Poznáte rozdiel medzi ovčími kiahňami a osýpkami?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
10. mar'17

Ovčie kiahne aj osýpky sú vysoko infekčné ochorenia, ktoré sa šíria najmä v zimných a jarných mesiacoch. Obe ochorenia sa prejavujú výsypom na tele a obe môžu mať ľahký alebo veľmi ťažký priebeh. Osýpky sú dnes vďaka očkovaniu veľmi výnimočné, ovčie kiahne sú zas u detí mimoriadne častým ochorením. Prečítajte si, aké sú rozdiely medzi týmito zdanlivo podobnými ochoreniami.

Osýpky – Morbilli

Osýpky sú kvapôčkovým infekčným ochorením, ktoré sa mimoriadne rýchlo prenáša kašľom, kýchaním alebo rozprávaním. Dieťa sa najčastejšie nakazí v detských kolektívoch. Inkubačná doba osýpok je 8 – 12 dní, teda v priemere 10 dní.

V prípade, že sú deti v kontakte s infekčným jedincom, je takmer isté, že osýpky dostanú. Ak dieťa osýpky prekoná, má voči ním doživotnú imunitu. Novorodenci majú voči osýpkam prirodzenú imunitu počas prvého pol roka života, ak ich matka osýpky prekonala, alebo bola sama očkovaná. Protilátky sa z matky preniesli na dieťa cez placentu.

Dnes je toto ochorenie skôr výnimočné vďaka povinnému očkovaniu v 15. až 18. mesiaci. Vzhľadom na to, že mnohé mamičky dnes odmietajú očkovanie, odborníci varujú pred návratmi chorôb, ktoré sú dnes veľmi zriedkavé. Medzi nimi aj vysokonákazlivé osýpky.

Vakcína proti osýpkam

Ako sa prejavujú osýpky?

Osýpky majú dve štádiá: príznaky podobné chrípke a výsyp na koži. Ochorenie sprevádza horúčka s dvoma vrcholmi. Prvým počas prodromálneho štádia, teda s príznakmi podobnými chrípke. Teplota dosahuje približne 39 °C a sprievodnými javmi sú aj zápal spojiviek, nádcha a dráždivý kašeľ.

Teplota začne pomaly klesať, no s nástupom druhej fázy choroby sa opäť zvyšuje. Na koži sa objavujú najskôr svetlé fliačiky, ktoré prejdú do červenej až fialovej farby. Teplota začne okolo tretieho dňa klesať a výsyp pomaly mizne.

Ako liečiť osýpky?

V prvom rade dieťa musí byť izolované. Vzhľadom na to, že ide o vírusové ochorenie, liečime len príznaky. Dôležitá je hydratácia, poprípade vlhké obklady a v krajnej núdzi aj lieky na znižovanie horúčky. V prípade, že má vaše dieťa ťažšie príznaky, ako zápal spojiviek, pridlho pretrvávajúca horúčka, dýchavičnosť alebo bolesti, navštívte lekára kvôli ďalšej liečbe.

Dieťa výsyp

Ovčie kiahne – Varicella

Ovčie kiahne sa šíria podobne ako osýpky. Ak je dieťa v kontakte s infikovaným jedincom, je až 90 % šanca, že kiahne dostane tiež. Deti sú však infekčné ešte pred samotným výsypom. Ak máte doma viac detí a jedno si prinieslo kiahne zo školy či skôlky, pripravte sa na to, že kiahne dostanú pravdepodobne všetky. Inkubačná doba kiahní je 14 – 21 dní, teda v priemere 17 dní.

Novorodenec je voči tomuto ochoreniu imúnny počas prvých mesiacov života, ak jeho matka ochorenie prekonala a má v krvi protilátky. Očkovanie proti ovčím kiahniam povinné nie je, no odporúča sa medzi 15. – 18. mesiacom dieťaťa. Kiahne najčastejšie postihujú deti v predškolskom veku alebo v prvých ročníkoch základnej školy. Kým u detí majú jednoduchší priebeh, u starších detí a dospelých býva priebeh choroby ťažší.

Ako sa prejavujú ovčie kiahne?

Ovčie kiahne sprevádzajú horúčka, malátnosť a iné príznaky vírusových ochorení. No najmä je to charakteristický výsyp. Ten začína začervenaním, následne sa vytvorí tvrdý pupenec a z neho pľuzgier s tekutinou vo vnútri. Výsev trvá približne 5 dní a na koži sa v rovnakom čase môžu vyskytovať všetky štádiá výsypu. Teda fľaky, pupence, pľuzgiere aj chrasty. Deti sú nákazlivé, až kým všetky chrasty neodpadajú.

Vyrážky veľmi svrbia, a tak vášho drobca bude lákať škrabať sa. Na to však veľký pozor, lebo si do zranenia môžu zaniesť infekciu. Ovčie kiahne obyčajne nezanechávajú jazvy, no ak sa do nich zanesie infekcia, jazvy vzniknúť môžu.

Priebeh ochorenia u detí je individuálny, kým jedno dieťa môže mať len slabší výsyp, iné môže byť, naopak, vysypané všade. Najviac vyrážok je na trupe a vo vlasovej časti hlavy. Menej na končatinách.

Ovčie kiahne choré dieťa

Ako liečiť ovčie kiahne?

Vzhľadom na to, že ide o vysoko nákazlivé ochorenie, dieťa treba izolovať od kolektívu. Podobne ako pri osýpkach riešime len príznaky, dieťa potrebuje pokoj, starostlivosť a hydratáciu. Odporúča sa jemná dezinfekcia, prípadne pupence ošetrovať tekutým púdrom alebo fenistil gélom. V prípade veľkého svrbenia môžu byť podané antihistaminiká.

Tehotenstvo a kiahne

Ovčie kiahne sú pre tehotné ženy bez protilátok (teda ovčie kiahne nikdy neprekonali a nie sú na ne očkované) veľmi nebezpečné. Tieto ženy sa môžu pri styku s nákazou ochrániť podaním hyperimúnneho imunoglobínu.

Pre tehotné ženy je najrizkovejšia nákaza v 3. trimestri tehotenstva, naopak, pre plod počas 1. trimestra, keď môže dôjsť k postihnutiu končatín, očí alebo centrálneho nervového systému. Mimoriadne citlivé obdobie je 5 dní pred pôrodom až 2 dni po pôrode, keď môže dôjsť k ťažkému poškodeniu vnútorných orgánov.

Predtým, než pôjdete s osýpkami alebo kiahňami k lekárovi

Obe ochorenia sú veľmi nákazlivé a vaše dieťa môže veľmi rýchlo infikovať ďalšie deti. Dohodnite sa radšej s lekárom na domácej návšteve alebo návšteve po ordinačných hodinách. V čakárňach sa často nachádzajú aj bábätká, pre ktoré môže byť priebeh osýpok aj kiahní veľmi ťažký.