Spoznajte čarovnú silu medvedieho cesnaku!

5 min
25. mar'19

Že ste ešte nestihli privítať jar, hoci prvý jarný deň už máme za sebou? Privítajte ju teraz jedným z mnohých zázrakov, ktorým je nepochybne medvedí cesnak. Pripravte z tejto liečivej rastliny chutné jedlá pre celú rodinu, ktoré vás nadopujú vitamínmi. A to predsa po zime všetci potrebujeme, či nie?

Medvedí cesnak je pre mnohých milovníkov zdravého jedla skutočným dôkazom toho, že jar je už konečne tu. Kuchyňa opäť ožije čerstvými surovinami, ktoré jej v zime tak veľmi chýbali. Medvedí cesnak si však nevychutnávajú iba ľudia, ale aj zvieratká v prírode. A najviac zo všetkého mackovia! Áno, aj tí naši - Oli, Bruno a Mila. Medvedí cesnak sa totiž nenazýva medvedím len tak pre nič za nič. Povráva sa, že je prvou rastlinkou, ktorú medveď zje po prebudení zo zimného spánku.

Medvedí cesnak či konvalinka?

Tí, ktorí sa s medvedím cesnakom ešte osobne nestretli, si ho môžu veľmi ľahko pomýliť s konvalinkou - síce krásne voňajúcou, no jedovatou rastlinou. A práve vôňa je hlavným indikátorom, vďaka ktorému konvalinku rozoznáte od medvedieho cesnaku. Medvedí cesnak má totiž výraznú cesnakovú vôňu, ktorá konvalinke chýba. Stačí, ak počas zberu ovoniate listy bylinky, poprípade ich odtrhnete a požmolíte medzi prstami, čím sa vôňa ešte viac uvoľní. Samozrejme, tieto dve rastliny sa líšia aj kvetmi, no medvedí cesnak sa už po rozkvitnutí nezbiera, pretože v tomto štádiu už stráca nielen chuť, ale aj významné vitamíny. Na fotke nižšie môžete vidieť konvalinku s jej kvetmi a listami.

Konvalinka kvet

Liečivé účinky na nezaplatenie

Medvedí cesnak je v kuchyni obľúbený nielen vďaka svojej chuti, ale vďačí za to najmä svojim liečivým účinkom, ktoré ľudia poznajú už tisícky rokov. Spoznajte ich aj vy a objavte liečivú silu medvedieho cesnaku:

  • Má vynikajúcu detoxikačnú schopnosť. Tú ocenia najmä tí z vás, ktorí si každoročne v jari doprajú prečisťovaciu kúru.
  • Posilňuje imunitu. Po zime je ľudský organizmus oslabený a budovaniu imunity časté teplotné zmeny na začiatku jari vôbec nepomáhajú. Konzumácia medvedieho cesnaku si s tým však hravo poradí.
  • Znižuje krvný tlak. Tak ako aj bežný cesnak, aj ten medvedí si dokáže poradiť s vysokým krvným tlakom, ale aj s inými srdcovo-cievnymi ochoreniami.
  • Pomáha bojovať s migrénami a bolesťami hlavy.
  • Pomôže uľaviť pri žalúdočných ťažkostiach, napríklad pri zápche, plynatosti, ale aj hnačke. Výrazná chuť cesnaku dokonca pomôže vypudiť z tela hlísty.
  • Lieči ochorenia horných dýchacích ciest, akými sú napríklad astma či zápal priedušiek.

Základom je pesto!

Základom väčšiny receptov z medvedieho cesnaku je práve pesto z neho. To si pripravíte veľmi jednoducho a jeho obrovskou výhodou je to, že ho môžete skladovať v chladničke, kde vám vydrží až do nasledujúcej sezóny. Vopred pripravené pesto vás zachráni v núdzi, ale aj vtedy, keď sa ponáhľate a na prípravu obeda máte iba pár minút.

Ingrediencie

  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 200 ml olivového oleja
  • soľ
  • 150 g orechov (nemusia byť)

Postup

Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte pod tečúcou vodou a následne vysušte utierkou. Do nádoby na mixovanie nalejte olivový olej, pridajte medvedí cesnak, podľa chuti soľ a orechy (vlašské, kešu, píniové). Všetky suroviny spolu mixujte dovtedy, kým nemá pesto krémovú konzistenciu. Takto pripravené pesto uskladnite v zaváraninových pohároch a skladujte v chladničke, alebo na tmavom, chladnom mieste. Ak chcete, aby vám pesto vydržalo čo najdlhšie, zalejte ho tenkou vrstvou olivového oleja a môžete tak urobiť vždy, keď z neho odoberiete. Pesto z medvedieho cesnaku stačí iba zmiešať s uvarenými cestovinami, posypať strúhaným syrom a obed je na svete!

Medvedi cesnak pesto

Maslo s medvedím cesnakom

Je pre vaše deti obyčajné maslo príliš nudné? Osviežte im raňajky maslom z medvedieho cesnaku! Perfektne sa hodí nielen na čerstvý chlebík, ale aj na teplé hrianky či dokonca na grilované mäso a steaky.

Ingrediencie

  • 250 g kvalitného masla - zmäknutého
  • 3 hrste medvedieho cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Listy medvedieho cesnaku umyte a nasekajte nadrobno. Dôkladne zmiešajte s maslom izbovej teploty, podľa chuti osoľte a môžete pridať aj iné korenie. Takto pripravenú zmes môžete skladovať v nádobke v chladničke po dobu cca dvoch týždňov, alebo ho môžete uskladniť v mrazničke, kde na vás bude čakať pokojne aj celý rok.

Medvedi cesnak kvet

Polievka z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak o svoje bohaté liečivé účinky nepríde ani tepelnou úpravou. Ďalším skvelým receptom, ktorý si zamiluje celá rodina, je krémová polievka z medvedieho cesnaku s chrumkavými krutónmi.

Ingrediencie

  • plná hrsť medvedieho cesnaku (cca 100 g)
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 jarná cibuľka
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte očistený a nakrájaný zemiak a umytý nasekaný medvedí cesnak. Suroviny zalejte vodou tak, aby boli úplne ponorené, osoľte, okoreňte a nechajte variť približne 20 minút, kým nebude zemiak mäkký. Po uvarení všetko spolu poriadne mixujte dovtedy, kým polievka nie je jemná a krémová. V prípade potreby ju môžete zriediť vodou. Polievku pred podávaním ozdobte chrumkavými krutónmi a nasekanou jarnou cibuľkou.

Prajeme Vám nielen krásnu jar, ale aj chutnú a liečivú sezónu medvedieho cesnaku!