Chystáte sa na dlhý let s bábätkom? Žiaden problém

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
4 min
05. sep'17

Len nedávno ste porodili a už vás to ťahá na cesty? Okolie sa na vás síce môže pozerať,ako na šialenú, no s bábätkom starším ako 2 týždne vás už väčšina aeroliniek na palubu bez problémov pustí. Pediatri však neodporúčajú let s dieťaťom mladším ako tri mesiace. Nakonied, ani pre vás by let počas šestonedelia nemusel byť príjemný. Ideálny čas na prvý let spoznáte vy sama, keď budete mať pocit, že to zvládnete vy aj vaše dieťa. Na let s najmenšími sa však radšej poriadne dopredu pripravte.

Let s bábätkom

Príprava začína kúpou letenky

Deti sa cítia bezpečne vo svojej rutine, ktorú by ste aj napriek dlhším cestám mali dodržiavať. Ak vás teda čaká niekoľkohodinový let na iný kontinent, vyberte si radšej nočný let. Dieťatko môžete počas dňa unaviť hrami a v ideálnom prípade nočný let prespí.

Pri kúpe letenky nezabudnite uviesť, že letíte s bábätkom menším ako dva roky. Vďaka tomu dostanete tzv. bulkhead seats, ktoré sa nachádzajú väčšinou v blízkosti toaliet, majú viac priestoru pre nohy a stenu, kde pripnete baby bassinet, čiže postieľku na spanie. Tú väčšina aeroliniek poskytuje zadarmo deťom do 10 kg. Pred rezerváciou letenky si to overte priamo u aerolinky.

Letenka pre bábätko mladšie ako 2 roky je zadarmo alebo len za minimálnu cenu. Deťom od 6 mesiacov už môžete kúpiť vlastné sedadlo, jeho cena je väčšinou nižšia než cena pre dospelého cestujúceho. V tomto prípade sa informujte dopredu u aerolinky, či vám autosedačku poskytne zdarma alebo za príplatok. Dieťa môžete mať aj na kolenách pripútané špeciálnym pásom. Pre dlhší let je to však mimoriadne nepohodlné riešenie nielen pre vás, ale aj pre dieťa.

Pred odchodom na letisko

Ak vás niekedy znervózňovalo balenie, cesta na letisko a všetky kontroly, tak po lete s bábätkom budete spomínať na tieto sladké časy s nostalgiou. Ak je to možné, necestujte s malým dieťaťom sama. Ďalšie dve ruky budú pre vás nenahraditeľné.

Pred odchodom zavolajte na letisko a overte si, či váš let nemešká, túto informáciu zvyčajne nájdete aj na webovej stránke letiska. Samozrejme, niekedy sa túto nemilú novinu dozviete až priamo na letisku, zbaľte si preto viac plienok a jedla pre bábätko.

Mnohé letiská a aerolinky rodiny s malými deťmi vybavujú prednostne. Nemusí to však platiť zakaždým. Všetko si ideálne zistite vopred. S kočíkom zvyčajne môžete prejsť až k lietadlu.

Letisko deti

Čo vziať do lietadla?

  • obmedzenia na 100 ml balenia tekutín sa vás netýkajú, na palubu si vezmite toľko tekutín, koľko vaše dieťatko bude potrebovať, pre istotu si však informácie overte u aerolinky alebo letiska,
  • detský kočík prepravujete zdarma, túto informáciu si však overte u nízkonákladových aeroliniek,
  • plienky, jedlo pre bábätko, detskú kozmetiku,
  • hygienickú papierovú podložku na prebaľovanie,
  • hračky, knižky a tablet na zabavenie dieťaťa,
  • teplé oblečenie a prikrývky, na letisku a v lietadle býva chladnejšie,
  • vlastnú autosedačku, ak ste kúpili dieťaťu vlastné sedadlo a autosedačka je certifikovaná aj pre lietadlá.

Sedíme v lietadle

Čo si budeme klamať, dojčatá a batoľatá sa z letu veľmi netešia a nadšení z pohľadu na vaše roztopašné klbká šťastia nie sú ani pasažieri. Kedysi ste to možno boli vy, koho bolela hlava z umrnčaných spolusediacich, teraz krik vašej malej lásky znepríjemní let niekomu inému. Deti staršie ako jeden rok dokážu robiť aj inú neplechu, napríklad kopať do sedačiek, chodiť hore dole, chytať amoky. Žiaľ, už ste zistili, že vaše dieťa nemá zázračný gombík na krku, ktorým sa na chvíľu vypína. Jediné, čo môžete urobiť, je snažiť sa zabaviť dieťa a ospravedlniť sa. Úprimne, pasažierov viac „vytáča“ apatia rodičov než vystrájajúce dieťa.

Dojčenie v lietadle

Najťažšie pre dieťa je vzlietanie a pristávanie. Zmena tlaku spôsobuje zaľahnutie ušiek a vášho drobčeka poriadne vystraší. Zmierniť to môžete dojčením, cumlíkom alebo fľaškou s tekutinou. Pri starších deťoch pomáha cukrík alebo žuvačka.

Ak vaše dieťa nechce zaspať, pokúste sa ho zabaviť obľúbenými hračkami, detskými knižkami či rozprávkami na tablete. Mamičkám sa však najlepšie osvedčilo dojčenie. Dieťa sa aspoň na chvíľu upokojí a možno aj zaspí. Samozrejme, každé dieťa je iné a je možné, to že to vaše celý let prespí.