Aké mená dostávali deti v roku 2016 najčastejšie?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
2 min
13. feb'17

Vybrať meno pre dieťatko nie je jednoduché. Krstné meno ho bude sprevádzať celý život. Keď sa v minulosti narodilo do rodiny bábätko, dostalo meno, aké pripadlo na ten deň. Dnešní rodičia vyberajú mená, ktoré podliehajú módnym trendom aj globalizácií. Extravagantné meno či meno podľa slávnej osobnosti podčiarkne individualitu dieťaťa. Iní zase radšej vyberajú pôvodné slovenské mená, ktoré existujú po celé stáročia a hodia sa k priezvisku. Aké mená dostávali bábätká v roku 2016 najčastejšie?

Meno pre dieťa

Podľa štatistík ministerstva vnútra, ktoré zbieralo a vyhodnocovalo údaje zo všetkých matrík, dávali rodičia novorodencom najčastejšie mená Sofia a Jakub. Minulý rok pribudlo 855 dievčat s menom Sofia a 1 266 malých Jakubkov. Druhé priečky obsadili mená Nina (792) a Adam (1 066). Tretie najpopulárnejšie mená pre bábätká boli Natália (779) a Tomáš (1 032).

Najpoužívanejšie mená pre dievčatá 2016

Najpoužívanejšie chlapčenské mená v roku 2016

Zohratá dvojica

Jakub a Sofia kraľujú slovenským menám už niekoľko rokov. Na prvej priečke sa spoločne umiestnili aj v roku 2011, 2012, 2013 a patria medzi najpoužívanejšie mená pre novonarodené deti u nás. Meno Jakub pochádza z hebrejčiny a znamená druhorodený. Nositelia tohto mena sú muži činu, ktorí vedia, čo chcú a napokon to aj dosiahnu. Sú presvedčiví a majú pevnú vôľu. Sofia je meno gréckeho pôvodu a v preklade znamená múdrosť, vzdelanie. Sofie vraj bývajú príjemnými spoločníčkami a majú rady zábavu. Sú aj troška tajuplné, často o niečom premýšľajú a pozorujú okolie.

V Amerike vedie Sophia

Globalizácií sa nevyhli ani mená pre deti. Podľa stránky Baby center, ktorá zozbierala údaje od takmer 400 000 rodičov zo Spojených štátov, patria k najpopulárnejším menám Sophia a Jackson. V rebríčku dievčenských mien sa na druhom a treťom mieste umiestnili Emma a Olivia, chlapci v USA zase minulý rok dostávali mená Aiden alebo Lucas.

Meno pre bábätko

Vedeli ste, že:

  • dieťaťu u nás môžete dať najviac 3 krstné mená,
  • prvé meno nemôže byť totožné s prvým menom žijúceho súrodenca,
  • matrikárky odmietnu zapísať aj hanlivé či neosobné krstné meno,
  • zakázané sú aj domácke podoby mena,
  • podľa platnej legislatívy nemôžete dať dieťaťu mužského pohlavia ženské meno a naopak,
  • pri cudzojazyčných menách ste povinný na požiadanie matrikárky priniesť potvrdenie zastupiteľského úradu cudzieho štátu o tom, že toto meno existuje a používa sa.