Ako sa rozprávať s deťmi o koronavíruse?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
16. mar'20

Naša každodenná realita sa z chodenia do práce a do školy veľmi rýchlo zmenila na karanténu, ktorú má na svedomí šíriaci sa koronavírus. Na programe je vždy umývanie rúk, prijímanie vitamínov, nosenie rúšok a najmä izolácia. Ako deťom citlivo a bez šírenia paniky vysvetliť, čo to ten koronavírus vlastne je?

O aktuálnu tému koronavírusu sa nezaujímajú iba rodičia, ale aj deti. Najmä tie, ktoré už chodia do škôlky a do školy a vnímajú všetko, čo sa v ich okolí deje, sa s týmto novým pojmom určite stretli aspoň raz. Znepokojivé správy, ktoré sa k nim mohli dostať z médií, ale aj od spolužiakov či kamarátov na ihrisku, môžu spôsobiť úzkostné stavy a vyvolať fóbie.

Je prirodzené, že ako rodičia chcete svoje deti pred nepríjemnými novinkami ochrániť. O víruse, ktorý v posledných dňoch hýbe svetom, sa však treba otvorene rozprávať. Prinášame vám zopár tipov na to, ako deťom citlivo vysvetliť, čo sa vlastne vo svete deje.

Nevyhýbajte sa téme

Rovnako ako v prípade iných ťažkých tém je dôležité, aby sa rodičia so svojimi deťmi o koronavíruse rozprávali, a to spôsobom, ktorý zmierňuje obavy, ale zároveň prináša pravdivé informácie a najmä zastavuje šírenie lží. Mlčanie je v tomto prípade nesprávny prístup, pretože deti začnú pátrať po informáciách svojpomocne, čo ich môže zaviesť na dezinformačné weby, ktoré ich vystrašia oveľa viac ako otvorená konverzácia.

Staňte sa práve vy otvoreným a dôveryhodným zdrojom informácií, vysvetlite deťom pôvod vírusu, jeho spôsob šírenia a dajte deťom priestor na otázky. Na tie citlivo a zodpovedne reagujte, otázkam sa nevyhýbajte, nech sú akokoľvek nepríjemné a stresujúce a deťom tiež neklamte. Odpoveď však vždy prispôsobte veku detí.

Korona hygiena deti

Najmenším deťom v predškolskom a mladšom školskom veku stačí uistenie, že o ich zdravie a bezpečnosť sa postaráte vy a že najdôležitejšie je pravidelné umývanie rúk. Tieto deti nerozumejú slovám koronavírus alebo karanténa, avšak aj napriek tomu s nimi o tejto téme môžete diskutovať. Na vysvetlenie situácie používajte obrázky, zvoľte vhodný jazyk, ktorému budú deti rozumieť a pre lepšie pochopenie môžete odkazovať na vlastné choroby, ktoré si deti dobre pamätajú. Účinná je aj hra na lekára a pacienta, pričom pacientom môže byť aj plyšové zvieratko.

Zdôrazňujte, že veľmi dôležité je umývanie rúk, ktoré si môžu naši drobci spríjemniť rozprávaním dostatočne dlhej básničky alebo spievaním obľúbenej pesničky (pesnička Baby Shark bude mať zaručený úspech). Platí, že umývanie rúk mydlom a teplou vodou je účinnou prevenciou a malo by trvať 40 - 60 sekúnd. Nezabudnite sa detí pýtať na ich vlastné pocity a pri opakovanom odpovedaní na otázky nestrácajte trpezlivosť.

S tými staršími (deti na druhom stupni základnej školy a vyššie) sa môžete rozprávať otvorenejšie, odpovede na mnohé otázky môžete na internete hľadať spolu, čím zároveň odfiltrujete klamlivé informácie. Spoliehajte sa na overené zdroje, ktorými sú v našom prípade stránky ministerstva zdravotníctva a verejnoprávna televízia. Aj starším deťom pripomínajte, že prvoradá je hygiena a sociálna izolácia, ktorou chránia nielen seba, ale aj rodinu a kamarátov.

Tínedžeri vás možno obvinia z toho, že v domácnosti zbytočne vyvolávate paniku. Argumentovať môžete situáciou v iných, oveľa postihnutejších krajinách Európy. Povedzte im, že práve teraz je ten ideálny čas na sledovanie obľúbených filmov, seriálov, či dokonca hranie počítačových hier. Pokúste sa im (ako takmer dospelým) vysvetliť, že zodpovedné správanie je teraz na prvom mieste a hrdinami budeme práve vtedy, keď ostaneme doma.

Korona hygiena

Ako si správne umývať ruky podľa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Buďte úprimní

Strach z toho, čo koronavírus prinesie, je namieste. Aj rodičia majú predsa právo na obavy, pokiaľ ide o zdravie celej rodiny. Neskrývajte pred deťmi to, ako sa cítite a otvorene im hovorte aj o svojich momentálnych pocitoch. Obavy však na deti neprenášajte. Zásobu trvanlivých potravín a toaletného papiera môžete vysvetliť aj tak, že teraz budete doma častejšie a rýchlo to miniete. Ak by ste deťom otvorene povedali, že sa pripravujete na karanténu a bojíte sa, že v obchodoch nezostane dostatok tovaru, mohli by ste spustiť zbytočnú vlnu paniky.

Rovnako pristupujte aj k otázke zatvorených škôl a deťom vysvetlite, že dospeláci to robia preto, aby ochorelo čo najmenej ľudí a oni sa tak čím skôr mohli vrátiť k svojim kamarátom. Koniec-koncov, ide predsa o preventívne opatrenia, ktoré nás majú v čo najväčšej možnej miere ochrániť a rýchlo vrátiť späť do bežného života.