovať na vonkajší svet.

Na trhu nájdete najrôznejšie hracie deky a hrazdy od viacerých výrobcov s pestrou škálou farieb a hračiek. Detičky dokážu na hracích dekách stráviť celé hodiny, postupne sa učia pretáčať na bruško, dvíhajú hlavičku, skúmajú svoje vlastné rúčky a nôžky. Mnohé hracie deky sa dajú pomocou gombíkov a šnúrok uzatvoriť do hracieho hniezda, ktoré zabráni uniknúť neposedným a nezbedným deťom.

Hryzátka

Medzi štvrtým a siedmym mesiacom sa dojčatám začínajú prerezávať prvé zúbky, preto v tomto období prichádza na rad hryzátko, ktoré masíruje ďasná a tlmí bolesť. Pri kúpe hryzátka dbajte na to, aby bolo hryzátko vyrobené z kvalitného silikónu, do ktorého budú môcť deti bez obáv hrýzť. Lepší efekt tlmenia bolesti dosiahnete tým, že necháte hryzátko schladiť v chladničke. Hryzátka však okrem masírovania podráždených ďasien plnia ešte jednu úlohu - pomáhajú rozvíjať jemnú motoriku. Dieťatko sa stále zdokonaľuje a učí sa hryzátko riadne uchopiť a taktiež si precvičuje koordináciu oko-ruka.

Pre deti od 6 do 12 mesiacov

Polročné deti vedia byť už poriadnymi huncútmi a rodičia sa pri nich niekedy naozaj zapotia. Už dávno neplatí, že dieťatko ostane ležať tam, kde ho rodič položí. Začínajú loziť, stavať sa na štyri a neskôr sa pokúšajú o prvé kroky. V tomto období je aj škála hračiek o niečo širšia a vy zrazu máte z čoho vyberať. Deti sú zrazu veľmi zvedavé, napodobňujú zvuky, chytajú všetko v dosahu a deň za dňom môžete sledovať ich neuveriteľné napredovanie a vývoj. Okolo 8. mesiaca im nesmú chýbať hračky na rozvoj jemnej motoriky a od 10. mesiaca sa deti začnú pokúšať o prvé kroky, s ktorými im pomôže chodítko či odrážadlo.

Kreslo s hracím stolíkom Cotoons Smoby

Dajte deťom pohodlné kreslo na sedenie, obklopte ich zaujímavými hračkami a sledujte tú radosť z hry a učenia. Mäkučké kreslo Cotoons Smoby je skvelou oporou detí, ktoré už samostatne sedia alebo sa v tom zdokonaľujú, nechýba mu ani opierka hlavičky a lakťové opierky. Skutočná zábava sa však začína objavením hracieho stolíka, na ktorom sa nachádzajú pestrofarebné hračky. Tie vydávajú zvukové efekty, svietia a deti ich môžu stláčať, otáčať a prevliekať krúžky. Hrou sa učia rozoznávať rôzne tvary a farby, rozvíjajú si kognitívne schopnosti, jemnú motoriku, koncentráciu, fantáziu a predstavivosť.

Hračky pre bábätká kreslo

Odrážadlo Maestro Ride-On Pink 3v1 Smoby

Prvé kroky sú veľkým míľnikom nielen v živote dieťatka, ale aj v životoch jeho rodičov. Kým drobec získa potrebnú stabilitu, bude potrebovať niečo, čoho sa môže pri neistých pokusoch o chôdzu pridržať. V tom mu pomôže práve odrážadlo Maestro Ride-On Pink 3v1 od Smoby, ktoré môže využívať už omnoho skôr. V prvom štádiu dieťatko pohodlne sedí a necháva sa tlačiť rodičom, neskôr sa pridržiava operadla a kráča za chodítkom a nakoniec, už ako skúsený 12-mesačný chodec využije odrážadlo ako svoje prvé vozidlo. Zábavu s odrážadlom podporí krásny dizajn a farby, veselá tvárička s magickými očami a úložný priestor na obľúbené hračky.

Hračky pre bábätká odrážadlo