6 rád, ako sa pripraviť na dovolenku v čase pandémie

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
31. júl'20

Veľké cestovateľské plány, na ktoré ste sa s rodinou tešili už od februára, nabrali s úderom pandémie koronavírusu iný rozmer. Ak aj napriek stále sa šíriacemu vírusu dovolenku neodkladáte a cestujete s deťmi do zahraničia, dodržujte bezpečnostné opatrenia, ktoré vám zaručia šťastný a zdravý návrat. Našich 7 rád vám pomôže užiť si dovolenku naplno.

Vyberajte bezpečné destinácie

Novinkám o koronavíruse sa nedá uniknúť, ani keby ste sa akokoľvek snažili, pretože sa na nás dennodenne valia zo všetkých strán. Určite viete, že existuje zoznam bezpečných krajín, do ktorých môžete vycestovať bez nevyhnutnej karantény, ktorá by vás čakala po príchode domov. Samozrejme, počas niekoľkých dní, ktoré strávite za hranicami, sa môže situácia zmeniť, preto treba počítať aj s tým, že nakoniec v domácej izolácii ostanete a podrobíte sa testom. Európska únia upravuje zoznam bezpečných a rizikových štátov každé dva týždne, preto ho nezabudnite skontrolovať nielen pred odchodom z domu, ale aj pri príchode z dovolenky.

Pri rozhodovaní, do ktorej krajiny s deťmi odcestovať, by vám mal pomôcť tzv. cestovateľský semafor. Štáty, ktoré sú vyhlásené za zelené, sú pre našu krajinu bezpečné, je v nich priaznivá epidemiologická situácia a po návrate z nich nemusíte absolvovať karanténu.

Oranžovou (resp. žltou) farbou sú označené štáty, v ktorých je situácia taktiež priaznivá, ale vstup do týchto krajín a návrat z nich je obmedzený. Môže vás čakať karanténa, testovanie na COVID-19, alebo do týchto krajín umožnia vstup len určitým skupinám osôb.

Červená farba patrí krajinám, v ktorých je pobyt stále rizikový a po návrate domov musíte absolvovať karanténu a testy. Hranice s týmito krajinami však ostávajú zatvorené, preto sa na dovolenku do týchto krajín s najväčšou pravdepodobnosťou ani nedostanete.

Letna dovolenka koronazdroj foto: freepik

Zvoľte individuálnu prepravu

Prvý let či dlhý výlet autobusom s rovnako nadšenými ľuďmi môže byť plný zábavy, ale aj nástrah. Ocitli sme sa v dobe, počas ktorej mnohí neveria ani najbližším priateľom, nieto ešte neznámym, ktorých stretli v autobuse cestou na dovolenku. Ak patríte k ľuďom (a nie ste sami), ktorí v momentálnej situácii davy príliš nevyhľadávajú, vyberte sa na dovolenku vlastným autom. Odšoférovať do Chorvátska či Talianska (áno, Taliansko je na zozname bezpečných krajín) nie je prechádzka ružovou záhradou, a už vôbec nie s malými deťmi, no aj takáto cesta sa dá zvládnuť.

Jednou možnosťou je vystriedať sa v šoférovaní s partnerom, no nie všetci šoféri si na jazdu v cudzej krajine trúfnu. Nebojte sa preto rozplánovať si cestu na dve etapy a v polovici sa na jednu noc zastavte na zaujímavom mieste a prenocujte tam. Samozrejme, vopred si booknite ubytovanie, nemusíte mať šťastie na legendárne tabuľky “zimmer frei” či “privat”, ktoré by hlásali voľné izby na jednu noc. Po niekoľkohodinovej jazde sa všetci vyspíte, načerpáte síl a môžete pokračovať do vysnívanej destinácie.

Hľadajte súkromné ubytovanie

Na Airbnb a podobné služby nedajú viaceré rodiny dopustiť nielen túto sezónu. Podobný štýl ubytovania si zamilujete, ak sa s niekým neradi stretávate pri hotelových raňajkách a najmä máte radi svoje súkromie. To, samozrejme, poskytne aj hotel, no aj tak vás môže odradiť viac ľudí na jednom mieste.

V súkromnom ubytovaní (väčšinou v dome) máte všetko pre seba a v niektorých prípadoch sa dokonca nestretnete ani s majiteľom nehnuteľnosti (kľúče od ubytovania si nájdete v mini trezore na kľúče).

V prípade, že cestujete s menšími deťmi, nemusíte sa stresovať kvôli hluku, ktorý narobia a už vôbec nie kvôli “výbuchom” pri raňajkách. O tie sa, nanešťastie, budete musieť postarať vy, takže budete ukrátení o hotelový luxus. No za ten pocit bezpečia to určite stojí.

Vyhľadávajte súkromné pláže

Dovolenka v roku 2020 sa ponesie v znamení súkromia a dodržiavania bezpečného odstupu. Podľa skúseností rodín, ktoré už majú tohtoročnú letnú dovolenku za sebou, to nebude až taký problém. Nájsť popri brehu malú zátoku bez ľudí by mala byť hračka, pozor si však dávajte na prístupy do vody - tie môžu byť niekedy veľmi prudké a plné ostrých kameňov či morských ježkov. O tom, či je v danej destinácii dostatok súkromných pláží a zátok sa informujte už pri výbere vášho letoviska.

Letna dovolenka deti koronavirus

zdroj foto: freepik

Pribaľte dezinfekciu a rúška

Nevyhnutnou súčasťou dovolenkárov v čase pandémie je dostatok dezinfekcie a najmä rúška, ktoré sú povinné vo väčšine krajín minimálne pri vstupe do potravín. Je pravda, že slaná morská voda má dezinfekčné účinky, no koronavírus o tom zrejme netuší, preto so sebou noste aj cestovné balenie dezinfekčného gélu. V prípade, že nosíte textilné rúška, do batožiny môžete pribaliť aj dezinfekčný prací prostriedok a rúška v ňom v prípade potreby preprať.

Zistite všetko o opatreniach v danej krajine

Bezpečnostné opatrenia krajín v Európe sa až tak veľmi nelíšia, no aj napriek tomu si pred odchodom z domu naštudujte, ako to bude vo vami vybranej destinácii vyzerať. Musíte nosiť rúška všade, alebo iba v obchodoch? Musíte sa preukázať negatívnym testom na COVID-19? Je potrebné vyplniť nejaký formulár a mať ho vždy pri sebe? Na cestu počas koronakrízy je naozaj vhodné vopred sa pripraviť, pretože sa môže stať, že pri prekročení hraníc skončíte v dvojtýždňovej karanténe a vaša dovolenka razom naberie úplne iné obrátky. O tom, čo vás čaká v konkrétnych krajinách, sa dočítate na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Len pre zaujímavosť, pred príchodom do Grécka musíte napríklad vyplniť online formulár a počítať s náhodným testovaním dovolenkárov. Ak vás v krajine “odchytia”, na výsledok testu si musíte 24 hodín počkať v izolácii na adrese uvedenej vo formulári. V Grécku sú podobne ako u nás rúška povinné v obchodoch, bankách, nemocniciach, salónoch krásy, MHD aj na úradoch, pričom za nedodržanie opatrenia hrozí pokuta vo výške 150 €.

S nosením rúšok sa stretnete aj v Chorvátsku, avšak nemusíte sa obávať námatkového testovania na COVID-19. Pozor si však treba dať počas cesty domov, a to vtedy, ak plánujete cestovať cez Slovinsko. Slovinská republika totiž zaradila susedné Chorvátsko na oranžový zoznam. To znamená, že na prejazd krajinou (ak cestujete z Chorvátska) máte maximálne 12 hodín a povolené sú iba nevyhnutné zastávky (napr. na čerpacej stanici). Ak je vašou cieľovou krajinou Slovinsko (berieme do úvahy, že cestujete priamo zo Slovenska, nie z Chorvátska), platí pre vás povinnosť nosenia rúšok a dodržiavanie odstupu 1,5 metra. Viac o opatreniach jednotlivých krajín sa dozviete tu.

Patríte k odvážlivcom, ktorí sa aj napriek aktuálnej situácii vo svete odhodlali a naplánovali si letnú dovolenku? Prajeme vám slnečné dni plné krásnych zážitkov a hlavne bezpečný a šťastný návrat domov.