3 najlepšie miesta, kde sa vaše deti naučia lyžovať

6 min
12. dec'16

Zimné radovánky na snehu majú veľa podôb. Zjazdovky zasypané snehom a zaliate slnkom sú ideálnou kulisou k zimnej lyžovačke a mnoho rodičov chce toto potešenie dopriať aj svojim deťom. Vybrali sme pre vás 3 najlepšie miesta pre rodinnú lyžovačku s deťmi, kde ich naučíte lyžovať vy sami alebo šikovní inštruktori z lyžiarskych škôl.

Otázka, kedy je vhodné postaviť dieťatko prvýkrát na lyže zaujíma mnoho rodičov. Univerzálna odpoveď neexistuje. Za príliš skorý štart sa podľa detských lekárov považuje vek do 2 rokov. Lyžovanie takémuto dieťatku zbytočne zaťaží kĺby a pretože nemá poriadne vyvinuté motorické schopnosti, môže byť aj nebezpečné. Ideálny vek je okolo 5 rokov, ale z mnohých detí sa stávajú suverénni lyžiari už v 3 rokoch a predbehnú aj staršie deti, ktorým sa nechce pri výučbe spolupracovať. Dôležitý je v tomto prípade mentálny a emociálny vývoj dieťaťa.

Deti a základy lyžovania

Rodič v úlohe lyžiarskeho inštruktora

Ak ste sami zdatným lyžiarom, môžete svoje skúsenosti odovzdať deťom, pokiaľ poznáte základnú metodiku. Nečakajte však, že drobec sa naučí lyžovať už za prvú hodinu. Naučiť sa bezpečne používať lanový vlek a zísť kopec v pluhu mu bude trvať asi 10 hodín výučby. Snažte sa, aby vaša lekcia nepresiahla 40 minút, po tomto čase začnú byť najmä menšie detičky unavené a potrebujú oddych.

V rukách profesionála

Zohnať inštruktora lyžovania je dnes možné takmer v každom stredisku, v ktorom majú aj požičovňu výstroja. Lyžiarska škola by sa mala ideálne nachádzať mimo hlavného areálu, ale zároveň nie ďaleko, aby cesta do nej dieťa neunavila. Štandardnou súčasťou vybavenie sú vlek, pohyblivý pás či slalomové tyče, bránky, kruhy a miesto pre odpočinok. Nektoré formáty lyžiarskych škôl fungujú aj vo formáte all inclusive – deti vyzdvihujú a rodičom vracajú priamo do hotela.

Čím menej detí má inštruktor v skupine, tým má viac času sa im jednotlivo venovať. Drobcovi môžete zabezpečiť aj vlastného inštruktora, ktorý sa bude celý čas venovať len jemu. Deti by mal okrem samotného lyžovania naučiť také základné veci, ako napríklad, v akom smere pokladať lyže na svah, ako si ich správne zapnúť, ako sa pred lyžovačkou rozcvičiť... Samotná výučba s cudzím človekom zaberá na niektoré deti viac, pretože pred svojím novým učiteľom majú väčší rešpekt. Problémom môže byť v zahraničí jazyková bariéra, ale občas sa vám môže podariť zohnať slovensky hovoriaceho inštruktora aj v Rakúsku či Taliansku.

Kedy začať s lyžovaním u detí

Slovensko a najväčší detský lyžiarsky park v strednej Európe

Ak sa chystáte tráviť zimnú dovolenku s deťmi na Slovensku, určite vás osloví ponuka najväčšieho detského lyžiarskeho parku v strednej Európe. FUNPARK Donovaly má 9 posuvných pásov a karusel pre výučbu lyžovania. Lyžiarska škôlka je prístupná deťom od 3 rokov. Každý deň napoludnie sa koná pre deti show na snehu, drobci sa môžu odviezť aj na snežnom vláčiku.

Pobytoví hostia získavajú bezplatný skipas pre deti až do dovŕšenia 8 rokov. Pre najmenšie deti je k dispozícií aj mini snowboard park s ihriskom, na ktorom si dieťatko osvojí udržiavanie rovnováhy a postavenia na snowboarde. Klasikou je klzisko pre korčuliarov. Adrenalínovou zábavou sa stane trojdňový výlet na snehu so psím záprahom, pri ktorom celá rodina spozná rázovité okolie Donovál.

V Česku zo zasnežených svahov rovno do bazéna

Podľa vzoru alpských lyžiarskych stredísk, kde je pozornosť venovaná malým lyžiarom, pribúdajú takéto aj v Českej republike. Aj v Špindlerovom Mlýne. Vybrať si môžete z viacerých lyžiarskych škôl, prípadne sa môžete deťom venovať sami v Detskom SKI FUN & PARKu Svatý Petr, kde nájdete 27 m dlhý pojazdný koberec a mnohé zábavné aktivity.

Deti si zamilujú snowtubing, korčuľovanie s výhľadom na údolie Sv. Petra, večernú jazdu na takmer 4 kilometre dlhej sánkarskej dráhe či kreatívne výtvarné centrum, v ktorom môžu realizovať svoje nápady. Ak nebudú mať po celodennej lyžovačke predsa len dosť, môžete ich vziať do Aqua Parku Špindl s detským bazénom a troma tobogánmi.

Lyžiarske strediská pre rodiny s deťmi

Rakúske rodinné stredisko s programom na každý deň

Časy, keď zima začínala 21. decembra sú preč. Strediská sa v dnešnej dobe otvárajú už na začiatku decembra. Malým detský rajom sa v zime stáva rakúske lyžiarske stredisko Brandnertal, rodinné stredisko medzi dedinami Brand a Bürserberg. Patrí k síce menším, ale ponúka kvalitné zasnežené detské zjazdovky a akcie pre rodiny.

V strede dediny je pre deti vybudovaný zimný raj a cvičný vlek pre malých lyžiarov od 4 rokov. Mimo zjazdoviek môžu vyskúšať klzisko, curling, ľadolezectvo, jazdu na saniach ťahaných snežnými psami či dobrodružnú túru s fakľami. Rodičia ocenia detský program na každý deň v týždni v podobe detského divadla, či bezplatných aktivít ako streľba z luku a jazda na koňoch.

Deti a korčuľovanie na ľade

Vždy bezpečne

Nezabúdajte na bezpečnosť detí pri zimných športoch. Napríklad v Rakúsku platí v niektorých spolkových krajinách povinné nosenie lyžiarskej prilby nielen pri lyžovaní, ale aj pri jazde s iným športovým náčiním, ako napríklad skiboby alebo sánky na upravených svahoch. Táto povinnosť sa týka detí do 15 rokov. Za porušenia príkazu vás síce nebudú pokutovať, ale v prípade úrazu, keď dieťa nemalo na hlave prilbu, môžu následne vzniknúť problémy pri uhrádzaní nákladov poisťovňou. Prilbu si môžete požičať v lyžiarskych školách alebo požičovniach lyží.

Pravidlá lyžovania detí:

  • najmenším deťom, ktoré s lyžovaním začínajú, by mali lyže siahať po bradu,
  • uprednostnite carvingové lyže, deti si na nich precvičia prácu s rovnováhou,
  • noha musí byť pevne zafixovaná v lyžiarke, najlepšie s dvoma klipsňami,
  • samozrejmosťou je prilba, v niektorých štátoch je povinná,
  • ďalším ochranným prostriedkom je „korytnačka“ na chrbát,
  • s lyžovaním môžu začať už 3-ročné deti, z hľadiska motoriky a vývinu dieťaťa je správny čas približne v 5 rokoch,
  • ak ste sa rozhodli učiť deti lyžovať sami, dajte im prestávku po každej 40-minútovej lekcii,
  • okrem správnej techniky lyžovania by mali deti poznať aj tzv. Biely kódex, ktorý hovorí o ohľaduplnosti na svahu.