COVID-19 vs. chrípka: Aké sú príznaky a čím sa líšia?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
01. okt'21

Koronavírus v našich končinách zúri už viac než rok a vrásky spôsobuje nielen zdravotníkom, ale aj rodičom. Ako ho v nadchádzajúcej sezóne odlíšiť od prechladnutia a chrípky? Dá sa to aj inak ako testovaním? V nasledujúcom článku nájdete odpovede na svoje otázky a poradíme vám aj to, ako sa pripraviť na chrípkovú sezónu.

S príchodom jesene a chladnejším počasím sa prirodzene zvyšuje počet prechladnutí a chrípky. V nedávnej minulosti nebolo pre rodiča a už vôbec nie pre lekára náročné diagnostikovať tieto ochorenia, ale koronavírus poriadne zamiešal karty. Každý soplík, kašeľ či kýchanie je okamžite podozrením na COVID-19.

Príznaky a odlišnosti

Určite si aj vy spomínate na to, kedy vedeli vedci a lekári pomerne ľahko na základe príznakov určiť, či ide o nádchu, chrípku alebo koronavírus. Žiaľ, s pribúdajúcimi prípadmi a výskumom sa ukázalo, že odlíšiť tieto ochorenia nie je bez testu vôbec také jednoduché. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) udáva tieto príznaky, ktoré sú rovnaké pri chrípke aj ochorení COVID-19:

  • horúčka alebo zimnica
  • kašeľ
  • ťažkosti s dýchaním
  • únava a/alebo vyčerpanosť
  • bolesť hrdla
  • nádcha
  • bolesť svalov a/alebo celého tela
  • bolesť hlavy
  • zvracanie a hnačka

Pri ochorení COVID-19 pacienti zvyknú pociťovať stratu chuti alebo čuchu. Je síce pravda, že pri tomto ochorení je táto zmena častejšia, môže sa objaviť aj pri bežnej chrípke. Preto sa na tento príznak ako na ukazovateľ nákazy netreba spoliehať, a to tiež z toho dôvodu, že koronavírus môžete mať aj bez straty čuchu a chuti. Dôležitejšie ako samotné príznaky je podľa lekárov z CDC nástup a priebeh choroby.

Chrípka totiž v drvivej väčšine prípadov nastáva náhle a naplno prepukne na prvý až štvrtý deň po nakazení. Oproti tomu nádcha odznie do troch až siedmich dní, teda v čase, kedy sa chrípka ešte len “prebúdza”. Príznaky COVID-19 sa zvyčajne prejavujú neskôr, v niektorých prípadoch až na 14. deň, pričom priebeh ochorenia sa zhoršuje na štvrtý až siedmy deň po prepuknutí symptómov.

Koronavirus chripka priznaky

zdroj foto: Freepik

Symptómy, ktoré netreba ignorovať

Uplynulé mesiace v spoločnosti koronavírus nám ukázali, že ťažký priebeh ochorenia môže mať aj človek, ktorý je fyzicky aktívny, mladý a celkovo vitálny. COVID-19 si v tomto prípade vyberá naozaj nepredvídateľne. S ktorými príznakmi ochorenia ostať v domácej liečbe a kedy treba zvážiť hospitalizáciu?

Ak je pacient zdravý a má mierne príznaky, teda zvýšenú teplotu, kašeľ, bolesť hrdla, únavu, bolesti hlavy a svalov, stratu chuti a čuchu, odporúča sa liečba v domácom prostredí. V prípade, že sa k týmto príznakom pridá dýchavičnosť, pretrvávajúca bolesť alebo tlak na hrudi, nespavosť, bledosť či dokonca dezorientácia, pacient by mal okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Lekára by ste mali kontaktovať aj v prípade, že vaše dieťa trpí inými ochoreniami, ktoré by mohli zhoršiť priebeh koronavírusu. Ide najmä o kardiovaskulárne ochorenia, chronické ochorenia pľúc (do tejto kategórie patrí aj astma), cukrovku, chronické ochorenia obličiek, deti s oslabenou imunitou a iné, najmä vzácne ochorenia.

Testovanie - stávka na istotu

Položili ste si otázku, prečo je dôležité vôbec rozlišovať koronavírus od iného ochorenia, keď sú prejavy také podobné, ba až rovnaké? COVID-19 je veľmi nákazlivý vírus, omnoho nákazlivejší ako bežná chrípka, a to aj vtedy, keď nakazený nevykazuje žiadne symptómy. Je tiež dokázané, že COVID-19 má tzv. superšíriace schopnosti, takže sa ľahko a pomerne rýchlo dokáže preniesť na veľké množstvo ľudí a zastaviť jeho šírenie je veľmi náročné.

Práve tu prichádza na scénu testovanie, ktoré s určitosťou potvrdí alebo vyvráti diagnózu. Podľa CDC sa nemôžeme spoliehať iba na symptómy a utešovať sa tým, že pacient má rovnaké príznaky ako pri obyčajnej chrípke. Je dokonca možné nakaziť sa chrípkou aj koronavírusom súčasne, takže symptómy môžu byť ešte viac mätúce.

Samozrejme, aj test na COVID-19 môže byť občas falošne pozitívny alebo falošne negatívny. Významnú úlohu zohráva to, v akej fáze ochorenia sa necháte otestovať a aký druh testu podstúpite. Najpresnejší je PCR test (z anglického Polymerase Chain Reaction, polymerázová reťazová reakcia). Je spoľahlivejší a dokáže detekovať vírus v dlhšom časovom rámci.

Pripravte sa na chrípkovú sezónu

Vďaka mnohým prijatým opatreniam, najmä dezinfikovaniu, noseniu rúšok, izolácii a dodržiavaniu odstupov, bola minuloročná chrípková sezóna mierna. Obmedzenia sa však uvoľnili, deti sú opäť v školách, reštaurácie sú otvorené a v istom rámci sú povolené aj rodinné oslavy. Predpokladom je preto zvýšený výskyt infekcií a lekári už teraz odporúčajú očkovanie nielen proti ochoreniu COVID-19, ale aj proti chrípke.

Dôležité je tiež nechať deti v prípade podozrenia na ochorenie doma a neposielať ich do školy, kde by sa mohol vírus nekontrolovateľne šíriť. Najmä v chladnejších mesiacoch nezabúdajte posilňovať imunitu, a to pestrou, vyváženou stravou, pobytom na čerstvom vzduchu, fyzickou aktivitou a dostatkom oddychu a spánku. O tom, ako prirodzene posilniť imunitu, sa dočítate v tomto článku.