Letné pochúťky pre malých i veľkých

  Kategórie: Varíme pre deti,
4 min
17. jún'19

Toto leto nebude iba horúce, ale aj sladké! Oslaďte sebe aj svojim deťom blížiace sa letné prázdniny týmito chutnými dezertami a osviežujúcimi nápojmi z kuchyne značky Beaba. Vyložte si na chvíľu nohy, obklopte sa rodinou a užívajte si jedinečnú atmosféru pohody, ktorú so sebou leto prináša.

Čerstvé sezónne ovocie, trochu exotiky, ľad a originalita - aj takto by sa dali zhrnúť nasledujúce 4 recepty, ktoré vám prinášame v spolupráci s francúzskou značkou Beaba. Množstvo ingrediencií v receptoch zodpovedá jednej detskej porcii, no na týchto dezertoch si zaručene pochutia aj dospeláci, preto sa nebojte množstvo znásobiť.

Francúzsky dezert clafoutis s čerešňami

Recepty francuzsky dezert

Počuli ste už o dezerte menom clafoutis? Ide o tradičný francúzsky dezert, ktorý pripomína obľúbenú bublaninu. Je výbornou pochúťkou pre deti, ale aj dospelých a v kombinácii s čerstvým ovocím priamo zo záhrady chutí skvele.

Ingrediencie

  • 1 menšie vajce
  • 30 ml mlieka
  • 7 g masla
  • 10 g cukru
  • 18 g múky
  • 50 g čerešní

Postup

Čerešne dôkladne umyte, rozdeľte na polovicu a odstráňte kôstky. Na panvici roztopte maslo, pridajte mlieko a nechajte chvíľu povariť, kým sa obe suroviny nespoja. Pridajte vajíčko, múku a cukor a premiešajte. Formu na clafoutis spolu s čerešňami vložte do parného variča, na čerešne navrstvite “cesto” z panvice, zakryte, dolejte vodu po úroveň 3 a nechajte variť. Po uvarení dezert nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom, ozdobte čerstvým ovocím a podávajte.

Jablkovo-čerešňový puding

Recepty puding

Už ste niekedy pripravovali puding “od základov”? Vyskúšajte to teraz! Táto chutná a výživná verzia môže byť pokojne aj súčasťou hlavného jedla či raňajok, ale deti určite nepohrdnú ani dezertom v takejto podobe. Puding sa má síce podávať teplý, no počas extrémnych horúčav ho môžete schladiť v chladničke a podávať ako osviežujúci dezert.

Ingrediencie

  • 30 g staršieho chleba
  • 50 ml mlieka
  • 1 menšie vajíčko
  • 20 g jabĺk
  • 20 g čerešní

Postup

Starší chlieb nakrájajte na menšie kúsky, namočte ho do mlieka a nechajte odstáť. Po pár minútach, keď bude chlieb dostatočne nasiaknutý mliekom, ho rozpučte pomocou vidličky a následne dajte do mixéra. Pridajte vajíčko a rozmixujte. Jablko ošúpte, umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kocky. Umyte aj čerešne a vyberte kôstky. Ovocie pridajte k chlebovej zmesi a opäť rozmixujte. Takto pripravenou zmesou naplňte formu, vložte ju do parného variča, dolejte vodu po úroveň 3 a uvarte. Nechajte chvíľu vychladnúť, ozdobte čerstvým ovocím a podávajte, kým je puding ešte teplý.

Piña colada pre najmenších

Recepty pina colada

Premýšľate nad tým, ako deti osviežiť, ale zároveň im ponúknuť niečo chutné? Na pomoc prichádza detská piña colada! Tento obľúbený drink pre dospelých má aj svoju nealkoholickú verziu, ktorá je vďaka pridanému kokosu bohatá na zdravé tuky. A obrovským plus je kokosové mlieko bez laktózy, takže drink je vhodný aj pre malých alergikov.

Ingrediencie

  • 160 g ananásu
  • 20 ml kokosového mlieka
  • 2 čajové lyžičky strúhaného kokosu

Postup

Ananás ošúpte, opláchnite v čistej vode a nakrájajte na malé, cca 1 cm veľké kocky. Vložte ho do parného variča, dolejte vodu po úroveň 3 a uvarte. Po uvarení zlejte ananásovú šťavu do pohára - neskôr sa vám zíde. Ananás spolu s kokosom a kokosovým mliekom rozmixujte a v prípade, že je piña colada hustá, zrieďte ju ananásovou šťavou. Nápoj podávajte chladený a ozdobený plátkom ananásu. Na zdravie!

Melónová limonáda

Recepty melonova limonada

Počas horúcich dní nič neprináša lepšie osvieženie než sladučký melón plný vody. Tekutiny prijaté zo šťavnatého melónu deťom pomôžu dodržať pitný režim, ktorý je v lete nesmierne dôležitý. Dajte si záležať na výbere melóna, aby bola limonáda sladučká a nezabudnite ani na vodu z pomarančových kvetov, ktorá nápoju pridá na sviežosti.

Ingrediencie

  • 130 g červeného melónu
  • voda z pomarančových kvetov

Postup

Melón umyte pod tečúcou vodou, nakrájajte a odstráňte šupku a semienka. Potom melón nakrájajte na malé kúsky a rozmixujte. Ak je to potrebné, dolejte čistú vodu a nakoniec pridajte pár kvapiek vody z pomarančových kvetov.