Zázraky ukryté v knihách: objavte ich spolu s deťmi!

  Kategórie: Výchova,
5 min
07. mar'19

Nezameniteľná vôňa kníh, otáčanie papierových strán, ktoré v každom riadku kúsok po kúsku odkrývajú príbeh a dovedú nás až do šťastného konca. Aj o tomto je čaro kníh, ktorým už od nepamäti patrí celý marec. Pravdou však je, že v súčasnosti deti o niečo viac láka žiarivý displej plný pohyblivých obrázkov, než príbeh ukrytý na stránkach kníh. Ako deťom ukázať, že knihy ešte nie sú prežitkom? Začítajte sa s nami.

Pýtate sa, prečo je čítanie v detstve také dôležité? V knihách sa ukrýva oveľa viac pokladov, ako na tajomnom pirátskom Ostrove pokladov. To svojho času vedel už Walt Disney a my s ním musíme aj dnes súhlasiť. Deti, ktoré čítajú, majú nielen bohatú fantáziu a nekonečnú predstavivosť, ktorá ich prenesie na akékoľvek miesto na planéte aj mimo nej. Čítaním sa prehlbuje poznanie sveta, rozširuje sa slovná zásoba a zlepšuje sa gramatika a celková znalosť jazyka. Nie nadarmo sa hovorí, že človek, ktorý číta, robí pri písaní menej chýb.

Otvára sa nový svet

A keby len jeden! Človek, ktorý číta (bez ohľadu na to, či je to dieťa alebo dospelák), precestuje počas svojho života množstvo krajín, stretne veľa zaujímavých ľudí a ktovie, možno si medzi nimi nájde aj najlepšieho knižného priateľa a vzor v podobe hlavného hrdinu. Knihy sú skvelým únikom z reality do čarovného sveta, no ak máte pocit, že deťom neponúkajú nič iné, ste na veľkom omyle.

Práve vďaka knihám sa už odmalička učíme, ako sa správať v jednotlivých situáciách, ako riešiť problémy, ale aj to, ako zareagovať na smútok blízkej osoby či ako pomôcť človeku v núdzi. Rozprávkové knihy deťom pomáhajú rozoznať dobro od zla a prinášajú ponaučenie, ku ktorému sa deti môžu neustále vracať a stále si z neho vziať niečo nové.

Dieta kniha citanie

Čítam, čítaš, čítame

Páči sa vám predstava, že doma vychovávate malého čitateľa? Nezabudnite, že dieťa aj v tomto prípade potrebuje vzor, najlepšie rodičovský. Je dôležité, aby ste čítali nielen deťom, ale aj sebe. Samozrejme, že aj rozprávka pred spaním alebo po prebudení u detí pomôže vytvoriť pozitívny vzťah ku knihám, no ako už určite viete, deti sa učia napodobňovaním. Nájdite si každý deň chvíľku pre seba a pohodlne sa usaďte s knihou v ruke, napríklad vtedy, keď sa váš drobec hrá sám s hračkami. Deťom tak ukážete, že čítanie je pre vás dôležité a je to príjemná činnosť, ktorú si budú chcieť aj sami vyskúšať.

Zážitkové čítanie

Ak vašim deťom pravidelne čítate tie najkrajšie rozprávkové knihy, no aj napriek tomu ich príbehy nedokážu zaujať, možno nie je chyba vo výbere knihy, ale v spôsobe čítania. Nechajte sa pri čítaní uniesť a ponorte sa do príbehu naplno aj vy, nielen dieťa. Nebojte sa zvýšiť hlas, zmeniť tón, zvýsknuť či schuti sa zasmiať, keď vás na to uvádzacia veta v príbehu doslova navádza. Zmeňte sa na hlučného medveďa, potom zase na veselú srnku, sssyčiaceho hada či upišťané kuriatko. Deti takéto predstavenia milujú, takže sa ani náhodou nemusíte cítiť trápne, práve naopak. Ukážte malým čitateľom, že aj vo vás sa stále ukrýva kúsok dieťaťa s hereckým talentom.

Príbehy na poličkách

Pri výbere kníh dajte deťom voľnú ruku. Vezmite ich do kníhkupectva alebo do miestnej knižnice a zahrajte sa s nimi na detektívov, ktorí pátrajú po tej najlepšej a najzábavnejšej knihe. Hovorí sa síce, že kniha sa nemá súdiť podľa obalu, no ako inak kniha zaujme deti, ak nie práve obálkou? Nechajte ich vybrať si knihu podľa ilustrácií, ktoré sa im najviac páčia - vďaka tomu budú mať deti pocit, že sa rozhodli bez vašej pomoci a budú sa cítiť aspoň o trochu dospelejšie a zodpovednejšie. A navyše, samy si vyberú svojho knižného hrdinu, s ktorým budú prežívať každé jedno dobrodružstvo a budú sa tešiť na to, keď sa s ním v nasledujúcej kapitole opäť stretnú. A ak budete najbližšie premýšľať nad tým, či deťom zapnete televíziu alebo prečítate príbeh z knihy, spomeňte si na tento citát z knižky Charlie a továreň na čokoládu od slávneho Roalda Dahla:

Máme preto prosbu, takú celkom malú,
odsťahujte telku niekam na povalu!
Deťom pozháňajte miesto telky knižky
a v tej zvláštnej debni nech si hniezdia myšky.
Na jej miesto k stene, od hora až dolu,
dajte kopu políc, od steny až k stolu.

Dieta otec kniha

Čítanie už dávno nepatrí medzi záľuby introvertov a “čudákov” bez spoločenského života. Nebojte sa preto, že váš drobec si kvôli čítaniu nenájde priateľov a bude sa cítiť neobľúbený medzi spolužiakmi a kamarátmi. Ak sa z kníh niečo naučí, potom to bude fakt, že človek k spokojnému a šťastnému životu nepotrebuje veľa známych, ale iba pár skutočných priateľov, ktorí pri ňom budú stáť v dobrom aj v zlom. Presne tak, ako knižní hrdinovia.