Medzinárodný deň žien: Odkedy a prečo ho oslavujeme práve v marci?

  Kategórie: Výchova,
5 min
08. mar'21

Medzinárodný deň žien každoročne oslavujú milióny žien, ale aj mužov po celom svete. Tento deň nie je iba o láske k ženám a už vôbec nie o červených karafiátoch, ktoré sa v niektorých krajinách stali neslávne slávnym symbolom tohto sviatku. Počas 8. marca oslavujeme odvážne, silné ženy, ktoré sa neboja volať po zmene. Nazrite s nami do bohatej histórie, ktorá formovala Medzinárodný deň žien.

Medzinárodný deň žien sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Je to deň, počas ktorého sa nám, ženám, venuje pozornosť, akú si zaslúžime aj v iné dni. Počas tohto marcového dňa sú ženy po celom svete uznávané za svoje úspechy bez ohľadu na národné, etnické, kultúrne, ekonomické a politické rozdiely. Nie je to iba deň, kedy sa milujúci manželia, partneri aj otcovia vrátia domov z práce s kyticou kvetov. Je to tiež deň, počas ktorého sa ženy ešte viac snažia o rovnoprávnosť a spravodlivé podmienky nielen na pracovisku.

Tento sviatok, ktorý sa každoročne oslavuje 8. marca, spája všetky ženy po celom svete. U nás je povesť tohto dňa trochu naštrbená minulým, komunistickým režimom a pri spomienke na MDŽ si mnohé ženy okamžite vybavia červené karafiáty a nekonečné prejavy štátnikov. Pravda je však taká, že Medzinárodný deň žien nie je dielom komunizmu - prvé kroky k vzniku tohto dňa siahajú do 19. storočia a nezavedú nás nikam inam, ako do Spojených štátov amerických.Medzinarodny den zien kalendar

zdroj foto: Freepik

Marcové pochody na prelome storočí

Písal sa rok 1848. Dve Američanky, Elizabeth Cady Stanton a Lucretia Mott, dali navajo svoje rozhorčenie z toho, že ženy nemôžu verejne vystúpiť s prejavom na zhromaždení proti otroctvu. Preto sa rozhodli zorganizovať vlastné zhromaždenie, ktorého sa v New Yorku zúčastnili stovky ľudí. Spoločne požadovali občianske, sociálne, politické a náboženské práva žien, ktoré spísali v Deklarácii sentimentov a rezolúcií. A tak sa začala písať história Medzinárodného dňa žien.

Prvý míľnik, ktorý smeroval k zviditeľneniu žien po celom svete, bol rok 1908. Do newyorských ulíc vtedy vyšlo 15 000 krajčírok, ktoré vyžadovali skrátenie pracovného času, vyššie mzdy, lepšie pracovné podmienky a takisto volebné právo. O rok neskôr, konkrétne 28. februára 1909, vyhlásili členky Socialistickej strany Ameriky prvý Medzinárodný deň žien a jeho oslavy stanovili na poslednú februárovú nedeľu. V tento deň sa MDŽ oslavoval až do roku 1913.

Svojou troškou do histórie tohto dňa prispela aj Európa. K významnej zmene došlo v Kodani, kde sa v roku 1910 na Medzinárodnej konferencii pracujúcich žien stretli ženy zo 17 krajín sveta. Clara Zetkin, nemecká socialistka, presadila medzinárodný sviatok žien, avšak zatiaľ bez presného dátumu, ktorý sa mal oslavovať vo všetkých zúčastnených krajinách.

Na základe tejto dohody sa o rok neskôr, 19. marca 1911, MDŽ prvýkrát oslavoval v Rakúsko-Uhorsku, Nemecku, Dánsku a vo Švajčiarsku. Viac ako milión žien a mužov sa zúčastnilo zhromaždení v týchto krajinách, na ktorých žiadali práva žien na prácu, vzdelanie, rovnaký plat, výkon verejnej funkcie, volebné právo a ukončenie diskriminácie.

Jednou z posledných demonštrácií, ktorá stanovila presný dátum Medzinárodného dňa žien, bol protest proti vojne, ktorý sa konal 23. februára 1917 v Petrohrade. Odvážne ženy, ktoré vyšli do ulíc a kritizovali vládnutie cára Mikuláša II., tak rozhodli o osude tohto dňa. 23. február v juliánskom kalendári sa totiž rovná 8. marcu v kalendári gregoriánskom.

V Česko-Slovensku sa MDŽ prvýkrát oslavoval v roku 1921, o rok neskôr ho už sprevádzali masové oslavy. Došlo však aj k zrušeniu sviatku, a to v roku 1938. Počas druhej svetovej vojny bola u nás oslava tohto sviatku tabu, no po roku 1945 bol Medzinárodný deň žien opäť obnovený. O tridsať rokov neskôr, v roku 1975, Organizácia spojených národov oficiálne vyhlásila 8. marec za Medzinárodný deň žien. Od tohto pamätného dňa sa ženy, muži, ale aj deti po celom svete spájajú a upozorňujú na problémy, s ktorými musia ženy bojovať aj dnes, v 21. storočí.Medzinarodny den zien matka dcera

zdroj foto: Freepik

Vedeli ste, že…

  • fialová, zelená a biela sú farby Medzinárodného dňa žien? Fialová symbolizuje spravodlivosť a dôstojnosť, zelená nádej a biela čistotu. Farby zvolila v roku 1908 britská Sociálna a politická únia žien (Women's Social and Political Union - WSPU).
  • každý rok má MDŽ svoju oficiálnu tému? Historicky prvou oficiálnou témou tohto sviatku bol v roku 1996 slogan “Oslava minulosti, plánovanie budúcnosti. Rok 2021 sa bude niesť v znamení slov “Zvoľ si výzvu”.
  • veľmi dôležitým dňom bol tragický 25. marec 1911? V newyorskej továrni Triangle Factory, kde pracovalo vyše 500 žien a približne 100 mužov, vypukol pred koncom pracovného času požiar, ktorý pripravil o život 146 ľudí. Výsledky vyšetrovania ukázali, že v továrni sa nedodržiavali bezpečnostné a hygienické predpisy, zamestnankyne pracovali 14 hodín denne a dostávali nízky plat.
  • vďaka MDŽ môžu ženy v Rusku voliť? V marci roku 1917 sa ruské ženy vybrali do ulíc a štrajkovali za “chlieb a mier”. Cár Mikuláš II. síce nariadil zastreliť každú ženu, ktorá neustúpi, no protestujúce ženy sa nemienili vzdať a v protestoch pokračovali, čo viedlo až k abdikácii cára. Dočasná vláda potom udelila ženám v Rusku volebné právo.
  • MDŽ je v mnohých krajinách sveta štátnym sviatkom? Ide napríklad o Kubu, Vietnam, Mongolsko, Afganistan, Uganda, Gruzínsko, Laos, Kambodžu, Bielorusko, Čiernu Horu, Rusko či Ukrajinu.
  • niektoré štáty v rovnaký deň oslavujú aj Deň matiek? Tieto dva sviatky majú spojené v Srbsku, Albánsku, Macedónsku aj Uzbekistane.

Medzinárodný deň žien si každý rok pripomíname aj my, pretože vieme, že ženy si zaslúžia pozornosť. Práve preto sme sa spojili so spriateleným eshopom Kabelkymoda.sk, kde až do konca marca môžete využiť 30 % zľavu na módne doplnky zo slnečného Španielska.