Bazén, jazero, či more? Aká voda je pre deti najvhodnejšia?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
11. júl'19

Slnko svieti, voda láka… ale aká? Uprednostniť v lete prírodné jazerá, kúpaliská, thermal parky alebo staviť radšej na slanú morskú vodu? V akej vode vašim deťom hrozí minimálne riziko infekcií a kde sa najlepšie zabavia? Čítajte ďalej a nezabudnite sa baliť - ide sa k vode!

Na otvorenie letnej kúpacej sezóny čakajú mnohé deti. Predznamenáva to totiž jedno - dvojmesačné prázdniny! Deti by ich najradšej strávili šantením vo vode, no neuvedomujú si, že rodičom dá niekedy poriadne zabrať vybrať to správne miesto. Spísali sme pre vás preto zoznam plusov a mínusov, ktoré na vašich drobcov číhajú na kúpaliskách, v jazerách, ale aj v mori.

Kúpaliská

Leto kupalisko

Plusy

  • Plavčík. Jednou z najväčších výhod kúpalísk je určite prítomnosť plavčíkov, ktorí dozerajú na bezpečnosť ľudí. Máte tak istotu, že aj keď na chvíľu odvrátite oči od bazéna, v ktorom sa kúpu vaše deti, vždy budú v bezpečí a pod dozorom skúsených plavčíkov.
  • Občerstvenie. Zabudli ste si doma občerstvenie k vode alebo ste jednoducho nemali čas? Nevadí! Na kúpalisku sa vždy nájde aspoň jeden stánok s občerstvením či bufet, ktorý vás zasýti. Langoše a hotdogy jednoducho patria k vode oveľa viac, ako napríklad domáce bagety.
  • Kontrolovaná voda. Je to práve čistota vody, ktorá nakoniec presvedčí rodičov, aby vzali deti na kúpalisko a nie k jazeru. Voda v bazénoch by totiž mala byť kontrolovaná hygienou a riziko infekcie by teda malo byť minimálne.
  • Tobogány a šmykľavky. Cieľovou skupinou kúpalísk sú bez debaty deti, ktorým sú prispôsobené aj atrakcie. Vaši nezbedníci sa môžu na kúpaliskách vyšantiť na tobogánoch a šmykľavkách a v prípade veľkých termálnych kúpalísk ich čaká aj množstvo inej zábavy.

Mínusy

  • Platený vstup. So všetkými výhodami, ktoré sú na kúpaliskách k dispozícii, je vstup tým, čo mnohých ľudí od návštevy kúpaliska odrádza. Vstupné však na kúpaliskách nezvykne byť vysoké - celodenné vstupné sa pohybuje väčšinou od 2 do 5 €. Samozrejme, v prípade návštevy termálnych kúpalísk treba počítať s vyšším vstupným.
  • Viac ľudí na menšej ploche. Ešte pred návštevou kúpaliska treba počítať s tým, že tam bude hlava na hlave. Počas leta sa chce každý schladiť v príjemnej vode a koncentrácia ľudí v malých bazénoch je naozaj vysoká. Ak teda preferujete skôr súkromie a ticho, vyberte sa radšej k jazeru.
  • Málo tieňa. V lete si deti rady užívajú slnečné lúče, no nemyslia na to, že dlhý pobyt na slnku škodí. Na mnohých kúpaliskách nemáte vždy možnosť vybrať si miesto na deku pod stromom. Ideálnym riešením sú plážové stany, ktoré nezaberajú veľa miesta, no svoj účel splnia dokonale.
  • Obmedzené otváracie hodiny. Prišli ste domov z práce a rozhodli ste sa, že vezmete deti na kúpalisko? Dajte si pozor na otváracie hodiny - kúpaliská nie sú otvorené non-stop a vám sa môže pokojne stať, že zaplatíte vstupné a po hodine budete musieť odísť. Niektoré kúpaliská však prevádzkujú aj nočné kúpanie, ktoré môže byť pre deti skvelým zážitkom.

Jazerá

Leto jazero

Plusy

  • Vstupné zadarmo. Aspoň v drvivej väčšine prípadov sa za vstup k jazeru neplatí. To však so sebou prináša viaceré negatíva - vstup na kúpaliská nie je pre nič za nič platený.
  • Žiadne otváracie hodiny. K jazeru môžete prísť, kedy sa vám zachce a aj čas odchodu závisí len a len od vás.
  • Väčšia vodná plocha, ktorá ponúka viac možností na zábavu. Súčasťou niektorých jazier sú aj požičovne vodných šľapadiel či klasických člnkov na člnkovanie.
  • Možnosť priniesť si vlastné nafukovačky. Na kúpaliskách je väčšinou zakázané vchádzať do bazéna s vlastnými nafukovačkami, ktoré zaberajú veľa miesta. V jazerách tento problém nehrozí, pretože každý má miesta až-až. Deti sú teda vítané aj s rôznymi hračkami k vode.
  • Viac stromov. Nech už prídete k jazeru kedykoľvek, vždy bez problémov nájdete voľné miesto pod stromom, ktoré vám aj vašim deťom zabezpečí dostatok tieňa.
  • Možnosť opekania. Pobyt pri jazere sa nemusí obmedziť iba na kúpanie. Mnohé jazerá disponujú ohniskami, ktoré môžete kedykoľvek využiť. Stačí si len doniesť pochúťky, ktoré chcete opekať, nazbierať drevo a pustiť sa do toho.
  • Vstup so psom je povolený. Máte psíka, ktorý je zvyknutý na vašu prítomnosť? Vezmite ho so sebou k jazeru! Poteší sa nielen váš chlpáč, ale aj deti, ktoré budú mať o zábavu postarané.

Mínusy

  • Voda nie je najčistejšia. Na rozdiel od chlórovanej vody na kúpaliskách je voda v jazerách jednoducho prírodná. Obsahuje riasy, listy, konáre zo stromov a v neposlednom rade v nej žijú aj ryby, labute a kačky.
  • Chýba plavčík. Veľkým mínusom je v prípade jazier neprítomnosť plavčíka. Musíte sa teda spoľahnúť iba na seba a deti mať pod neustálym dohľadom.
  • Prítomnosť rybárov a psíčkarov. Nie každý rodič počíta s tým, že pri jazere nájde okrem kúpajúcich sa ľudí aj rybárov a psíčkarov. Ak vám ich prítomnosť prekáža, zistite si vopred, ako je to s jazerom, ku ktorému sa chystáte vy.
  • Chýba občerstvenie. Pred odchodom k jazeru treba myslieť na to, že stánky s občerstvením môžu chýbať. Dobrou správou však je, že mnohé jazerá majú vyhradené miesto pre ohniská.

More

Leto more

Plusy

  • Slaná morská voda má dezinfekčné účinky. Riziko infekcií je teda minimalizované a prispieva k tomu aj fakt, že voda sa v mori hýbe a neustále sa tak vymieňa.
  • Pobyt pri mori pôsobí liečivo aj na ochorenia dýchacích ciest. Okrem kožných problémov môže dovolenka pri mori pomôcť aj deťom, ktoré trpia astmou alebo inými dýchacími ochoreniami. Podobné účinky má napríklad aj pravidelný pobyt v soľnej jaskyni.
  • Obrovský zážitok. Niet pochýb o tom, že vidieť na vlastné oči krásne modré more je zážitkom na celý život. Deti si z dovoleniek pri mori odnášajú kopec zážitkov, na ktoré budú ešte dlho spomínať.
  • Vhodné aj pre bábätká od 6. mesiacov. Na rozdiel od kúpalísk s chlórovanou vodou je slaná voda vhodná aj pre bábätká, ktoré už dovŕšili pol roka.

Mínusy

  • Vzdialenosť. Ako prvé vám určite napadne, že more nie je práve za rohom. S diaľkou bezprostredne súvisí aj finančná stránka - dovolenka pri mori je nákladnejšia ako pobyt na kúpalisku či pri jazere a nie každý si ju môže dovoliť.
  • Veľké vlny. Práve vlny sú to, čo mnohých láka k moru, no je to zároveň niečo, pred čím treba mať rešpekt. Ak sa vyberiete k moru, majte deti vždy pod dozorom a v čase prílivu sa s nimi zdržiavajte najmä pri brehu alebo sa kúpaniu v mori úplne vyhnite.

Nech už sa rozhodnete s deťmi vybrať kamkoľvek, nezabúdajte v prvom rade na maximálnu bezpečnosť, ktorú vám nezaručí ani neustála prítomnosť plavčíka. Pobyt na slnku striedajte s pobytom v tieni, pite dostatočné množstvo tekutín a pravidelne seba aj deti natierajte opaľovacím krémom.