Čistíme si zúbky: hravo a zdravo

5 min
16. máj'19

Čistenie mliečnych zúbkov u detí mnoho rodičov podceňuje. Pravda je však taká, že ich pravidelné a dôkladné čistenie je ešte dôležitejšie ako v dospelosti. Ako často umývať mliečny chrup, kedy začať či aké kefky a pasty používať? To všetko a ešte viac vám zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Prerezávanie prvého zúbka je veľká vec, ktorá však môže potrápiť nielen bábätko, ale aj rodičov. Rast zúbkov je často bolestivý proces sprevádzaný preplakaným a prebdenými nocami. Prvý mliečny zúbok sa u detí začne prerezávať približne v šiestom až ôsmom mesiaci a väčšinou sa ako prvé ukazujú dolné alebo horné stredné rezáky. Za nimi nasledujú bočné rezáky, neskôr horné a dolné moláre, teda stoličky a nakoniec očné zuby. Kompletný mliečny chrup, ktorý tvorí 20 zúbkov, má dieťatko asi v 33. mesiaci, teda pred oslávením troch rokov.

Mliecne zuby dieta

Mliečny chrup od A po Z

Dôvodov, prečo nepodceňovať mliečny chrup a jeho čistenie, je hneď niekoľko. Tým najdôležitejším je zrejme fakt, že zdravý mliečny chrup je základom zdravých trvalých zubov, čo si niektorí rodičia neuvedomujú. S tým súvisí aj plombovanie kazov na mliečnych zuboch. Mnohí rodičia riešia v takýchto prípadoch dilemu, či nakazený mliečny zúbok vytiahnuť alebo ho radšej zachrániť plombovaním. Zubári sa však zhodujú v tom, že zubný kaz je lepšie opraviť plombovaním a k vytrhnutiu pristúpiť až ako k poslednému možnému riešeniu. Neliečený zubný kaz totiž môže spôsobovať bolesti, opuchy a nakoniec aj infekciu, ktorá sa podpíše nielen na zdraví trvalých zubov, ale aj na zdraví celého tela.

Starostlivosť o mliečny chrup sa však nezačína ani nekončí po prerezaní prvého a posledného zúbka. Pravidelná starostlivosť, ktorá zahŕňa aj návštevy zubára a dentálnej hygieny, bude trvať až do 12. roku života, kedy deťom vypadne posledný mliečny zúbok. Potom ale prichádza na rad starostlivosť o trvalý chrup, ktorý už nedorastá. Prvý detský zúbok vypadne v predškolskom veku, resp. počas prvého ročníka na základnej škole. Mnohé deti si uvoľnené a rozkývané mliečne zúbky vytrhnú samy, iným musím pomôcť zubár.

20 mliečnych zubov postupne nahradí 32 zubov trvalého chrupu. Krásny a zdravý úsmev u detí docielite okrem pravidelného čistenia aj zdravou stravou bez sladkostí a sýtených sladkých nápojov. Tieto potraviny totiž obsahujú rafinovaný biely cukor, ktorého nadmerná konzumácia spôsobuje práve tvorbu zubných kazov ako u detí, tak aj u dospelých.

Mliecne zuby kefka

Hravá rutina

Čistenie prvých zúbkov mnohí rodičia podceňujú a začínajú až vtedy, keď má dieťatko zubov viac. Zubní lekári pritom odporúčajú s čistením začať ešte pred prerezaním prvého zúbka. Po kŕmení utierajte ďasná navlhčenou gázou, čím zabránite baktériám usádzať sa v ústnej dutine, kde môžu ešte pred rastom zubov narobiť neplechu. S príchodom prvého zúbka investujte do kvalitnej zubnej kefky s mäkkými štetinkami, ideálne s hrubou rúčkou, ktorá umožňuje lepšiu manipuláciu. Ešte pred úplným zvládnutím jemnej motoriky čistite deťom zúbky vy, postupne však prenechávajte čistenie im.

Je dôležité, aby sa z čistenia zúbkov stala pravidelná rutina. Deti by si už odmalička mali zúbky čistiť dvakrát denne aspoň 3 minúty a čistenie zúbkov by malo byť súčasťou rannej a večernej hygieny. Dôležitou súčasťou každého čistenia je okrem kefky aj vhodná zubná pasta, ktorá môže celý proces spríjemniť. Určite si spomeniete, že aj vy ste v detstve používali sladučké zubné pasty, vďaka ktorým bolo čistenie zúbkov zábavné a najmä chutné. Pri výbere sa zamerajte na pasty s obsahom fluoridu, ktorý pôsobí ako prevencia proti zubnému kazu. Rodičia si často kladú otázku, koľko zubnej pasty použiť pri jednom čistení. Zabudnite na reklamy, v ktorých je zubnou pastou dokonale pokrytá celá zubná kefka - úplne postačí množstvo vo veľkosti hrášku.

Čistenie zúbkov môže byť nielen nutným úkonom pred spaním, ale aj hrou. Nie nadarmo majú zubné kefky veselé rozprávkové motívy a žiaria farbami. O zábavu sa postará aj taká maličkosť ako prísavka na konci zubnej kefky, veselý pohár na vypláchnutie a na uschovanie kefky, ale aj umývanie zúbkov spolu s rodičmi. Tí sú predsa najväčším vzorom detí. Dôležitým krokom po vyčistení zúbkov je aj rodičovská kontrola, keďže deti si spočiatku zuby umývajú krátko a menej dôkladne.

Vedeli ste, že…

  • zuby začínajú rásť už v prenatálnom období? Formujú sa v druhom trimestri tehotenstva, takže bábätko má v ďasnách uložených všetkých 20 mliečnych zubov ešte pred prerezaním.
  • niektoré bábätká sa už rodia so zubami? Tieto zúbky sú však často bez hlbokého koreňa a dajú sa ľahko odstrániť.
  • bolesť pri prerezávaní zúbkov sa dá zmierniť? Pomôžu nielen špeciálne mastičky na potieranie ďasien, ale aj hryzátka, ktoré dáte na chvíľu do chladničky. Tie pomôžu utíšiť bolesť, ale zároveň ďasienka masírujú.
  • zubný kaz je najčastejším chronickým ochorením u detí? Vyskytuje sa dokonca častejšie ako astma či obezita.
  • zdravý mliečny chrup vplýva aj na artikuláciu? Zdravé zuby sú základom čistej a zrozumiteľnej artikulácie bez šušlania.

Prvý mliečny zúbok predstavuje vo vývine dieťatka veľký krok, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. Vytvorte už od začiatku z čistenia zúbkov zábavu a vyhnete sa tak nielen bolesti, ale aj návštevám zubárov.