Kedy je správny čas na lyže, korčule a iné zimné športy?

3 min
27. jan'17

Zimné športy na snehu a ľade majú svoje čaro. Navyše pre ne máme na Slovensku výborné podmienky. Či už sú to ľadové korčule, hokej alebo lyže. Deti si vďaka športom a hrám toto studené ročné obdobie zamilujú. Oblečte teda svoje ľadové princezné a malých hokejistov do teplého, ideme sa hrať do snehu.

Na sánkach už od mala

K zime neodmysliteľne patrí sánkovačka. Na kopec za dedinou či mestom sme ťahali sánky my, naši rodičia aj naši prarodičia. Ak vedia vaši drobčekovia sedieť, sú na sánky pripravení. Samozrejme, 6-mesačného drobčeka nespustíte samého dole strmým kopcom. Malé detičky môžete na sánkach ťahať alebo spolu nimi zdolať menšie kopčeky. Odmenou vám budú červené vyštípané líčka vášho drobčeka a obrovský úsmev na jeho tváričke.

Väčšie deti nepúšťajte na kopce v blízkosti ciest, železničnej trate či rieky. Rovnako nie je vhodné, aby sa sánkovali na trati pre lyžiarov. Pre skvelý a hlavne bezpečný zážitok z jazdy uprednostnite sánky a boby.

Detské sánky BIG od 4 rokov

Detské sánky BIG

Staršie deti od 4 - 8 rokov si prídu na svoje s takýmito parádnymi sánkami. Plynulú jazdu zabezpečia tlmiče a kovová sklznica. Vbudovaná trúbka zas posilní bezpečnosť počas jazdy.

Detské sánky

Korčuľovanie na ľade od 3 rokov

Mnohí odborníci a tréneri odporúčajú korčuľovanie pre deti najskôr od 3 rokov, ideálne až od štyroch. Mladšie deti ešte nemajú dostatočne vyvinuté svaly na nohách a motorické zručnosti. Ak začnú na korčuliach priskoro, nezaobíde sa to bez množstva pádov, čo môže viesť až k nechuti ešte niekedy obuť korčule.

Korčuľovanie a deti

Predstava jazdy na zamrznutom jazere je síce romantická, no s deťmi určite nič riskovať nechcete. Namiesto zamrznutých vodných plôch radšej zbehnite na klzisko. V žiadnom prípade s deťmi nejazdite na ľade nad tečúcou vodou.

Lyže až od 3 rokov

Ste vášnivý lyžiar a chcete, aby si tento šport zamilovali aj vaše deti? Lyžiarsky výcvik neuponáľhajte. Môžete začať už od troch rokov, no ideálne je počkať až do piatich, keď už má dieťa správne vyvinuté motorické schopnosti. Nezabúdajte na prilbu a chrániče. Viac tipov a užitočných rád o lyžovaní nájdete v našom článku Ako naučiť deti lyžovať.

Lyžovanie deti

Hokej od 5 rokov

Hokejové školy prijímajú deti už od piatich rokov. Niekedy dokonca zoberú aj štvorročné deti. Na začiatku ich učia udržať stabilitu na ľade a korčuľovať. Neskôr sa učia techniku hokeja. Tento šport je v našich končinách mimoriadne obľúbený a je vhodný pre chlapcov a dievčatá. Deti si nielen zlepšia svoje pohybové zručnosti, ale priučia sa aj tímovej hre a spolupráci.

Hokej deti

Po svahu na snowboarde až od 5 rokov

Snowboard sa teší medzi deťmi a mládežou čoraz väčšej popularite. Počkajte s ním však až do 5 rokov, na snowboard musí dieťa dorásť. Na rodziel od lyží je jazda na snowboarde v bočnom postoji pre deti neprirodzená. Musia si na ňu preto dlho zvykať. Ideálny čas na tréning je od 5 do 7 rokov.

Pri výbere detského snowboardu vám poradia v špecializovaných predajniach alebo priamo v škole snowboardingu. Vo všeobecnosti však platí, že menším deťom by mal snowboard siahať po oči, deťom od 8 rokov najviac po ústa.

O aký šport má záujem váš drobček? Napíšte nám v komentároch.