Menštruačný kalíšok: cesta k rýchlejšiemu otehotneniu?

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
10. jan'19

Menštruačný kalíšok spôsobil v posledných mesiacoch doslova revolúciu - mnohé ženy objavili jeho čaro a nevedia si ho vynachváliť a dôvodom nie je iba ochrana životného prostredia zero waste životný štýl. Ženy po celom svete používajú menštruačné kalíšky ako pomôcky na rýchlejšie počatie. Je tento spôsob rýchlejšieho otehotnenia iba mýtus, alebo skutočne funguje?

Páry, ktoré sa rozhodli mať dieťatko, zvyčajne robia všetko preto, aby sa im podarilo počať čo najskôr. V stavoch zúfalstva sa mnohé ženy uchyľujú k babským trikom, medzi ktoré nepochybne patrí držanie nôh vo vzduchu či konzumácia zdraviu prospešných tukov. Najnovšie sa k týmto metódam pridal menštruačný kalíšok, ktorý je na rozdiel od medicínskych zákrokov jednoduchší, bezbolestný a najmä lacnejší. Je však aj rovnako efektívny, alebo ide iba o výmysel počatiachtivých žien, ktoré sa chytajú každej slamky?

Menstruacny kalisok pocatie

Čo je menštruačný kalíšok?

Menštruačný kalíšok je mäkký pohárik vyrobený z kvalitného lekárskeho silikónu, ktorý v plnej miere nahrádza menštruačné vložky a tampóny. Oproti týmto hygienickým pomôckam má obrovskú výhodu - jeden jediný kalíšok vám vydrží niekoľko rokov, vďaka čomu ušetríte nielen kopec peňazí, ktoré musíte každý mesiac do vložiek investovať, ale zároveň prispejete k ochrane životného prostredia. Menštruačný kalíšok sa zavádza priamo do pošvy, kde počas menštruácie zachytáva krv. Vašou jedinou úlohou je kalíšok po pár hodinách používania vyliať, umyť a opäť zaviesť. No a keďže kalíšok zachytáva krv, šikovné ženy prišli na to, že by mohol zachytávať aj niečo iné a urýchliť tak počatie vytúženého bábätka.

Kalíškom k otehotneniu

Podľa svetoznámej pôrodníčky a gynekologičky Sherry Rossovej zo Spojených štátov môže menštruačný kalíšok naozaj pomôcť párom rýchlejšie počať bábätko. V každom ejakuláte sú milióny spermií, ktoré sa rýchlo hýbu sem a tam, a práve zavedenie kalíška ich nasmeruje jedinou správnou cestou - k vajíčkam, pričom na oplodnenie stačí jedna jediná úspešná spermia. Neviete si celkom predstaviť, ako vám má kalíšok v tomto prípade pomôcť? Existujú dva najčastejšie spôsoby, ktoré praktizujú páry po celom svete. Jedným z nich je “vypustenie” spermií priamo do kalíška, ktorý si žena následne zavedie do pošvy tak, ako by to urobila počas menštruácie. Druhý spôsob je zavedenie menštruačného kalíška bezprostredne po sexe, pričom kalíšok sa postará o to, aby spermie ostali na mieste, blízko krčka maternice.

Kalisok otehotnenie

Zdravé spermie prežijú tri dni, a čím dlhšie zotrvajú v blízkosti krčka maternice, tým je pravdepodobnosť oplodnenia vyššia. Keďže ide o nový “vynález”, neexistujú žiadne príručky a štúdie o tom, ako táto metóda funguje a či vôbec funguje. Doktorka Rossová však odporúča, aby si žena nechala kalíšok zavedený tak dlho, ako je to v rámci zdravia a bezpečnosti možné, teda maximálne 12 hodín. Aj napriek tomu, že neexistujú žiadne výskumy, ktoré by pozitívny dopad na úspešné počatie potvrdili, slová šťastných mamičiek inšpirujú mnohé ďalšie ženy, ktorým sa dlhšie nedarí otehotnieť.

Dôkazom je aj tridsaťšesťročná Silvia, ktorá sa s partnerom pokúšala o bábätko viac ako 9 mesiacov: “V jednej internetovej diskusii som narazila na skúsenosti žien, ktoré rýchlejšie počali práve vďaka kalíšku. Povedala som si, že za vyskúšanie nič nedáme. Neviem, či to bola iba náhoda, alebo to naozaj zabralo, no otehotnela som po prvom vyskúšaní,” spomína Silvia a nie je jediná, ktorá na menštruačný kalíšok nedá dopustiť. Ešte predtým, ako sa túto metódu rozhodnete s partnerom vyskúšať vy, si kalíšok párkrát zaveďte aj počas menštruácie. Vďaka tomu budete vopred vedieť, či vám zavedený kalíšok nespôsobuje bolesti alebo či nepotrebujete inú veľkosť.

Snažíte sa už dlhšiu dobu o bábätko a nedarí sa vám? Možno to bude práve menštruačný kalíšok, ktorý aj vám splní sen o dieťatku.