Podporte logické myslenie detí pomocou hračiek

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
4 min
13. sep'16

Vedeli ste, že vaše detičky začínajú logicky myslieť ešte predtým, než vôbec začnú rozprávať?  Samozrejme, inteligentné posudzovanie situácií je síce do veľkej miery vrodené, logiku však môžete u dieťatka podnecovať a rozvíjať. Je len vás, aby ste v najmenších vzbudzovali záujem o nové veci , ktoré vycibria ich schopnosť vyvodzovať správne závery.  Pomôcť vám pri tom môžu aj vhodné hračky.

Hračky pre rozvoj logického myslenia

Kedy dieťatko začína myslieť?

Od narodenia až do 2 rokov sa detičky učia spoznávať svet prostredníctvom svojich zmyslov. Prvé prejavy logického myslenia sa postupne začínajú objavovať niekedy medzi prvým a druhým rokom života, keď už bábätko vníma čas, priestor a rozlišuje ľudí. V období od 2 do 7 rokov nastáva rozvoj pamäti a predstavivosti. V tomto veku už detičky rozumejú symbolike vecí, vyjadrujú sa pomocou kresieb a dokážu pochopiť rozdiely medzi minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. V treťom roku života si formujú prvé logické názory. Zároveň sa začleňujú do kolektívu detí, takže prichádzajú na chuť aj tímovým či spoločenským hrám – skúšajú taktickú logiku a volia stratégiu tak, aby porazili súperov.

Čo je dobré na rozvoj logiky

Na rozdiel od dospelých sa najmenšie detičky učia poznávať iným spôsobom. Dospelí sú upriamení na výsledky, ktoré zodpovedajú ich cieľom. Sústredia sa teda väčšinou na veci, ktoré pre nich majú nejaký úžitok. Najmenší však neplánujú – práve naopak, priťahuje ich všetko, čo je nečakané, prekvapujúce alebo obsahuje novú informáciu. Preto si podvedome vyberajú hračky, ktoré ich čo najviac naučia. Ak v nich chcete prebudiť logické myslenie, začnite hravou formou – teda bez toho, aby si uvedomovali, že sa vlastne učia:

  • Na úvod je skvelé počítanie a rozoznávanie vecí, či už ide o detské kocky, obyčajné fazuľky, jabĺčka v obchode alebo kamene na chodníku.
  • Skúšajte hry, ktoré sú skvelé nielen na logické myslenie, ale aj koncentráciu – napríklad také, v ktorých musia uhádnuť, čo nasleduje ďalej.
  • Nezabudnite viesť s deťmi konverzácie o živote, diskutujte s nimi o tom, prečo si myslia to, čo si myslia.
  • Ak od nich niečo žiadajte, argumentujte – naučia sa tak, že veci musia mať svoj dôvod.
  • Neučte ich, čo si majú myslieť, ale ako majú myslieť. Ideálna je stará dobrá sokratovská metóda kladenia otázok, vďaka ktorým sa detičky samé dopátrajú k správnemu záveru.
  • Podnecujte ich zvedavosť , a to aj v období tisícich otázok – dáte im však jasný signál, že vedomosti majú veľký význam.
  • Pýtajte sa ich na vlastný názor – budú vedieť, že svoje myšlienky treba jasne a presne formulovať.
  • Myslenie dieťatka môžete rozvíjať aj prostredníctvom hádaniek, riekaniek, puzzle skladačiek, čítaním s knižky a následným prerozprávaním deja, budovaním rôznych objektov z detskej stavebnice.

Didaktický stolík Cotoons Youpi Smoby multifunkčný od 5 mesiacov modrý/ružový

Didaktický stolík Smoby Cotoons Youpi

Didaktické stolíky sú ideálne pre bábätká zhruba od polroka. Predstavujú prvú školu učenia pre detičky – obsahujú množstvo hračiek, ktoré sa dajú skúmať z rôznych uhlov. Môžu byť elektronické, svietia a točia sa, vydávajú rozličné zvuky. Prostredná časť sa dá skryť pod vrchnák, takže hračka sa razom premení na klasický stôl, na ktorom si môže vaša ratolesť kresliť alebo sa najesť.

Hračky pre najmenších

Detská stavebnica Peppa Pig v lunaparku PlayBIG Bloxx BIG so 4 figúrkami

Detská stavebnica PlayBIG Peppa Pig

Od jeden a pol roka už detičky môžu začať budovať svoje prvé malé objekty – skúmať a logicky uvažovať nad tým, ako predmety do seba zapadajú. Stavebnice sú na to ako stvorené. Hračky z radu PlayBIG Bloxx sú navyše vyhotovené v krásnych motívoch s obľúbenými rozprávkovými postavičkami, takže v deťoch navyše prebudia fantáziu.

Detské stavebnice

Sada spoločenských hier Domino - Hot Piranha Game - Chicken Run Game Set 3v1 Janod

Sada spoločenských hier Janod

Súprava spoločenských hier je nadčasovou hračkou, ktorá sa bude páčiť detičkám v rozličnom veku. Hry rozvíjajú u detí postreh, logické myslenie, ale aj súťaživosť a hravou formou ich oboznamujú s farbami, zvieratkami, tvarmi a jednotlivými vzormi.

Spoločenské hry