Najpoužívanejšie mená v roku 2017: čo znamenajú?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
4 min
16. jan'18

Pamätáte si na rebríčky najpoužívanejších mien pred pár rokmi? Vtedy zoznamom vládli mená ako Anna, Alžbeta, Katka či Simona a z tých chlapčenských viedli Peter, Lukáš, Juraj či Jozef. Trendy chlapčenských mien sa až tak zásadne nemenia, no v zozname najpoužívanejších mien roku 2017 nečakajte žiadnu Aničku.

Už počas tehotenstva sa budúcich rodičov všetci vypytujú, ako sa bude dieťatko volať. Niektorí rodičia v tom majú jasno, iní čakajú na moment, keď bábätko prvýkrát uvidia na vlastné oči. Máme pre vás zoznam najpopulárnejších mien za rok 2017. Je v ňom aj meno vášho drobčeka?

Jakub a Sofia sa držia na prvých priečkach v rebríčku už od roku 2011, no v prvej desiatke dominujú oveľa dlhšie. Oproti minulému roku sa nič nezmenilo ani na druhom mieste, stále sa tam držia Niny a Adamovia. Do rebríčka dievčenských mien pribudla Tamara, zatiaľ čo zahraničná podoba mena Emma sa umiestnila až na 13. mieste. Z rebríčka chlapčenských mien zase vypadol Lukáš, ktorý sa však dostal na 11. miesto a nahradil ho Oliver. Zdá sa, že až také dramatické zmeny v popularite mien nenastali, no aj tak sú medzi tými chlapčenskými a dievčenskými rozdiely.

Top mená pre dievčatá 2017

Top mená chlapci 2017

Tradičné či moderné?

Do zoznamu najpoužívanejších dievčenských mien sa stále dostávajú domáce podoby zahraničných mien, kým v tom chlapčenskom sa držia tradičnejšie mená pevnejšie. Zdá sa, že pri dievčatkách rodičia radi experimentujú a inšpirujú sa aj zahraničím. Pri chlapcoch mnohí stavia na istotu krásy dlho používaného mena. Nájdu sa však aj výnimky - medzi top 30 menami sa objavilo aj mnoho Tobiasov, Damiánov a Matiasov a z dievčenských mien si tam miesto našli aj Anny, Veroniky či Lucie.

Čo znamenajú TOP 3 mená?

Každé meno má svoj význam a mnohí rodičia sa rozhodujú aj na základe neho. Meno sa bude s dieťatkom spájať celý život, preto vyberajte pozorne a ak poznáte niekoho s vybratým menom, zamyslite sa, či ste stále spokojní s výberom. Mnohí nositelia rovnakého mena majú niektoré črty osobnosti podobné.

Sofia

Meno Sofia má grécky pôvod a v preklade znamená “múdrosť”. Sofie majú zvyčajne analytickú myseľ, takže často ich pristihnete zamyslené, ako skúmajú okolie a rozmýšľajú o niečom. Veľmi dobre sa im pracuje v pánskom kolektíve a nemajú problém sa kariérne presadiť. Sofie sú empatické, no potrebujú lásku nielen dávať, ale aj cítiť. Slovenský ekvivalent tohto mena je Žofia a obe mená oslavujú meniny 15. mája.

Nina

Nina je ruské meno, no rovnako ako Sofia má grécky pôvod a znamená “pochádzajúca z mesta Ninive”. Ninky zvyknú byť uzavreté, pretože sa boja sklamania a omylu. Zároveň sú veľmi citlivé, láskyplné a nežné. Nositeľky tohto mena sa málokedy sťažujú a majú veľa chutí do života. Majú len pár blízkych priateľov, no aj tých svojou tajomnosťou nechávajú v napätí. Meniny majú 12. júla.

Natália

Meno Natália má latinský pôvod a znamená “deň narodenia”. Natálky musia vo svojom živote prekonať mnoho prekážok, vďaka čomu sú citlivé a nežné, no zároveň majú silnú povahu. Žena s menom Natália si nepotrpí na materiálne veci či verejné ohodnotenie. V takomto svete väčšinou trpí a rovnako je ochotná trpieť ako kvôli láske svojho života. Meniny oslavuje 6. októbra.

Jakub

Jakubovia majú význam svojho mena v hebrejčine a v preklade ich meno znamená “držiaci sa za pätu, druhorodený”. Jakubovia sú silné osobnosti a na veci majú jasný názor. Majú dobrú pamäť, vďaka čomu sú v práci výkonní a takisto presvedčiví. Možno to tak navonok nevyzerá, no muž s menom Jakub má pevnú vôľu a je ako stvorený viesť veľký tím. Jakubovia meniny oslavujú 25. júla.

Adam

Pôvodom  Adamhebrejské meno znamená “človek z hliny, pozemšťan”. Adamovia sú silní muži, ktorý majú v živote jasno a stoja si za svojimi rozhodnutiami. Sú cieľavedomí a tvrdohlaví, no aj napriek tomu sú v kolektíve obľúbení a sršia zmyslom pre humor. Muž menom Adam často vedie usporiadaný život a má zmysel pre poriadok. Meniny oslavuje na Štedrý deň, teda 24. decembra.

Samuel

Trojicu najpoužívanejších chlapčenských mien uzatvára meno Samuel. Ako predchádzajúce dve mená, aj toto má hebrejský pôvod a znamená “meno Božie” alebo “Bohom vyslyšaný”. Ak máte doma Samuela, pravdepodobne máte milujúceho chlapca či muža, ktorý je seriózny, ale aj láskavý. Samovia odmalička vedia, čo ich bude v živote napĺňať a akým smerom sa chcú uberať. Meniny majú 26. augusta.

Dieťatko narodené na Slovensku môže mať maximálne 3 krstné mená. Dbajte však na to, aby dievčatko malo dievčenské meno a chlapček chlapčenské. Zakázané sú tiež hanlivé mená a takisto vymyslené mená. Pri výbere mena pre dieťatko myslite aj na to, či sa hodí k priezvisku a či s menom nebude mať dieťa problémy napríklad v škole.