5 základných pravidiel pri výbere školskej tašky

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
18. aug'23

Škola volá a o slovo sa hlási aj nákup školskej tašky. Mnohí rodičia sa týchto chvíľ obávajú, pretože zaťažujú rodinný rozpočet, no vrásky na čele im spôsobuje aj niečo iné. Podľa čoho vybrať tú pravú školskú tašku? Môžete si vydýchnuť, pretože my sme túto dilemu vyriešili za vás. Päť rád v tomto článku vás prevedie výberom školskej tašky bez stresu.

Taška, aktovka alebo batoh? Malý, stredný alebo veľký? Kvalitný alebo lacný? S popruhmi alebo bez? S priehradkami alebo iba s jedným vreckom? Niet sa čo čudovať, že pri výbere školskej tašky sa rodičia poriadne zapotia. A to sa ešte k slovu neprihlásili deti… Tak poďme na to! Náš sprievodca výberom školskej tašky pre žiakov základnej školy vám uľahčí rozhodovanie.

1. Veľkosť

Prvá otázka, ktorú si pri kúpe školskej tašky musíte položiť, znie takto: “Koľko rokov má moje dieťa?” Odpoveď na túto otázku vás privedie k veľkosti školskej tašky, ktorá bude vášmu žiakovi či žiačke perfektne vyhovovať. Mnoho rodičov robí jednu zásadnú chybu, a to tú, že kupujú tašku, ktorá “porastie” s dieťaťom. Pri výbere školskej tašky sa preto riaďte týmto zlatým pravidlom: Kupujte školskú tašku, ktorá vášmu dieťaťu sedí teraz, nie takú, ktorá mu bude dobrá aj o niekoľko rokov.

Školská taška, batoh či aktovka by v žiadnom prípade nemala školákom siahať nižšie ako po pás. Určite aj vy stretávate počas školského roka v uliciach deti, ktoré kvôli veľkosti školského batoha nie je poriadne vidieť. Neurobte aj vy túto chybu a kúpte svojmu malému študentovi tašku, ktorá bude zodpovedať jeho výške a váhe. Tu platí, že hmotnosť naplnenej tašky by nemala presiahnuť 15% hmotnosti dieťaťa.

Školská aktovka Jeune Premier

2. Ergonómia

Pri kúpe školskej tašky uprednostnite dobrý strih a pohodlie pred cenou. Aby ste predišli bolestiam chrbta a zabezpečili deťom maximálny komfort, vyberte školskú tašku, ktorá im na chrbte sedí naozaj perfektne. Školská taška má mať ramenné popruhy utiahnuté tak, aby vďaka nim batoh visel blízko pri chrbte, čo pomáha udržiavať vzpriamené držanie tela. Ramenné popruhy by mali byť zároveň mäkké, polstrované a široké, takže hmotnosť tašky sa rozloží rovnomerne na obe strany.

Pripútaním hrudnými a bedrovými popruhmi prirodzené držanie tela ešte viac podporíte, no dávajte pozor, aby tieto popruhy dieťa nikde neškrtili. Školská taška by nemala byť širšia ako ramená dieťaťa, na čo tiež rodičia zabúdajú. Všímajte si aj vystužený chrbát tašky z priedušných materiálov, ktorý zvyšuje komfort nosenia.

3. Kvalita

Zrejme budete v pokušení kúpiť tašku, ktorá je lacná a v prípade potreby ju jednoducho nahradíte ďalšou lacnou verziou. Majte však na pamäti, že lacné batohy sú nekvalitné, vydržia krátko a z dlhodobého hľadiska môžu deťom spôsobiť fyzické ťažkosti. Investícia do kvality a ergonomického spracovania školskej tašky či aktovky sa vám a vašim deťom určite vráti. Dôležité je zohľadniť aj materiál, ktorý je vzdušný a farby nie sú škodlivé.

Školské tašky Jeune Premier sú vyrobené ze recyklovaných PET fliaš, takže sú šetrné k našej planéte, no zároveň sú vďaka tomu pevné a odolné. Školské pomôcky tejto belgickej značky sú vodeodolné, čo je pri deťoch obrovské plus. Niekedy si totiž drobci zabudnú dáždnik, no pár kvapiek či dokonca lejak naše tašky prežijú bez ujmy na kvalite a výhodou je, že ich môžete ľahko umyť.

Školské tašky Jeune Premier

4. Pohodlie

Pohodlie a praktická stránka pri výbere tašky zohrávajú veľkú úlohu. Deti majú zväčša iba pár minút na to, aby z tašky vybrali všetko, čo potrebujú a potom to tam zase uložili. Nevyhnutnosťou sú preto jednoduché, ideálne magnetické zámky, ktoré sa otvárajú jednoduchý stlačením a pohybom. To však nie je všetko, na čo sa zamerať. Deťom určite nestačí jedna priehradka, potrebujú ich naozaj veľa a na všetky drobnosti. Výhodou je vždy bočné vrecko na dáždnik a fľašu s vodou a takisto predné vrecko na maličkosti.

Uistite sa, že aj interiér tašky je prakticky rozdelený. Aj tu platí jedno pravidlo - najťažšie veci by mali byť umiestnené najbližšie k chrbtu detí. Taška vďaka tomu žiaka neťahá dozadu a jej váha je rovnomerne rozložená. Nezabúdajte ani na bezpečnosť a vyberajte tašky s reflexnými prvkami alebo ozdobte školskú aktovku reflexnými odznakmi.

5. Dizajn

A to najlepšie nakoniec - krásny dizajn. Ten nesmie správnej školskej taške chýbať. Bude to vaše dieťa, ktoré bude túto tašku deň čo deň nosiť do školy a zo školy, preto ho z procesu výberu nevynechávajte. Dizajn tašky bude odrážať jeho osobnosť a bude prejavom individuálneho štýlu. Vzhľad tašky sa postará o to, že deti sa budú do školy tešiť a učenie pre ne bude zábavou. A ak k taške pridáte dokonale zladené školské pomôcky, stanete sa hrdinami svojich detí.

Škola volá!