Meno pre bábätko vyberajte pozorne

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
18. sep'17

Pre niekoho je výber mena pre bábätko hračkou, mnohé ženy majú už od detstva vysnívané mená pre svoje deti. Iné páry sa zase nevedia dohodnúť, prípadne si tým správnym menom nie sú isté do poslednej chvíľky. Nech patríte k prvej či druhej skupine rodičov, otázka – Ako sa bude volať? – patrí medzi tie najkrajšie na svete. Ak nechcete spraviť z krstného mena nevhodný dar na celý život, môžno vám pomôže zopár našich tipov.

Hovorí sa, že meno pre dieťa je darčekom, ktorý mu dáme na celý život. Je to väčšinou prvá vec, nad ktorou budúci rodičia uvažujú. Profesor psychológie Adam Alter z Univerzity v New Yorku predpokladá, že ak dáte dieťaťu výnimočné meno, bude si myslieť, že je iné a podľa toho sa bude aj správať. Takže neobvyklé meno môže viesť k nekonvenčnému a tvorivému mysleniu. Niečo podobné si určite mysleli aj rodičia malej Boglárky, Ilsy, Lality či Anouk alebo chlapcov Bendegúza, Nimróda, Darena a Rocka. Áno, aj s takýmito menami sa stretávajú slovenské matrikárky. V našich končinách (a hlavne v detskom kolektíve) je však „inakosť“ skôr na príťaž, preto si rozmyslite, či bude dieťa z mena naozaj profitovať, alebo pre neho bude „nevhodným darom“.

Meno pre bábätko

Podľa čoho vyberáme deťom krstné mená?

Miloslava Knappová, autorka knihy „Ako sa bude volať vaše dieťa?“ a súdna znalkyňa so špecializáciou na overovanie podôb mien a priezvisk, spravila niekoľko výskumov, ktoré sa týkajú mien. Medzi nimi napríklad vzťah voľby mena k bydlisku, sociálnej situácií či k veku matky. Zistila, že rodičia najčastejšie vyberú konkrétne meno preto, lebo sa im jednoducho páči.

Druhým najčastejším motívom je pomenovanie po oteckovi či po mamičke. Rodičia podľa nej vyberajú krstné meno podľa faktorov, ktoré rozdelila do dvoch skupín – jazykové a mimojazykové. K jazykovým patrí napríklad pôvod mena, k mimojazykovým zase spoločenská obľuba, rodinné zvyklosti, sociálne postavenie, vzdelanie rodičov ale aj citové podnety a náboženské vplyvy. Významnú úlohu hrajú pri výbere mena stále rodinné zvyklosti. Dedenie mien pre prvorodených synov či dcéry je stále v niektorých rodinách zakorenenou tradíciou.

Budúca mamička

Aj s netradičným menom možno oslavovať meniny

Trend globalizácie neobišiel ani mená pre deti, aj na Slovensku nájdete deti pomenované ako Zoe, Noah, Damon či Mia. Postačí len, ak prinesiete potvrdenie z veľvyslanectva danej krajiny, že meno sa u nich používa. Najpopulárnejším menom pre dievčatko bola za minulý rok v USA Sophia. V slovenskom rebríčku najpopulárnejších mien pre deti za rok 2016 toto meno vyhralo tiež, ale v jeho slovenskej verzii Sofia.

V slovenskom kalendári prináleží takmer každému dňu jedno meno, niekedy je to aj viacero mien, prípadne variant mena pre ženu a muža. Okrem klasického kalendára však existuje aj kalendár netradičných mien, ktoré nie sú zvyčajne vytlačené v kalendári, ale môžu byť dieťaťu oficiálne dané. Napríklad tretieho januára oslavuje meniny oficiálne Daniela, ale podľa kalendára netradičných mien aj Danila, Danuta, Genovéva a Radmila.

Druhé krstné meno malo chrániť dieťa

Niektorí rodičia sa rozhodnú dať dieťaťu hneď dve krstné mená. Vtedy je dôležité vyberať mená, ktoré sú foneticky v súlade. Ideálne je, ak sú obe mená podobného pôvodu a nerobia problém pri vyslovovaní. Používanie dvoch krstných mien bolo kedysi bežné po celom svete. Deti dostali jedno meno, ktoré poznali len najbližší a druhé meno bolo určené pre ostatných. Rodičia verili, že tým ochránia krehkú dušu dieťaťa, pretože ten, kto poznal pravé meno osoby, mohol nad ňou ľahko získať moc. Do matriky môžete dnes zapísať najviac tri krstné mená. V zvolenom poradí budú potom spolu s priezviskom uvedené na všetkých oficiálnych dokumentoch.

Dieťa v kočíku

Zmena mena

Na zmenu mena potrebujete povolenie, pri zmene krstného mena dieťaťa s ňou musia súhlasiť obaja rodičia. Ak ide o dieťa staršie ako 15 rokov, k žiadosti je potrebné priložiť aj jeho písomný súhlas s úradne osvedčeným podpisom. Pokiaľ chcete cudzojazyčné meno upraviť na jeho slovenskú podobu, táto oprava je bezplatná. Ak má vaše dieťa viacero krstných mien a po čase sa rozhodnete zmeniť ich poradie, zrušiť druhé meno, alebo, naopak, pridať druhé či tretie krstné meno, môžete tak spraviť len raz, a to na rodnej matrike.

Trend mien pre rok 2018

Magazín Popsugar zverejnil predpoveď obľúbených detských mien pre nasledujúci rok. V roku 2017 boli v celosvetovom meradle obľúbené dievčenské mená ako Emma, Olivia, Ava, Sophia, Isabella, Mia, Amelia, Charlotte, Harper, Aria a chlapci dostávali mená Liam, Noah, Lucas, Mason, Oliver, Logan, Ethan, Elijah, Aiden či James. V roku 2018 by rebríčkom obľúbených mien pre bábätká mali zamávať dievčenské mená Amara, Stella, Nora, Penelope či Lucy a chlapčenské mená Jasper, Leo, Sebastian, Félix či Theodore.

Novorodenec so súrodencom

Ako vybrať meno pre bábätko?

  • Krstné by sa malo hodiť k priezvisku a zvukovo ho dopĺňať.
  • Dôležité sú aj dĺžka mena k dĺžke priezviska, pravopis pri cudzojazyčných menách a celkový dojem.
  • Príliš veľa písmena R v mene a priezvisku môže robiť problém ľuďom, ktorí račkujú.
  • Rozmýšľajte aj nad variabilitou mena, z krstného mena by sa malo dať vytvoriť niekoľko variantov, napríklad Ján, Janko, Janči, Jano... Niektoré sa budú používať v detstve, iné v dospelosti.
  • Cudzie mená môžu byť zapísané v „poslovenčenej“,  fonetickej, ale aj v cudzojazyčnej podobe, pričom mená, ktoré sú v našom prostredí nové, sa zapisujú spravidla v pôvodnej cudzojazyčnej podobe.
  • Ak vyberiete dieťaťu meno, ktoré nie je v našom kalendári (a ani v kalendári netradičných mien), ukrátite ho o jeden sviatok, oslavu menín.