Veľký manuál prvej pomoci – ako riešiť najčastejšie letné úrazy detí

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
9 min
31. júl'17

Leto láka von a najmenší nevedia odolať. Samozrejme, hýbať sa na čerstvom vzduchu je pre zdravie detí nesmierne prospešné. Pobyt v prírode, na ulici či v domácom prostredí však ukrýva aj množstvo nástrah. Roztopašnosť spojená so zvedavosťou či neopatrnosťou môže viesť k nespočetným úrazom, ktoré sú typické pre túto sezónu. Ako si s nimi poradiť?

Nástrahy číhajúce na deti vonku

Niekedy sa zdá, že nie je nič ľahšie ako zraniť sa pri naháňačke, páde z preliezačky, jazde na bicykli, skákaní na trampolíne či bláznení sa v nafukovacom hrade. Ak dieťa spadne, môže si okrem zlomenín spôsobiť pomliaždeniny, vytknutý členok, narazené kolená, opuchy, väčšie či menšie rany.

Zranený chlapec

Ľahké poranenia

Ak ide len o miernu ranu alebo opuch po páde, stačí na boľavé miesto priložiť ľadový obklad, potom môžete naniesť protizápalovú masť a prekryť ju elastickým obväzom. V prípade, že si dieťatko úrazom spôsobí ranu či odreninu, treba miesto v prvom rade vydezinfikovať. Samozrejme, bude ho to bolieť, preto sa ho snažte upokojiť. Dezinfekcia je nutná najmä v prípade, keď ide o hlbokú reznú ranu. Vtedy určite nepoužívajte len čistú vodu.

Pozor na uštipnutia

Tu záleží najmä na tom, o aký druh uštipnutia ide – detičky môže uhryznúť plaz alebo ich bodne hmyz. Po uštipnutí včelou či osou miesto následne opuchne, červená, ale sprevádza ho aj svrbenie či bolesť. Ak o alergii na bodnutie včelou alebo osou neviete, radšej vyhľadajte lekára. V opačnom prípade stačí opuch zmierniť studeným obkladom a natrieť ho krémom proti svrbeniu, ideálne s chladivým efektom. Pri horších prejavoch a alergii sa deťom podávajú antihistaminiká, ktoré pôsobia protizápalovo.

Ak dieťa počas prechádzky v prírode uhryzne jedovatý had, môžu sa objaviť bolestivý opuch, krvný výron či dokonca pľuzgiere. Jed totiž poškodzuje nervy, preto v mieste vpichnutia môže postihnutý cítiť aj mravčenie či dokonca kŕče. Je dôležité, aby ste čo najskôr vyhľadali lekára. Zároveň sa však snažte o to, aby sa dieťa hýbalo čo najmenej, preto ho radšej neste na rukách alebo nosidlách. Miesto vpichu zároveň umiestnite nad úroveň srdca, aby sa spomalil krvný obeh, ranu vydezinfikujte a nechajte voľne krvácať, v dôsledku čoho sa vyčistí.

Nepríjemnou „nehodou“ býva aj prisatie kliešťa. Von sa dá vybrať ľahko. Ak však trávite veľa času v prírode, obstarajte si radšej špeciálnu pinzetu na jeho ľahšie odstránenie. Nikdy však kliešťa nepotierajte krémom ani olejom, síce ho to zadusí, ale zároveň pri tom môže do rany vypustiť sliny plné choroboplodných zárodkov. Chyťte ho teda radšej pinzetou za hlavičku čo najbližšie pri koži a opatrnými kývavými pohybmi do strán ho uvoľnite z rany. Potom ho aj s hlavičkou vytiahnite kolmo von. Miesto následne vydezinfikujte, najlepšie jódovou tinktúrou. Ak zostane kúsok kliešťa v rane, vyhľadajte lekára, ktorý postihnuté miesto skontroluje a zvyšok kliešťa vytiahne.

Štípance od hmyzu

Ako zastaviť krvácanie

Dieťaťu sa môžu prihodiť aj vážnejšie úrazy, napríklad zlomenina alebo zranenie, ktoré vyžadujú privolanie záchranky. Lekára vyhľadajte vtedy, ak ide o hlbokú či naširoko otvorenú ranu, ak rana neprestáva krvácať alebo ak ide o uhryznutie.

Na prvom mieste sa vždy snažte zastaviť prípadné krvácanie. Až potom volajte prvú pomoc – univerzálne číslo 112 alebo klasiky linku 155. Lekári tiež odporúčajú komunikovať s pohotovosťou pomocou hlasitého reproduktora a zároveň ošetrovať malého pacienta. Ak ste v domácom prostredí, je ideálne, keď na dezinfekciu či zastavenie krvácania použijete jednorazové rukavice, aby ste ranu svojimi rukami neinfikovali.

Pozor na predmety, ktoré zostali zakliesnené v rane – radšej ich odstránenie zverte odborníkom, krvácanie by totiž mohlo zosilnieť. Postihnuté miesto iba jemne obviažte obväzom.

Väčšiu krvácajúcu ranu ošetríte tak, že postihnuté miesto najskôr zdvihnete nad úroveň srdca podobne ako pri uštipnutí hadom. Keď na poranenú oblasť priložíte prvý obväz, jemne na ranu zatlačte prstami alebo dlaňou, a to na 3 až 5 minút, potom miesto pevne obviažte a znehybnite. Ak krv presiakne na povrch, nikdy ranu neodväzujte, ale použite ďalšie obvínadlo.

Krvácanie na krku zastavíte tak, že na ranu priložíte prst. Krvácaniu na hrudníku pomôže sterilný obväz doplnený nepriedušnou fóliou. Pri krvácaní z nosa stačí na zátylok priložiť studený obklad a stlačiť koreň nosa.

Ošetrená rana by sa do dvoch dní mala začať hojiť. Ak však sledujete, že ďalej červená, puchne alebo hnisá, prípadne je spojená s horúčkou či triaškou, treba dieťa dopraviť na pohotovosť.

Ťažkosti s dýchaním

Celý čas, ako dieťa ošetrujete, sa s ním rozprávajte a pýtajte sa ho, čo ho bolí a ako veľmi. Sledujte, či dokáže adekvátne reagovať a či nemá problémy s dýchaním. Ak šípite komplikácie, nikdy ho neukladajte ležmo, ale radšej ho nechajte polosediačky, prípadne ho oprite na stranu, kde sa nachádza rana.

Špecifickou situáciou je dusenie bábätka. Vtedy ho chyťte za driek a prevráťte hlavou nadol. Ak spapalo nejaký predmet, pobúchajte ho medzi lopatkami, aby sa uvoľnil a dieťatko ho mohlo vykašľať. Väčšie deti stačí dať do predklonu a takisto pobúchať medzi lopatkami.

Nácvik oživovania

Oživovanie dieťaťa

Čo však, keď dieťa prestane dýchať? Ak drobček nereaguje a vy si nie ste istí, či aspoň slabunko nedýcha, existuje starý trik – keď máte v kabelke poruke malé vreckové zrkadielko, priložte mu ho k ústam a sledujte, či sa zarosí. Ak áno, znamená to, že dieťatko dýcha.

K zástave dýchania môže ľahko dôjsť pri úraze na ihrisku, pri nehode, ale aj v bazéne či v mori. V tomto prípade sa treba za každých okolností pokúsiť o oživovanie. Pre deti, ktoré nemajú také rezervy kyslíka ako dospelí, je to extrémne dôležité.

Špecifickým prípadom je oživovanie dieťaťa pri zranení elektrickým prúdom. Ošetrujte ho zásadne s gumenými rukavicami, pretože by ste sa sami mohli zraniť.

Najprv skontrolujte ústnu dutinu a vyčistite ju, ak je to potrebné. Treba vybrať jazyk, ak je vpadnutý, ale tiež je nevyhnutné odstrániť vodu, krv či zvratky. Potom nasleduje samotné oživovanie. Samozrejme, postup pri resuscitácii dieťaťa sa v porovnaní s dospelými odlišuje.

Zakloňte dieťatku hlavu, zapchajte noštek a urobte prvý vdych. Je dôležité, aby ste po každom vdychu odklonili hlavu a zhlboka sa nadýchli. Po prvom vdychu pozorne sledujte, či sa hrudník dieťatka dvíha. Ak nie, nasleduje masáž srdca, a to nasledovne:

  • Dojčatám stačí stláčať hrudník na spojnici prsných bradaviek len jedným prstom. Deťom do jedného mesiaca sa dýchanie a masáž správne poskytuje v pomere 1:3.
  • Dieťa do jedného roka oživujete rovnakým spôsobom, hrudník však môžete pritlačiť už dvoma prstami.
  • Deťom od 1 do 8 rokov treba pri masáži srdca zatlačiť dlaňou jednej ruky na dolný okraj hrudnej kosti. V tomto prípade platí pomer 1:5, teda päť stlačení na jeden vdych.
  • U väčších detí sa pomer vdychov a pritlačení zvyšuje na 2:15.

Sám doma a boľavý

Ak je dieťa doma, to vôbec neznamená, že je v bezpečí. Naopak, rodičia by sa nikdy nemali spoliehať len na to, že mladšie ratolesti ustrážia napríklad ich starší súrodenci. Deti by mali byť pod dozorom zodpovednej dospelej osoby.

Dieťa a chemikálie v domácnosti

Ako „hasiť“ popáleniny?

K popáleninám môže dôjsť veľmi ľahko, napríklad prevrhnutím hrnčeka s horúcou kávou alebo hrnca zo sporáka. V tomto prípade platí zásada – nikdy netrhať textíliu, ktorá sa prilepila ku spálenému miestu. Nepokrytú spáleninu vložte na 10 minút pod tečúcu studenú vodu. Ak má dieťatko na postihnutom mieste pľuzgiere, rozhodne ich neprepichujte, iba prekryte čistou gázou. Návštevu lekára by ste určite nemali odkladať.

O tom, ako si pre zmenu poradiť so spáleninami od slnka a s úpalom, sa môžete dočítať v jednom z našich predchádzajúcich blogov.

Nevydarená ochutnávka

Aj keď zvedavosť u detí treba podporovať, bohužiaľ, môže privodiť aj rôzne nehody. Najmenší totiž s veľkou radosťou ochutnávajú všetko, čo im príde do cesty, vrátane vecí, ktoré rozhodne nie sú určené na jedenie. Lákajú ich fľaštičky kozmetických prípravkov, krémy, šampóny, ale aj saponáty a čistiace prostriedky v domácnosti, napríklad gélové vankúšiky na pranie.

Ak sa dieťatko postrieka podobným prípravkom, odhrňte oblečenie a postihnuté miesto vyplachujte pod tečúcou vodou najmenej 10 minút, ideálne aj dlhšie. Podobne treba postupovať pri styku oka s chemickým prostriedkom. V prípade, že sa váš drobec nadýcha výparov, presuňte ho na čerstvý vzduch a sledujte, či nemá problémy s dýchaním, napríklad kašeľ alebo tlak na hrudi.

Ak náhodou vaša ratolesť spapá takúto lákavú chemickú „dobrotu“, nikdy nevyvolávajte vracanie ani nerobte výplach žalúdka. Ihneď vyhľadajte lekársku pomoc, pretože dieťatko môže mať poleptaný pažerák alebo žalúdok. Zároveň vypláchnite ústnu dutinu a podajte mu nešumivý nápoj, vhodné sú mlieko, káva alebo voda, nie však vo väčšom množstve ako 2 ml/kg hmotnosti dieťaťa. Prebytok tekutiny totiž môže vyvolať zvracanie, a teda i ďalšie komplikácie.

Detské šantenie pri bazéne

Hlavné zásady prevencie

Na prvom mieste je, logicky, vždy snaha predchádzať problémom. Porozmýšľajte nad tým, čo môžete urobiť, aby ste úrazom a kaskadérskym kúskom svojich najmenších zabránili. Tu je pár tipov:

  • Ak sa deti vozia na bicykli, skateboarde alebo inom kolesovom „tátošovi“, mali by mať na hlavne prilbu, prípadne chrániče na nohách aj na rukách. Cyklistické prilby sú povinné nosiť všetky deti do 15 rokov, a to aj pri jazde po chodníku či na pešej zóne.
  • Ešte aj v aute musia byť deti maximálne chránené, preto je nevyhnutnou súčasťou výbavy autosedačka. Platí to pre všetky deti do 12 rokov a osoby s výškou 150 cm a nižšie. Autosedačke nesmú chýbať trojbodové bezpečnostné pásy a čalúnené bočné opierky hlavy.
  • Na trampolíne by nemalo skákať naraz príliš veľa detí, aby si vzájomne neublížili. Ak ide o drobca, ktorý je mladší ako 3 roky, mal by sa na trampolíne zabávať len pod dozorom rodiča či inej dospelej osoby.
  • Na kúpalisku nikdy nenechávajte najmenších bez dozoru. Pamätajte na to, že najmenšie deti sa môžu utopiť aj vo vode nižšej ako 5 cm. Dbajte na to, aby sa deti okolo bazéna pohybovali vo vhodnej obuvi, inak im hrozí pošmyknutie. Domáce bazény buď celé prekrývajte alebo vypustite na čas, keď sa budú deti hrať v záhrade bez vášho dozoru.
  • Doma sa postarajte o to, aby na maličkých nečíhali v dome všelijaké nástrahy. Samozrejmosťou by mali byť zakryté elektrické zásuvky, zábrany na schodoch či rohy nábytku opatrené bezpečnostnými ochrannými prvkami. Nebezpečné predmety, ako napríklad nože, vidličky, lieky a chemické čistiace prostriedky, patria tiež mimo dosah detí.

Ako pred letnými nástrahami chránite svoje deti vy? Podeľte sa s nami o svoje dobré rady a skúsenosti. :-)