Marec - mesiac knihy. Ako u detí vybudovať lásku ku knihám?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
3 min
12. mar'18

V dobe plnej techniky, mobilov a tabletov netreba zabúdať na niečo, čo už u mladšej generácie upadá do zabudnutia - na knihy. Nič sa nevyrovná príbehom, ktoré sa skrývajú na stránkach kníh. Vďaka nim deti spoznajú aj iný svet - čarovný, plný zázrakov a víťazstva dobra nad zlom. V marci si knihy zaslúžia vašu pozornosť.

Láska ku knihám sa odovzdáva, ale každé dieťa ju môže samo nájsť. Buduje sa už v útlom detstve, keď detičky pred spaním počúvajú rozprávky o rytieroch a princeznách či o odvážnych zvieratkách a ich dobrodružstvách. Potom deti zatvoria očká a snívajú, že aj ony raz budú súčasťou takéhoto príbehu. Najlepšie hlavným hrdinom! A to môžu byť, stačí iba otvoriť knihu a ponoriť sa do deja.

Deti a čítanie

Kde bolo, tam bolo…

Bolo raz jedno dieťatko, ktoré už odmalička počúvalo rozprávky. S čítaním netreba čakať, kým budú deti vedieť samy čítať a na počúvanie rozprávok nemusia vedieť ani rozprávať. Čítajte už bábätkám - zvyknú si na tón hlasu, ktorý je pri čítaní upokojujúci a aj neskôr budú pri tejto činnosti pokojné. Vytvorí sa im asociácia, vďaka ktorej si čítanie zamilujú.

A ako dospieť k tomu, aby aj deti čítali a nielen počúvali? Začnite knižkami bez slov. Deti si rady vymýšľajú príbehy, preto sú pre ne ilustrované knižky ako stvorené. Po čase im dajte do rúk knihu s písaným príbehom a malí čitatelia sa budú pokúšať rozlúštiť tento kód po svojom. A potom ďalší a ďalší. Najprv síce podľa obrázkov, ale tie sú nerozlučnou súčasťou detských kníh. Pomáhajú rozvíjať fantáziu, vďaka nim deti spoznávajú nové tvary, farby, ale aj zvieratká a krajiny.

Čítanie hrou

Máte pocit, že čítanie deti nebaví alebo vám to samy dávajú najavo? Skúste čítanie premeniť na hru. Najmä pri knihách so zvieracími postavami pomôžu zmeny hlasu, napodobňovanie zvieracích hlasov, ale aj napríklad škrípanie dverí, zvuk vetra či kopýtok. Deti zaujmú aj rôzne interaktívne knižky, v ktorých si môžu vyskladať postavu, domček či izbu podľa vlastných predstáv. Dovoľte deťom zúčastniť sa na príbehu aj tým, že si vymyslia jeho záver, alebo ďalší osud postavy. Budú mať pocit, že ovládajú príbeh alebo sú s postavami najlepší priatelia.

Deti a knihy

Nech vyberú deti

Láska ku knihám nesmie byť nútená. Ak vaše deti nebavia veľkolepé rozprávky o princeznách a ich odvážnych záchrancoch, vyskúšajte niečo iné. Knihy pre deti už nie sú obmedzené iba na povesti či hororové Dobšinského rozprávky. Vezmite deti do knižnice či kníhkupectva a nechajte im pri výbere knižky voľnú ruku. Tak budete mať istotu, že im pred spaním budete čítať o zážitkoch ich obľúbeného knižného hrdinu.

Marec patrí knihám, ale nie je to jediný mesiac, počas ktorého by mali rodičia deťom čítať. Príbehy z riadkov kníh deťom pomáhajú rozvíjať fantáziu, no okrem toho im čítanie uľahčuje aj prvé roky v škole, počas ktorých sa učia písať. Tak už viete, akú rozprávku prečítate drobcom pred spaním?