Koronavírus a tehotenstvo: čo všetko potrebujete vedieť?

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
20. aug'20

Koronavírus ovplyvňuje naše životy už niekoľko mesiacov a vyzerá to tak, že na odchod sa zatiaľ nezberá. Vyliečení pacienti sú dôkazom toho, že COVID-19 sa dá zvládnuť, no obavy sú namieste. Najmä v prípade, že ste v očakávaní bábätka a neviete, aké dôsledky by mala prípadná nákaza na plod. Odpovede na vaše otázky nájdete v nasledujúcich riadkoch.

COVID-19 vo svete nespôsobil iba pandémiu koronavírusu, ale aj pandémiu strachu. Keďže ide o nové ochorenie, ktoré nie je dostatočne preskúmané, vedci nevedia s istotou zistiť, ako presne vplýva nákaza na tehotnú ženu a nenarodené bábätko. Aká je šanca, že nakazená mamička prenesie toto respiračné ochorenie na bábätko a aký vplyv to bude mať na stále sa vyvíjajúci plod?

Koronavírus a tehotenstvo

Je úplne prirodzené, že v súčasnej situácii sa tehotné ženy o koronavírus zaujímajú o niečo viac ako ostatní ľudia. Patria totiž k rizikovej skupine obyvateľstva, u ktorej je vyššie riziko nákazy. Aj pri obyčajnej chrípke počas tehotenstva je budúca mamička vystavená väčšiemu riziku vzniku zápalu pľúc, čo môže spôsobiť rôzne komplikácie v tehotenstve, nízku pôrodnú hmotnosť bábätka, vrodené chyby a môže dokonca vyústiť až do potratu. Predbežné vedecké výskumy dokazujú, že nákaza novým koronavírusom sa môže správať rovnako.

Treba brať do úvahy fakt, že tehotné ženy spolu so seniormi a ľuďmi s chronickými ochoreniami síce patria k rizikovej skupine, no ohrozené sú najmä tehuľky s rizikovým tehotenstvom, obzvlášť ženy s preeklampsiou, gestačným diabetom a ďalšími komplikáciami. Ak je vaše tehotenstvo bezproblémové, je veľká pravdepodobnosť, že také bude až do konca, a to aj v prípade nákazy. To isté platí vtedy, ak počas rizikového tehotenstva dodržiavate všetky odporúčania lekára a čo najviac oddychujete a zdržiavate sa doma.Tehotenstvo koronavirus text

Koronavírus a plod: ako ho ovplyvňuje?

S novým nákazlivým vírusom vždy prichádza aj nová otázka - aká je pravdepodobnosť, že ochorenie prenesiem na svoje nenarodené bábätko? Pri novom koronavíruse COVID-19 ešte nepoznáme presné štatistiky, no vieme, že prenos ochorenia z mamičky na plod je možný. Takéto prípady sa objavujú po celom svete, no podľa slov lekárov sa z ochorenia bábätka vyliečia pomerne rýchlo a bez akýchkoľvek komplikácií, a to aj napriek tomu, že u bábätka môžeme pozorovať neurologické príznaky, podráždenosť, telesnú nepružnosť aj odmietanie materského mlieka.

Takýto prípad zaznamenali ešte v marci v parížskej nemocnici. Bábätko, ktoré má dnes teraz takmer 5 mesiacov a je úplne zdravé, sa podľa slov lekárov nakazilo priamo od matky, pričom nákaza sa preniesla priamo cez placentu. Podľa vykonaných testov sa vírus dostal do placenty, kde sa rozmnožil a nakazil tak plod. Lekári, ktorí sa problémom ďalej zaoberali, však zhodnotili, že prenos vírusu z matky na dieťa ešte v maternici je veľmi zriedkavý, a to najmä v porovnaní s inými vírusovými ochoreniami, akými sú napríklad rubeola a Zika.

Dobrou správou však určite je, že väčšina novorodencov nakazených vírusom COVID-19 vykazuje iba mierne príznaky (podobne ako deti) a do niekoľkých týždňov sa úplne zotaví. Samozrejme, objavili sa aj prípady s menej šťastným koncom, kedy došlo k predčasnému pôrodu, či dokonca k potratu. Lekári však nedokázali s určitosťou potvrdiť, že tieto komplikácie nastali v dôsledku nákazy matky. Je veľmi pravdepodobné, že rovnaká situácia by nastala aj v prípade, že by mamičke nepotvrdili pozitívny test na COVID-19.Tehotenstvo koronavirus test

zdroj foto: freepik

Ako predísť nákaze?

Ak sa chcete vyhnúť nákaze (čo sa chceme pravdepodobne všetci) a ste tehotná, platia pre vás rovnaké pravidlá ako pre ostatných. Obmedzte (ideálne úplne vynechajte) cestovanie do zahraničia a takisto styk s ľuďmi, ktorí sa zo zahraničia vrátili, a to hlavne z rizikových krajín. Vyhýbajte sa preplneným priestorom, nevyhľadávajte davy a pri nákupoch noste rúško, rukavice a dodržiavajte bezpečný odstup.

Na vyšetrenie k lekárovi sa pokúste objednať na presný čas, vďaka čomu sa v čakárni nebudete tlačiť s ostatnými pacientmi. Dôkladne si po príchode domov umývajte ruky a vždy so sebou pre prípad potreby noste dezinfekčný gél. Ten síce stopercentne nenahradí teplú vodu a mydlo, ale je určite účinnejší ako žiadna dezinfekcia.