Látkové plienky nie sú prežitok

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
4 min
07. sep'16

Základom každej výbavičky pre dieťa sú plienky. Existuje množstvo druhov a vyznať sa v nich je pre budúcu mamičku často problém. Generácia našich mám a starých mám používala látkové plienky. V 90. rokoch k nám prišiel boom jednorazových plienok, ktoré boli pohodlnejšie a mamičkám šetrili čas. Látkové plienky však prežívajú svoj come-back. Nové, modernejšie a krajšie.

Látkové versus jednorazové plienky

Keď sa povie látkové plienky, mnohé z nás si predstavia hodiny strávené vyváraním, praním a žehlením, ktoré nemajú konca  kraja. Látkové plienky však prešli veľkými premenami a na trhu nájdete prepracované systémy látkových plienok, ktoré sa vo svojom používaní takmer nelíšia od tých jednorazových. Dôvodov prečo sa mamičky vracajú k tradičným látkovým plienkam je niekoľko. Jedným z nich je ohľad na životné prostredie. Väčšina jednorazových plienok je vyrobená z nerecyklovateľných materiálov a ich rozloženie trvá 200 až 500 rokov. Niektoré štúdie uvádzajú, že jedno dieťa vyprodukuje za 2 roky 1-2 tony odpadu z plienok.

Ďalším dôvodom sú nízke náklady spojené s používaním textilných plienok. Ich pozitívom je tiež šetrnosť k pokožke vášho bábätka. Narozdiel od jednorazových plienok sa v bavlnených plienkach cíti bábätko ozaj ako v bavlnke. Pri látkových plienkach je tendencia častejšieho prebaľovania. Vďaka tomu predídete zapareninám a iným kožným problémom.

Latkove plienky

Výhody látkových plienok

  • ekologický materiál,
  • lacnejšie oproti jednorazovým plienkam,
  • zdravšie - nútia mamičky prebaľovať častejšie, čím sa predchádza zapareninám,
  • hypoalergénne - sú vhodné aj pre citlivú detskú pokožku.

Nevýhody látkových plienok

  • potreba častého prania,
  • drahšie vstupné náklady,
  • potrebný priestor na sušenie plienok - môže byť problém hlavne v malých bytoch,
  • viac práce s prebaľovaním - potreba častejšieho prebaľovania.

Látkové plienky na celý deň

Zorientovať sa v ponuke látkových plienok je niekedy ťažké. Existuje viacero typov a každý je vhodný na niečo iné. Pozrite sa s nami, aké plienky zvoliť na doma, cestovanie a pobyt vonku či na noc

Pobyt v domácom prostredí

Najviac času trávite s vašim drobcom doma. Väčšina mám na pobyt doma používa klasické štvorcové plienky. Tento typ je veľmi podobný plienkam, ktoré poznáme z minulosti. Sú vyrobené z priedušných príjemných materiálov a navyše si môžete vybrať z krásnych farieb a vzorov. Odporúčame ich doplniť vrchnými nohavičkami, ktoré zabránia presiaknutiu. Štvorcové plienky sú multifunkčné a okrem klasického prebaľovania ich môžete použiť aj ako clonu na kočík alebo pomôcku pri dojčení.

Látkové plienky toTs - smarTrike

Latkove plienky ruzove

Flanelové plienky toTs od renomovaného výrobcu dojčenských potrieb smarTrike sú vhodnou voľbou na použitie počas dňa. Sú multifunkčné a poslúžia aj ako pomôcka pri dojčení či clona na kočík. V balení je 6 ks v rozmere 60 x 60 cm. Príjemným bonusom je ich krásny vzor evokujúci blížiace sa zimné obdobie.

Dojčenské potreby

Cestovanie a vychádzky po vonku

Na bláznenie vonku a dlhšie cestovanie sú ideálne kapsové alebo tzv AIO (all in one) plienky. Ich použitie je nesmierne jednudoché a podobné jednorazovým plienkam. Zapínajú sa na suchý zips alebo na patentky.

Nočné plienkovanie

Pre snívanie v suchu sú ako stvorené nohavičkové plienky. Rozdiel medzi nimi a AIO plienkami je v tzv. PUL vrstve, ktorá bráni presakovaniu. Nohavičkové plienky PUL vrstvu neobsahujú preto je potrebné použiť ich podobne ako pri štvorcových plienkach s vrchnými nohavičkami.

Či už sa rozhodnete pre jednorazové alebo látkové plienky, na prvom mieste by mala byť spokojnosť vašeho dieťatka. Vyskúšajte, ktorý typ plienok je preň najlepší a podľa toho si vyberiete to pravé pre vášho drobca.