Tip od mackov: Ako pripraviť milé prekvapenie na Deň otcov

  Kategórie: Mackovia príbehy,
5 min
12. jún'17

V dome u Mackovcov sa šírila sladká vôňa. A Bruno bol taký spokojný, ako ešte nikdy. Bola to vôňa najvláčnejšej citrónovej piškótky, zamatovej čokolády a chutných malín, ktoré vlastnoručne nazbieral v lese. Tušil, že dnes sa mu podarí vytvoriť skutočne majstrovské dielo. Pre koho však toho sladké potešenie piekol?

Mamička ho tajne jedným očkom sledovala z druhého kúta kuchyne, ale nebolo mu treba pomáhať. Mohol by variť a piecť aj poslepiačky. A dnes mu to išlo obzvlášť ľahko. Bruno totiž piekol tortu, ktorá má byť prekvapením pre ich otecka.

Pracuje ako lekár v lesnej nemocnici. Často máva nočné, ba aj víkendové šichty. A tak, či sa to Mackovcom páči, alebo nie, pripadla mu na tretiu júnovú nedeľu služba na pohotovosti. Určite sa však pýtate, ako súvisí torta s ich oteckom a treťou júnovou nedeľou...

Celé to vlastne vymyslela jeho sestrička Mila, ktorá snáď mala prečítané všetky knihy sveta. Potom, ako (skoro) zabudli na Deň matiek, si poučená malá medvedica vysondovala všetky existujúce sviatky a úhľadne ich zapísala do kalendára. A čo sa nestalo? Zistila, že tretia júnová nedeľa patrí Dňu otcov.

Mackovia a prekvapenie na Deň otcov

„Konečne má aj ocko svoj vlastný tematický sviatok!“ kričala naradovane a hneď svojim súrodencom vyrozprávala, čo sa dozvedela. „Vedeli ste, že Deň otcov je vlastne veľmi starý? Európania vraj vzdávajú úctu všetkým otcom už od stredoveku, a to v deň svätého Jozefa, čo je devätnásty marec. Dnes však väčšina krajín oslavuje Deň otcov počas tretej júnovej nedele. A viete, prečo?

Všetko sa vlastne začalo v roku 1908 banským nešťastím v americkom meste Fairmont, pri ktorom zahynulo až 361 mužov. Tí po sebe zanechali množstvo smutných rodín a najmä detí. Ako si uctievali ich pamiatku v kostoloch po celej krajine, objavila sa myšlienka venovať otcom samostatný sviatok,“ prezradila Mila.

„Existuje však ešte jedna verzia príbehu, podľa ktorej inšpirovala vznik Dňa otcov žena menom Sonora Smart Dodd. Vyrastala spolu s ďalšími piatimi súrodencami na malej farme  a keďže matka im veľmi skoro umrela, o všetky deti sa staral otec, veterán z občianskej vojny. Sonora si pri oslavách Dňa matiek veľmi priala, aby sa rovnakej úcty dostávalo aj otcom. A hoci pôvodne malo ísť o piaty jún, čo bolo výročie smrti jej otca, prvé oslavy Dňa otcov sa pre zlé načasovanie odsunuli na tretiu júnovú nedeľu. Práve tento dátum si sviatok zachoval dodnes,“ dodala jedným dychom Mila.

Mackovia sa zhodli, že aj oni musia pre svojho otecka pripraviť prekvapenie. Oli sa ponúkol, že mu hneď na ďalší deň pomôže v dielni urobiť poriadok, pretože mu to sľuboval už veľmi dlho. A Bruno, keďže bol domácim kulinárskym kráľom, sa rozhodol upiecť tú najlepšiu tortu, akú len dokázal stvoriť. Pretože otecko si rád pochutil na koláčikoch, a to predovšetkým pri nedeľnej kávičke. Hotovú tortu zabalili a rozhodli sa navštíviť ocka v nemocnici.

Mila sa najskôr nevedela rozhodnúť, čím by mu urobila najväčšiu radosť, potom však vzala papier, pero aj farbičky a zavolala k stolu aj svojich dvoch bratov. Po troch hodinách rozprestrela na tabuli veľký výkres s peknými kresbami a úhľadným textom. Keď si ho mamička medvedica prečítala, bola veľmi dojatá. Na výkrese totiž stálo:

10 dôvodov, prečo ťa ľúbime, ocko!

  • Si odvážny, lebo sa nebojíš ísť v noci do pivnice ani na povalu. Nebojíš sa ani búrky a ani susedovho psa.
  • Veľa pracuješ, aby si pomohol liečiť čo najviac zvieratiek v lese. A myslíme si, že to robíš rád a to je na tom pekné.
  • Ľúbiš mamičku a pripravuješ jej kadejaké prekvapenia. Ako naposledy, keď si jej v dielni vyrobil z paliet stôl do obývačky a natrel si ho takou peknou modrou farbou, lebo tú má najradšej. To bolo fakt „mega“!
  • Si silný, ako nikto na svete. Otváraš neotvoriteľné konzervy, prenášaš nábytok, vyhadzuješ nás vysoko do vzduchu a nosíš nás donekonečna na rukách, keď nás už bolia nožičky. (P.S.: Oli sa pýta, ako to robíš, lebo aj on by chcel byť taký silný ako ty...)
  • Nikdy nepanikáriš a vždy vieš, čo robiť. Keď sa pokazí auto na ceste, keď začne štrajkovať práčka, keď sa stratíme na výlete... Zakaždým nájdeš riešenie.
  • Nestaráš sa o to, že niečo môže byť trápne. Nemáš problém spievať si s Milou na plné hlasivky pesničky z rozprávky Frozen a ak Brunko omylom niečo domotá, ty naschvál urobíš ešte väčšiu hlúposť, aby sa mu nikto nesmial.
  • Aj keď si unavený po službe v nemocnici, vždy večer prídeš do našej izbičky a prečítaš nám rozprávku. (Mila si pamätá, ako si ju pred rokom celú noc nosil na rukách z izby do izby, pretože ju strašne bolelo uško. Keď bude nabudúce bolieť uško teba, určite nás zobuď, my sa o teba postaráme!)
  • Odpovedáš nám na všetky otázky. Ale tiež sa nás veľa pýtaš, napríklad, ako sa máme, čo sa nám páči, čo by sme chceli robiť, keď budeme veľkí. Dokonca ani Olimu si nepovedal, aby si rozmyslel ten nápad s cestou okolo sveta. Všetci sa mu vysmievajú, ale ty mu veríš.
  • Stále robíš smiešne veci. Keď sme smutní, hovoríš kadejaké vtipy a robíš zo seba šaša, ale sľubujeme, že to nikomu nepovieme. :-)
  • Vždy všetko vieš. Kedy letel prvý človek do vesmíru, prečo sa zem točí okolo slnka... Aj my raz chceme byť takí múdri ako ty... Veľmi ťa ľúbime!

Možno naozaj stačí potešiť otecka tým, že mu deti napíšu alebo od srdca povedia, prečo ho majú radi. Nezabudnite na tretiu júnovú nedeľu! Deň otcov treba náležite osláviť! :-)