Mackovia radia, ako sa zabaviť na Deň detí

7 min
26. máj'17

Hoci medzinárodný Deň detí sa v rôznych krajinách oslavuje v rozličných dátumoch, všetky spája to isté – pripomínajú nám, aké dôležité je myslieť na šťastný život najmenších. A aby ste mohli prvého júna osláviť Deň detí so svojimi ratolesťami čo najlepšie, vypýtali sme si tipy od našich troch veselých Mackov, ktorí sú odborníkmi na hranie.

Deň detí má všetkým pripomínať úsilie o vzájomné porozumenie medzi dospelými a deťmi. Každé z nich má právo na šťastný život, zabezpečenie, vzdelanie, ochranu, dobrú výchovu, pozornosť a lásku svojich rodičov. Naši mackovia nám preto prezradili, aké právo je najdôležitejšie pre nich samotných a ako ho plánujú počas Dňa detí osláviť.

Deň detí mackovia

Právo na zvedavosť

„Veľmi by som si želala, aby sa deti vždy mohli pýtať, koľko chcú a kedy majú chuť,“ vyznala sa drobná Mila s ružovou mašľou na hlave. „Ja sama mám vždy strašne veľa otázok, ale okrem mamičky má málokto so mnou dosť trpezlivosti. Ešteže existujú knižky, v ktorých sa môžem o všetkom dočítať. Mám ich doma celú kopu, ale stále mám pocit, že ich je málo,“ priznáva medvedica.

Ako nám prezradila, mamička medvedica každý rok vymýšľa nové hry, ktoré sa môžu spolu hrať všetci mackovia. Najobľúbenejšia Milina hra je „Poznávačka“, ktorú si ľahko zahráte doma i v parku:

  • Spočíva v tom, že sa najprv vytvorí trasa a hráčovi sa v jej úvode zaviažu oči.
  • Do cesty sa mu rozostavia rôzne predmety (môže ísť o bežné veci, ako perá, dáždniky či tašky, ale aj o kozmetiku, kuchynské potreby či čokoľvek ďalšie, medvedia mamička raz dokonca použila vrecká s rôznymi potravinami, napríklad s jabĺčkami, ryžou, cestovinami či uhorkami).
  • Na konci trasy stojí jedno z detí alebo dospelý, ktorý robí „sirénu“, aby mohol hráč pokračovať v smere, odkiaľ prichádza zvuk, a zároveň ho naviguje k jednotlivým predmetom.
  • Hráč okolo seba nahmatáva predmety a snaží sa uhádnuť, čo to je. Pomáha si otázkami, na ktoré spoluhráči môžu odpovedať iba áno alebo nie. Počet záporných odpovedí predstavuje trestné body. Najviac však môže položiť 5 otázok.
  • Keď hráč uhádne, pokračuje ďalej v hre a od svojho výsledného času si môže odpočítať 5 sekúnd. Môže sa však stať, že predmet obíde, alebo ho jednoducho hádať odmietne, aby rýchlejšie dorazil do cieľa, automaticky však dostane 5 trestných bodov, resp. sekúnd, ktoré sa mu pripočítajú k výslednému času.
  • Vyhráva ten, kto prekoná trasu najrýchlejšie a zároveň uhádne najviac predmetov s čo najmenším počtom trestných sekúnd.

Náš tip

Neodbyte Deň detí nákupom sladkostí ani dlhším časom, ktorý deťom povolíte stráviť pri televízore. Namiesto toho si doprajte spoločné chvíle so svojimi drobcami a zoberte ich do prírody, na zvieraciu farmu, do zoologickej záhrady, hvezdárne alebo na výlet loďou, kde spolu zažijete niečo nové a takisto sa veľa naučíte.

Rodinný výlet v zoo

Právo na zábavu

Neposedného a pracovitého Oliho je ťažké v hračkárstve vôbec zohnať. Poletuje na svojej megarýchlej trojkolke medzi regálmi a kontroluje, či sú všetky hračky v poriadku. „Ja by som chcel, aby sa všetky deti na svete mohli stále hrať a zažívať kadejaké dobrodružstvá,“ odpovedá veselo, keď sa ho pýtame, čo je najdôležitejším právom dieťaťa. Ani sa nečudujeme, Oli v našom hračkárstve „pracuje“ preto, aby si zarobil na cestu okolo sveta.

Medzi jeho obľúbené hry so súrodencami patria Papierové preteky. Skvelé na tejto hre je to, že vám stačia farebné papiere a väčšia miestnosť. Papierové preteky si môžete zahrať dvojakým spôsobom – podľa toho, či si necháte celé listy papiera vo formáte A4 alebo ich rozstriháte na dlhšie farebné prúžky:

  • Ak zvolíte veľké formáty, každému z hráčov rozdáte po dva kusy a vyznačíte trasu (napríklad z jedného konca miestnosti na druhý), na ktorej budú pretekať. Úlohou každého hráča je dostať sa do cieľa v čo najkratšom čase, ale bez toho, aby stúpil na zem. Pohybovať sa môže len tak, že si bude jednotlivé listy papiera klásť striedavo pred seba.
  • Ak papiere nastriháte na prúžky, prisúďte každému hráčovi alebo tímu jednu farbu. Potom prúžky rozmiestnite po miestnosti alebo v prírode tak, aby vytŕčali a hráči ich mohli hľadať. Vyhráva ten hráč alebo tím, ktorý objaví väčší počet prúžkov vo svojej farbe.

Náš tip

Vyberte sa do parku (najlepšie do takého, kde je veľa trávnatých plôch aj stromov) a zahrajte si s deťmi discgolf. Obyčajne sú na to určené špecializované ihriská, ale s trochou fantázie si hraciu arénu vytvoríte aj sami.

Detský discgolf

Namiesto košov použite farebné hula hoop obruče, ktoré rozmiestnite po celom parku tak, aby sa do nich dalo triafať minimálne na vzdialenosť 20 metrov. Nebojte sa smerovať hod aj pomedzi stromy, hádzanie tak bude ešte vzrušujúcejšie. Takto si vytvorte niekoľko stanovísk a do každého triafajte, až kým disky neskončia v obruči. Pri každom hráčovi zaznamenajte počet pokusov. Vyhráva ten, kto absolvuje všetky stanoviská s čo najnižším počtom hodov.

Právo na plné bruško

A na čo myslí večne maškrtný Bruno? Predsa na to, aby mal vždy spokojné bruško a aby mu v ňom nikdy nevyhrávali muzikanti: „Myslím si, že každé dieťa má právo na dobré raňajky, obedík aj večeru a sem-tam aj na nejakú sladkú pochúťku,“ tvrdí macko, ktorý síce všetko pokazí, ale v kuchyni je so sporákom jedna ruka, takže vyvára pre všetkých mackov aj ľudí v našom hračkárstve samé dobroty.

Podľa Bruna by mali mamičky spolu so svojimi deťmi v prvom rade niečo dobré navariť a napiecť. Kuchtenie podnecuje rozvoj fantázie, ale aj zručnosti. „ Prípadne si môžete všetky pochúťky pripraviť vopred a urobiť si na Deň detí piknik v parku,“ radí náš chlpatý šéfkuchár. Keďže malý kulinár je aj najzábavnejší člen medvedej rodinky, vždy sa ide popukať od smiechu pri hre s názvom Podivné dary:

  • Viacero hráčov si posadá do kruhu. Prvý hráč pošepká tomu po svojej pravici, aký darček mu posiela k narodeninám, napríklad koláč. Hráč si darček zapamätá a vymyslí iný pre ďalšieho suseda po jeho pravici.
  • Hra sa na konci otočí a pokračuje sa v protismere. Tentoraz posledný hráč pošepká tomu po svojej ľavici, čo má so svojím darčekom urobiť, napríklad zavesiť si ho doma na stenu.
  • V závere hry každý hráč povie, čo dostal a čo má s darčekom robiť. Čiže napríklad: „Dostal som koláč, ktorý si doma zavesím na stenu.“ Vtip spočíva v tom, že počas hry vznikajú humorné spojenia darčekov a úkonov, ktoré spolu vôbec nesúvisia.

Náš tip

Ktoré dieťa by v teplých letných dňoch odolalo osviežujúcej zmrzline? Vďaka formičkám, ktoré sa dajú kúpiť v obchode, si môžete vyrobiť chutné a zdravé domáce nanuky aj spolu so svojimi huncútmi. Stačí vám k tomu jogurt, napríklad gréckeho typu, ktorý osladíte medom alebo stéviou, a rozmixované či celé čerstvé ovocie.

Domáce nanuky

Formičky naplňte zmesou jogurtu a ovocia, prípadne do zmesi doplňte hoblinky čokolády. Ešte lepší efekt vznikne, ak budete jednotlivé ingrediencie vrstviť, takto vzniknú krásne farebné nanuky. Nechajte ich na pár hodín zamraziť, potom formičky opláchnite pod teplou tečúcou vodou a nanuky vyberte. Dobrú chuť.