Mýty, ktorým sme v detstve verili: ako je to s nimi v skutočnosti?

  Kategórie: Výchova,
5 min
06. máj'19

Výchova detí sa nezaobíde bez určitých pravidiel, ktoré však malí nezbedníci s radosťou porušujú. Odmietajú jesť zeleninu a namiesto toho papajú pred jedlom sladkosti a ten sveter si neoblečú, ani keby ste sa na hlavu postavili. A práve tu prichádzajú rodičom na pomoc mýty, ktoré deti okamžite postavia do pozoru. Aj vy ste im v detstve verili?

Spôsobov, akým do nás v detstve rodičia chceli dostať čo najviac zeleniny a ovocia, je veľa, no medzi najobľúbenejšie a zároveň najefektívnejšie určite patrili mýty o zdravej mrkve, výživnom mlieku či zlých žuvačkách. Verili sme tiež, že ježko miluje jabĺčka, veď prečo by ich inak nosil na pichliačoch? Prečítajte si nasledujúcich 7 mýtov a vráťte sa na chvíľu do detstva.

Mýtus č.1: Mrkva zlepšuje zrak

Spapaj aj tú mrkvu, budeš mať dobrý zrak a očká sa ti nepokazia. Je vám táto veta povedomá? V detstve ju počul určite každý a hoci ste mrkvu jedli na kilá, možno si práve na nose posúvate okuliare. Mrkva je síce bohatá na vitamín A, ktorý vyživuje sietnicu a pomáha tak zrakovému vnemu, no od dioptrií vás neochráni. To však neznamená, že by ste ju mali z jedálnička detí vylúčiť - zrak síce nezlepší, no určite do tela dostane vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité nielen pre oči.

Mýtus č. 2: Ježko papá jablká a hrušky

Takmer všetky rozprávky a detské knižky zobrazujú ježkov s jabĺčkami a hruškami na pichliačikoch. Niet divu, že deti vždy verili, že ježko papá toto ovocie veľmi rád. Sklamanie však často nastáva v okamihu, keď sa deti dozvedia pravdu - ježko je mäsožravec a ak ho chcete potešiť, ponúknite ho radšej konzervou pre psa, nie šťavnatým jabĺčkom.

Mytus zuvacka

Mýtus č. 3: Žuvačka nám zalepí črevá

Ďalším obľúbeným mýtom, ktorého sa v detstve desili všetky deti, bol ten o žuvačke, ktorá vám zalepí črevá. Bolo zakázané žuvačku prehltnúť, pretože v bruchu vraj v tom prípade dokázala narobiť poriadnu neplechu a spôsobiť neuveriteľné bolesti, ktoré by vás dostali až na pohotovosť. Inou verziou tohto mýtu bola tá, že žalúdku trvá sedem rokov, kým prehltnutú žuvačku dokáže stráviť. Je síce pravda, že žuvačky obsahujú ťažko stráviteľné látky, ktoré žalúdok nedokáže celkom rozložiť, no aj takto nestrávená žuvačka poputuje do tenkého čreva a nakoniec ju telo vylúči. A ani náhodou to netrvá celých sedem rokov.

Mýtus č. 4: Ak budeme škúliť, oči nám tak nakoniec ostanú

Rôzne grimasy jednoducho patria k detstvu. Rodičia, ale aj príbuzní, deti odmalička takýmto spôsobom rozosmievajú a je iba prirodzené, že to vedie k napodobňovaniu. Kým vyplazovanie jazyka je neškodné, hoci trochu neslušné, za nevinné škúlenie nás rodičia veľmi často napomínali a varovali nás, že ak to budeme robiť príliš často, oči nám tak ostanú a my už budeme škúliť do konca života. Takéto niečo je však číry výmysel - zdravým očiam totiž občasné škúlenie nemôže ublížiť. Škúlenie môžeme zdediť alebo ho môže spôsobiť úraz, poškodenie nervov či dlhodobo neliečené problémy s očami.

Mýtus č. 5: Jeden psí rok predstavuje 7 ľudských rokov

Snáď každý sa v detstve stretol s tvrdením, že pes, ktorý má jeden rok, má v skutočnosti sedem rokov. Ak ste sa aj vy v detstve takýmto spôsobom snažili vypočítať vek svojho psa, je veľmi pravdepodobné, že ste ho nevypočítali správne. Pri prepočtoch psích rokov na ľudské totiž všetko závisí od rasy psa a najmä od veľkosti plemena - väčšie plemená majú v prvom roku života “iba” 12 ľudských rokov, menšie približne 15, no po dovŕšení dvoch rokov nemajú 30, ale menej. U psov platí jedno pravidlo - starnú rýchlejšie v prvých rokoch života a neskôr sa ich starnutie spomaľuje. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa nedá vek psa vždy vynásobiť číslom sedem.

Mytus mlieko

Mýtus č. 6: Keď budem piť veľa mlieka, budem mať pevné kosti

Pitie kravského mlieka po ukončení dojčenia predstavuje v súčasnosti veľmi diskutabilnú tému, no v minulosti bolo mlieko jednou z najdôležitejších zložiek detskej stravy. Vraj čím viac mlieka deti pili, tým boli zdravšie, mali pevnejšie kosti a zuby a zlomeniny sa im oblúkom vyhýbali. Viaceré výskumy však dokázali, že pitie mlieka nemá na zdravie kostí až taký zásadný vplyv, hoci obsahuje veľa vápnika. Ak chcete, aby boli kosti detí pevné a zuby krásne zdravé, stavte radšej na vitamín D.

Mýtus č. 7: Poriadne sa obleč, inak ochorieš

Určite si aj vy z detstva spomínate na kultovú vetu typu “Poriadne sa obleč, lebo inak ochorieš”. Za tým často nasledovala veta “Ja som ti hovoril/a, aby si si zobral/a aj ten šál, čiapku, rukavice, sveter navyše... “. Pravdou však je, že za prechladnutím a chrípkou, ktorá nás straší najmä v zimnom období, nie je chlad, ale oslabená imunita. Obranyschopnosť organizmu je v zimných mesiacoch naštrbená nedostatkom vitamínu D zo slnka, ale tiež nedostatkom iných vitamínov, ktoré od jari do jesene prijímame z čerstvého ovocia a zeleniny. Veľkou chybou, ktorú mnohí robia, je tiež nedostatočné vetranie, ktoré baktériám a vírusom iba vyhovuje.

Mýty v dospelosti strácajú na sile, no to neznamená, že po nich vo výchove detí nesiahame aj dnes. Akým mýtom ste verili vy a akým veria vaše deti?