Letná dovolenka s bábätkom: Kedy, kde a ako ísť k moru?

5 min
04. júl'23

Príprava na dovolenku s dieťatkom je vo väčšine prípadov oveľa stresujúcejšia ako samotná dovolenka. Nedovoľte, aby vás stres pohltil už počas balenia a odradil vás od radosti z vytúženého mora. Užite si letnú dovolenku s bábätkom naplno. Dá sa to!

Kam ísť? A kedy je najvhodnejší čas? Čo všetko malému zbaliť? Môžem sa spoliehať na miestne obchody, alebo radšej pribaliť aj jedlo? Je prirodzené, že pred prvou dovolenkou s bábom rodičov trápia otázky, ktoré už tí ostrieľanejší zvládajú ľavou-zadnou. Vďaka našim radám si však aj vy letnú dovolenku s malým drobcom užijete na jednotku s hviezdičkou.

Kedy je ten správny čas?

Dovolenku s veľmi malým bábom vám nikto nezakáže, no pripravte sa na odsudzujúce pohľady ostatných dovolenkujúcich. Do jedného roka sa preto radšej držte v domovine a ak túžite po oddychu, zvoľte kúpele alebo dovolenku v slovenskej prírode. Zahraničnú dovolenku si môžete naplánovať po oslave jedného roka, no pripravte sa na to, že viac sa budete venovať dieťatku ako sebe a partnerovi. Optimálnym vekom na cestovanie s dieťatkom sú dva roky a viac - deti sú v tomto veku samostatnejšie, dokážu sa hrať na pláži a o zábavu s takýmto drobcom budete mať postarané aj vy.

Letná dovolenka a bábätko

Výber destinácie nepodceňujte

Láka vás Egypt, Turecko, Mexiko, India či Bali? Ak plánujete úplne prvú dovolenku s malým dieťatkom, exotické destinácie ešte pár rokov odložte bokom. Pre detičky okolo 1 roka sú vhodnejšie skôr “domácke” destinácie, teda Chorvátsko, Taliansko, Španielsko a neskôr, okolo dvoch rokov, aj Grécko. Na exotiku musí dieťatko dorásť, preto počkajte, kým dovŕši tri roky a viac. Niet sa kam ponáhľať, destinácia na vás počká a vy si tak dovolenku so starším dieťatkom užijete oveľa viac.

Pri výbere destinácie si všímajte nielen krajinu, ale aj konkrétne turistické centrum, v ktorom chcete dovolenku stráviť. Zabudnite na skalnaté útesy, ktoré síce zaváňajú adrenalínom, pre deti sú však nebezpečné. Dôležitý je aj výber pláže - na tej pieskovej deti môžu stavať hrady z piesku, no na druhej strane sú takéto pláže špinavšie ako kamienkové. Ak ste zvyknutí na kamennú pláž, skúste sa poobzerať po takej s drobnými kamienkami, vďaka ktorým je voda priezračne čistá po celý deň. Všímajte si aj vstup do mora, ten by nemal byť príliš prudký, ale skôr pozvoľný.

Vzduchom či na kolesách?

Cesta lietadlom je rýchlejšia, no v prípade dovolenky s dieťatkom sa tu výhody začínajú a zrejme aj končia. Ak to nie je nevyhnutné, vyberte sa na prvú dovolenku radšej autom, do ktorého si nabalíte všetko potrebné, kedykoľvek zastavíte a najmä sa môžete venovať dieťatku bez toho, aby vás sledovali oči nervóznych spolucestujúcich. Do krajín vhodných pre malé detičky sa aj tak pohodlnejšie dostanete autom. Veľmi dôležitá je v tomto prípade autosedačka, ktorá by mala byť naozaj kvalitná, pretože cesta bude dlhá.

Let je pre maličké deti stresujúci a rovnako to budú vnímať aj rodičia. Tí aspoň vedia, čo sa s nimi deje pri stúpaní a pristávaní, keď sa v lietadle mení tlak. Cestu lietadlom preto zvážte a radšej sa k tejto možnosti vráťte až po 1. roku dieťatka. Pred letom deťom vysvetlite, čo sa bude diať, ako bude let prebiehať a oboznámte ho s lietadlom aj prostredníctvom fotiek či videí. Nadšenie z veľkého dopravného prostriedku môže veľmi rýchlo vystriedať strach, preto buďte drobcovi počas letu vždy nablízku.

Letná dovolenka a ochrana pred slnkom

Ochrana vždy a všade

Ochrana bábätka sa začína už dlho pred dovolenkou. Ešte pred cestou vybavte všetky povinné očkovania, ktoré dieťatko ochránia pred infekčnými ochoreniami a aj vy sa budete cítiť pokojnejšie. Nezabudnite ani na cestovné poistenie pre bábo, ale aj pre zvyšok rodiny. Pri mori samozrejme dbajte o dostatočnú hydratáciu zvonku aj zvnútra. Nepodceňujte pitný režim, pravidelne natierajte pokožku dieťatka kvalitným krémom a zdržujte sa najmä v tieni. V horúčavách vymeňte jednorazové plienky za látkové, vďaka ktorým sa vyhnete zapareninám. Uberte aj z vrstiev oblečenia a stave najmä na ľahké ľanové oblečenie, ktoré nebude nikde tlačiť a bude vzdušné. Samozrejmosťou by mali byť aj slnečné okuliare pre deti, ktoré ochránia citlivý zrak pred prudkým slnkom, ale ja vetrom.

Pár rád na záver

  • Ak ste pevne rozhodnutí absolvovať dovolenku s bábätkom, myslite na to, že už aj novorodenec potrebuje vlastný pas. Jeho vybavenie vás bude v prípade detí do 6 rokov stáť 8 eur, no v prípade, že vás tlačí čas a pas potrebujete mať vybavený do 2 dní, pripravite si rovno 24 eur.
  • Váhate, či vziať aj kočík? Ak cestujete autom, určite pribaľte do kufra aspoň jeho športovú verziu, uvidíte, že ho nakoniec využijete. V opačnom prípade sa vyzbrojte aspoň šatkou na nosenie či nosičom.
  • Nezabudnite zbaliť to, čo je pre dieťatko najdôležitejšie - obľúbené hračky, bez ktorých sa nepohne ani na krok.
  • Zmenu klímy znáša každé dieťatko inak, preto sa vyzbrojte aj detskou lekárničkou. V nej by nemal chýbať teplomer, nožničky na nechtíky, očné a nosné kvapky a pre istotu aj základné lieky, ktoré vám odporučí pediater.
  • Hoci zbalíte dostatok oblečenia, praniu drobných vecí sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnete. Pribaľte si preto malé mydlo na pranie alebo si do malej nádoby odoberte trochu pracieho prášku.
  • Nespoliehajte sa na pitnú vodu vo vašej destinácii a radšej sa poistite balenou. Tú si v prípade cesty autom môžete vziať so sebou, ale určite postačí aj tá, ktorú kúpite v miestnom obchode.

Plánujete dovolenku s bábätkom? A ešte k tomu prvú? Nič nenechávajte na náhodu a poctivo sa pripravujte! Aj v prípade dovolenky s dieťatkom platí jedno - ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Ak nepodceníte prípravu a plánovanie, dovolenka snov sa môže začať!