Štýlová aj s bruškom? Tipy na jesenné módne triky pre tehotné

  Kategórie: Tehotenstvo, Fit mama,
6 min
13. sep'17

Okrem hormonálnych zmien, ktoré neraz sprevádzajú nevoľnosti, náladovosť či výkyvy chuťových pohárikov, je ženský organizmus počas tehotenstva vystavený i mnohým telesným zmenám. K najviditeľnejším patrí rast bruška a prsníkov, ktorý, samozrejme, výrazne ovplyvní najmä šatník tehotných žien. Ako si s výberom oblečenia poradiť v jesennej a zimnej sezóne?

Žena priberie v období gravidity zvyčajne 10 – 14 kg, ručičky váh však niektorým mamičkám ukážu prírastok aj 20 – 30 kg. Kým v období prvých 16 týždňov zmeny proporcií nie sú také viditeľné, v ďalšej etape je nárast hmotnosti výraznejší. V tejto fáze totiž ženy priberajú približne pol kila týždenne, keďže rastie nielen bábätko, ale aj množstvo plodovej vody a samotná placenta. S výberom oblečenia to teda býva problematické najmä v druhom a treťom trimestri tehotenstva – v chladnej sezóne o to viac, že okrem rastúcich proporcií treba riešiť aj ochranu pred zimou a vlhkom.

Móda pre tehotné

Pochváľte sa bruškom

Myslite na to, že už počas tehotenstva obliekate dvoch – vás a vaše bábätko, ktoré ukrývate pod srdcom. Najdôležitejší zo všetkého je teda komfort pre mamičku i samotný plod. Zabudnite na vypasované strihy a najmä na umelé materiály. Budete sa v nich cítiť stiesnene a takisto sa rýchlo spotíte, keďže v tehotenstve vás určite potrápia náhle návaly tepla. Investujte radšej do menšieho počtu kúskov v dobrej kvalite.

Namiesto typických tehotenských šiat môžete zvoliť kúsky z bežného sortimentu s oblečením, zamerajte sa len na inú konfekčnú veľkosť. Tá vám počas gravidity narastie zvyčajne o dve čísla.

To však neznamená, že váš šatník majú tvoriť len samé „oversized“ veci. Štýl obliekania tehotných žien sa už dávno nesústredí len na zakrývanie rastúceho bruška, práve naopak. Keď sa pozriete na fotografie slávnych hviezd, zistíte, že im nerobí problém „priznať“ dôkaz partnerskej lásky aj navonok, či už v bežných outfitoch alebo vo večerných róbach.

Takže pokojne môžete zvoliť pohodlné, mierne obtiahnuté šaty, ktoré decentne naznačia obliny vášho bruška a ktoré doplníte pekným kardigánom, čiže dlhším svetrom na zapínanie, blejzrom, trenčkotom alebo kabátikom. Skvelou voľbou je elastická spodná bielizeň a oblečenie, ktoré sa ľahko prispôsobia vašim rastúcim proporciám.

Základné kúsky pre tehotné ženy

Stavte na základné kúsky

Obliekať sa otrocky podľa trendov, ktoré stanovujú módne značky, môže byť v čase tehotenstva naozaj komplikované. Dobrá správa je, že dizajnéri zostávajú v každej sezóne verní aj klasike. Takže aj v obchodoch nájdete nadčasové kúsky, do ktorých sa hravo zmestíte aj s bruškom a ktoré ľahko navzájom skombinujete, prípadne využijete aj v ďalšej sezóne, keď už nebudete tehotná.

Nezabudnite si zaobstarať aj niekoľko jednoduchých širokých tričiek, tielok a nátelníkov, ktoré si oblečiete pod svoje obľúbené sezónne kúsky, keď bude vonku väčšia zima.

Okrem spomenutého dlhého svetra vám nesmie v skrini chýbať vhodný kabát. V nasledujúcom období nebude v obchodoch núdza o „oversized“ kabáty so širokým strihom, buď v tvare písmena A alebo O. Ľahšie ich zapnete aj s bruškom, ktoré tak ochránite pred chladom. V tomto prípade je skvelou pomôckou aj anatomicky tvarovaný podporný tehotenský pás.  Nielenže bábätko vo vašom lone opatrí jednou teplou vrstvou, ale zároveň vyváži tlak padajúceho bruška na panvu a chrbticu.

Módne vrstvenie

Kľúčom je vrstvenie

Hitom jesennej a zimnej sezóny je vrstvenie – pre mamičky ako stvorené. Populárne sú kombinácie dlhých mäkučkých svetrov alebo „svetrových“ šiat s vysokým, ale voľným golierom, ktoré sa obliekajú na holé nohy, resp. teplé pančuchy, sukne či nohavice a dopĺňajú sa kabátmi, vestami, dlhými šálmi a koženými či semišovými čižmami na rovnej platforme. Ideálne je vybrať si tri pohodlné jednofarebné svetre s peknou štruktúrou alebo vzorom, ktoré zladíte s výraznejšími nohavicami alebo kvetinovou sukňou. Jesenným must-have sú najmä potlače s motívom flóry či východoslovanských alebo indiánskych folklórnych prvkov.

Inšpiráciu si môžete zobrať aj z pánskeho šatníka – stačí, keď si na dlhú bielu košeľu v pánskom strihu oblečiete kratší svetrík. A hneď ukážete, že bruško nie je žiadnou prekážkou nápaditých tehotenských outfitov.

Ak je vám ľúto investovať do špeciálne upravených tehotenských nohavíc s vloženým či rozšíreným dielom pre bruško, môžete zvoliť aj nohavice s nízkym pásom vo väčšej konfekčnej veľkosti, ktoré zapnete priamo pod bruškom. Hoci legíny sa považujú za módne faux pas, v období tehotenstva môžete kvôli pohodliu urobiť výnimku. Rozhodne ich však prekrývajte vrstvami dlhších topov alebo svetrov, takže budú pôsobiť ako hrubšie pančuchové nohavice. Miesto klasických riflí na zapínanie prípadne použite väčšie džegínsy.

Extravagantné kúsky pre tehotné

Nebojte sa vyniknúť!

Ženy s materským bruškom mávajú tendenciu obliekať sa do nenápadných farieb, aby na prírastok svojej hmotnosti zbytočne neupozorňovali. Je to však chyba. Ak vám tehotenstvo dodá na kráse, rozžiari vám pleť aj vlasy, treba to podčiarknuť aj zaujímavými kúskami či výraznejšími farbami. Mali by ste vedieť, že v nasledujúcom období sa bude dariť najmä červenej, oranžovejčokoládovohnedej.

Zelenú budú mať aj farebné kožušiny. Môžete ich použiť ako doplnok outfitu, napríklad vo forme ozdoby kapucne alebo šálu, alebo ako hlavný kúsok, zladený s veľkými náušnicami v avantgardnom štýle či v podobe čírych krištáľových lustrov. Ak ste športovejší typ, určite siahnite po kúskoch s károvaným vzorom, ten bude v tejto sezóne takisto veľmi obľúbený.

Na záver sa do zimy vyzbrojte naozaj dobrou obuvou. Klzké zvyknú byť nielen zľadovatené chodníky, ale aj navlhnuté schody či priechody pre chodcov, preto myslite v prvom rade na svoju bezpečnosť. Vaše čižmy či topánky by mali mať vrúbkovanú protišmykovú podošvu a čo najľahšie sa nasúvať na nohy, aby ste sa s bruškom pri obúvaní zbytočne netrápili. A ak sa vám náhodou podarí zohnať vhodnú obuv, ktorá bude mať navyše trblietavú úpravu alebo ligotavú aplikáciu, v tejto sezóne budete rozhodne patriť medzi najtrendovejšie budúce mamičky. :-)