Rýchle a jednoduché recepty na muffiny pre deti

Rodičia často hľadajú nové spôsoby, ako utíšiť detský hlad po sladkých dobrotách. Deti majú totiž mlsné jazýčky a ani my dospelí sa im nemôžeme čudovať. Práve preto pre vás máme recepty na chutné, jednoduché a navyše zdravé muffiny pre deti, ktoré dokážete pripraviť aj s pomocou ich šikovných rúk.

Nájsť zdravý recept na dezert, ktorý je navyše naozaj chutný, môže byť poriadny oriešok. Deti však z času na čas po sladkom túžia a, priznajme si to, rodičia nie sú žiadnou výnimkou. Práve preto sme pre vás spísali 6 receptov na muffiny pre deti, na ktorých si pochutí celá rodina, a to bez výčitiek svedomia.

Výhodou všetkých receptov na muffiny je ich variabilnosť, takže ich môžete ľahko prispôsobiť aj pre malých alergikov. Stačí, ak mlieko nahradíte rastlinnou verziou, pšeničnú múku bezlepkovou a vajíčka chia semienkami napučanými vo vode. Tak vytiahnite zástery, rozohrejte rúru a pustite sa do toho!

Mrkvovo-kokosové muffiny

Ingrediencie

  • 1 vajíčko
  • 2 mrkvy
  • 35 g strúhaného kokosu
  • škorica
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny

Postup

  • Mrkvu ošúpte, nakrájajte a pridajte do nádoby parného variča Babycook®. Do nádržky vlejte vodu a nechajte variť na pare 15 minút. Mrkvu môžete nechať dusiť aj tradičným spôsobom na sporáku.
  • Uvarenú mrkvu rozmixujte, pridajte k nej zvyšné ingrediencie a mixujte v mixéri, kým vám nevznikne jednotné cesto.
  • Cestom naplňte multidávkovače Beaba alebo formičky na muffiny vystlané košíkmi.
  • Pečte v dobre vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 200 °C alebo 1 a pol minúty v mikrovlnnej rúre pri výkone 750 W.

Mrkvové muffiny

Karamelovo-jablkové muffiny

Ingrediencie

  • 100 g masla
  • 100 g zlatého sirupu (môžete použiť aj javorový sirup)
  • 40 g melasy
  • 40 g trstinového cukru
  • 50 g ovsených vločiek
  • 125 g samokypriacej múky
  • 1 polievková lyžica sušeného zázvoru
  • 1 vajíčko
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 1 jablko

Postup

  • Jablko ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kocky.
  • Maslo, melasu, sirup a cukor roztopte v hrnci na miernom plameni. Dávajte pozor, aby sa táto maslová zmes nepripálila.
  • V mixéri zmiešajte múku, vajíčko, ovsené vločky, mletý sušený zázvor, mlieko a jabĺčko a pridajte maslo roztopené s cukrom, sirupom a melasou.
  • Dôkladne zmiešané cesto nadávkujte do multidávkovačov Beaba alebo do formy na muffiny vystlanej košíčkami.
  • Pečte v dobre vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 200 °C, kým nie sú muffiny upečené dozlatista.

Brownie muffiny zo sladkých zemiakov

Ingrediencie

  • 200 g sladkých zemiakov (asi 1 stredne veľký zemiak)
  • 1 polievková lyžica ovsených vločiek
  • 40 g čokolády podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 vajíčko
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • šťava z polovice pomaranča
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička kakaového prášku

Postup

  • Sladký zemiak ošúpte a opatrne nakrájajte na malé kocky.
  • Vložte ho do parného hrnca Beaba, do nádržky nalejte vodu po úroveň 3 a nechajte variť 15 minút.
  • V mikrovlnke alebo na sporáku v malom kastrólčeku rozpustite čokoládu a následne ju dôkladne miešajte, kým nie je lesklá a hladká.
  • Po uvarení zemiaky sceďte a spolu s ostatnými surovinami dôkladne rozmixujte.
  • Takto pripravené cesto nadávkujte do multidávkovača alebo plechu na muffiny s košíčkami a pečte pri teplote 180 °C asi 30 minút.

Brownie muffiny

Jahodové muffiny

Ingrediencie

  • 120 g špaldovej múky
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 1 vajíčko
  • 80 ml plnotučného mlieka (môžete nahradiť rastlinným mliekom)
  • 2 polievkové lyžice roztopeného kokosového oleja
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 150 g čerstvých jahôd

Postup

  • Jahody opláchnite a nakrájajte na malé kúsky.
  • V jednej mise zmiešajte múku a kypriaci prášok.
  • V druhej mise zľahka vyšľahajte mlieko, vajíčko, kokosový olej, javorový sirup, vanilkové extrakt a citrónovú kóru.
  • Mokrú zmes vlejte do misy s múkou a kypriacim práškom a dôkladne premiešajte, aby vzniklo kompaktné cesto na muffiny.
  • Do cesta pridajte nakrájané jahody a znovu zľahka premiešajte, aby sa jahody nerozpučili.
  • Cesto nalejte do silikónového multidávkovača alebo do formy na muffiny.
  • Muffiny pečte pri teplote 180 °C asi 18-20 minút.

Banánovo-datľové muffiny s mandľami

Ingrediencie na cesto

  • 75 g mandľovej múky
  • 60 g kokosovej múky
  • 75 g ryžovej múky
  • ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 60 g vykôstkovaných datlí
  • 2 banány
  • 4 vajíčka
  • 3 polievkové lyžice medu
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice

Ingrediencie na posýpku

  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 polievková lyžica kakaového prášku
  • 1 polievková lyžica medu

Postup

  • Mandľovú, kokosovú a ryžovú múku zmiešajte s kypriacim práškom, soľou a škoricou.
  • Datle nasekajte nadrobno a pridajte k suchej zmesi.
  • Rozpučte banány a zmiešajte ich s vajíčkom, olejom a medom.
  • Všetky suroviny dôkladne zmiešajte v jednej veľkej mise, čím vznikne hustejšie cesto.
  • Muffinové cesto nadávkujte do multidávkovača alebo do plechu na muffiny.
  • V miske zmiešajte suroviny na posýpku a ozdobte ňou muffiny.
  • Multidávkovač alebo plech dajte do rúry a pečte 15-20 minút pri 180 °C, kým nie sú muffiny upečené dozlatista.

Ovsené muffiny

Slané mrkvové muffiny s bazalkou

Ingrediencie

  • 500 g mrkvy
  • 3 vajíčka
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 100 g krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 25 g olivového oleja
  • 150 g celozrnnej múky
  • 50 g ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 3 lístky čerstvej bazalky

Postup

  • Mrkvu ošúpte a nastrúhajte nahrubo a vložte do parného variča Beaba. Do nádržky variča nalejte vodu po 3. level a nechajte variť.
  • V mise zmiešajte múku, ovsené vločky a sódu bikarbónu.
  • Uvarenú mrkvu rozmixujte, zmiešajte s vajíčkom, javorovým sirupom, krémovým syrom a olivovým olejom.
  • Do tejto zmesi pridajte suché ingrediencie a dôkladne premiešajte, aby vám vzniklo jednoliate cesto. Ak máte pocit, že je cesto príliš husté, prilejte trochu vody, ktorá ostala v
  • parnom variči po varení mrkvy.
  • Na záver do cesta pridajte nasekanú bazalku a lyžicou cesto nadávkujte do multidávkovačov alebo formy na muffiny.
  • Pečte pri 180 °C približne 50 minút. V prípade pečenia v teplovzdušnej rúre znížte teplotu na 150 °C.

Zdroj titulnej foto: Freepik