4+1 farebné jesenné dekorácie, ktorými privítate jeseň

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
6 min
19. okt'21

Čarovná, farebná a vďaka Halloweenu aj magická jeseň je už v plnom prúde. Chcete si ju spolu s deťmi vychutnať naplno? Ozdobte si domov krásnymi, ručne vyrobenými dekoráciami, ktoré spestria niekedy pochmúrne jesenné dni. Čakajú na vás štyri nádherné dekorácie a jedna sladká bodka na záver. Tak poďme na to!

Výroba krásnych dekorácií nie je iba o peknom výsledku, ktorý zútulní každý domov, ale aj o samotnom procese. Deti si počas tvorby ozdôb precvičujú jemnú motoriku, hmatom skúmajú rôzne povrchy, učia sa používať rôzne nástroje a pomôcky a v neposlednom rade spoznávajú prírodu a jej čaro. Výroba jesenných dekorácií určite nie je strata času. Presvedčte sa o tom sami.

Pestrofarebná girlanda

Jesenné dekorácie girlanda

Nefalšovanú jesennú atmosféru do vašej domácnosti prinesie pestrofarebná girlanda s typickou jesennou tematikou. Na jej výrobu budete potrebovať pár šikovných rúk, špagát, nožnice, lepidlo a, samozrejme, ozdoby s jesennou tematikou. Vyberte sa do lesa alebo do blízkeho parku a nazbierajte s deťmi gaštany, šišky, orechy, lístie, žalude a iné plody jesene. Nič však nepokazíte ani umelými dekoráciami, ktoré určite zoženiete v poriadnom obchode pre domácich majstrov (girlanda z umelých prvkov vám navyše vydrží celú jeseň).

Postup je, ako inak, jednoduchý a zvládnu ho aj deti. Odstrihnite kus špagáta podľa toho, akú dlhú chcete mať dekoráciu a podľa vlastnej fantázie na špagát prilepte ozdoby. Pred prilepením ich môžete ešte rôzne ozdobiť, napríklad nastriekať oriešky zlatou farbou či nakresliť na listy rôzne ornamenty. Pri výrobe girlandy sa fantázii medze naozaj nekladú, dajte deťom voľnú ruku a uvidíte, že výsledkom vás veľmi príjemne prekvapia. Hotovú girlandu zaveste nad kozub, dvere, alebo ňou ozdobte detskú izbu. Nepochybne sa bude krásne vynímať nad písacím stolom, posteľou alebo poličkami.

Muchotrávky trochu inak

Jesenné dekorácie muchotrávky

Nasledujúca dekorácia si bude vyžadovať skúsenosti rodiča alebo staršieho súrodenca, no deti môžu takisto priložiť ruku k dielu. Výsledkom budú rozkošné muchotrávky, ktoré nikoho neotrávia, práve naopak, spestria váš domov. Budete potrebovať látku v béžovej farbe (poprípade bielej) a červenej farbe, ihlu, niť, kúsok kartónu, vatu, konáriky, flitre, lepidlo a nožnice.

Z kúskov kartónu vystrihnite kruh s priemerom cca 6 cm alebo podľa toho, aký veľký chcete klobúčik muchotrávky. Vystrihnutý kruh prilepte na kúsok béžovej látky, ktorá bude o trochu väčšia a začnite k nej prišívať červený kúsok látky (ten by mal byť v priemere asi o 2 cm v väčší ako béžová látka). Na konci nechajte kúsok nezošitý, cez tento otvor vypchajte klobúčik hríbika vatou a zošite aj zvyšok.

Teraz prichádza na rad nožička muchotrávky. Konárik (alebo paličku vhodnej veľkosti) oblepte béžovou látkou, spodnú časť vyplňte kúskom vaty a vytvorte akýsi vačok, ktorý bude tvoriť hľuzu muchotrávky. Prilepte hlúbik ku klobúčiku a pustite sa do finálnych úprav. Muchotrávka je typická svojimi bielymi bodkami. Na klobúčik preto prišite alebo prilepte flitre, poprípade kúsky vaty alebo látky. S muchotrávkou sa môžete vyhrať a ozdobiť ju aj prstencom - kúsok čipky alebo gázy obtočte okolo nožičky tesne pod klobúčikom a zviažte špagátom. A trochu zložitejšia, no nádherná a nápaditá jesenná dekorácia je na svete.

Ikebana z plodov jesene

Jesenné dekorácie ikebana

Kto povedal, že ikebana je výsostne vianočná dekorácia? Váš domov môže zútulniť už v jeseni. Tak, ako pri girlande, budete potrebovať najrôznejšie plody jesene, ale skvele poslúžia aj sušené kvety, bavlník, eukalyptus, jednoducho čokoľvek, čo sa vám spája s jeseňou. Nevyhnutnosťou je sviečka a potrebovať budete tiež podnos, ktorý bude tvoriť základ ikebany (môže to byť sklenený tanier pod sviečku, kovová miska, poprípade drevený plát hrubý aspoň 0,5 cm).

Na vami zvolený podnos postavte sviečku, ktorá bude dominantou a okolo nej ukladajte ozdoby. Tie upevňujte lepidlom alebo lepiacou pištoľou, ktorá udrží všetky ozdoby pokope. Na výrobe tejto dekorácie sa môžu naplno podieľať aj deti, dajte im preto voľnú ruku a nechajte ich, nech rozmiestňujú dekorácie podľa seba. Hotovú ikebanu postavte na konferenčný stolík a tešte sa z krásneho výsledku.

Vyrezávané tekvice

Jesenné dekorácie tekvica

Nestarnúcou klasikou v rámci jesenných dekorácií sú nepochybne vyrezávané tekvice. Na výrobu tekvicového strašidla budete potrebovať jednu tekvicu na vyrezávanie, fixku, lyžicu a nôž. Keďže sa pri tomto projekte vyžaduje istá zručnosť a opatrnosť pri práci s nožom, nie je vhodný pre najmenšie deti. Tekvice na vyrezávanie sú síce mäkšie, ale nikdy pri ich vyrezávaní nenechávajte deti bez dozoru.

Po zvládnutí všetkých bezpečnostných opatrení je postup úplne jednoduchý. Ako prvé odrežte vrchnú časť tekvice so stopkou a následne tekvicu dôkladne zbavte všetkej dužiny a semiačok. Na tekvicu fixou nakreslite tvar, ktorý chcete vyrezávať a pustite sa do toho. Do vyrezanej tekvice vložte sviečku (pre bezpečnosť odporúčame sviečku na baterky), prikryte odrezanou vrchnou časťou a je to!

Chutná bodka na záver

Jesenné dekorácie čaj

K jeseni bez debaty patria aj dlhé večery pod dekou so šálkou teplého nápoja v ruke. Hitom je tento rok pečený čaj, ktorý si vychutnajú ako deti, tak aj dospelí. Na jeho prípravu budete potrebovať sezónne ovocie a využiť môžete aj zásoby z mrazničky. Množstvo ovocia závisí od množstva čaju, ktoré chcete pripraviť.

Na malé kúsky nakrájajte umyté, ale neolúpané 2 jablká a 2 hrušky, rovnaké množstvo ošúpaných pomarančov, citrón, lesné ovocie (maliny, čučoriedky, černice), 2 celé škorice, zopár celých klinčekov, zázvor a cukor podľa chuti. Ovocie s cukrom a korením dôkladne premiešajte a dajte na plech. V predhriatej rúre pečte na 200 °C asi 40 minút, kým ovocie nepustí šťavu. Počas pečenia ovocie občas premiešajte.

Pečený čaj následne zasterilizujte, aby vám vydržal počas celej jesene a zimy. Vždy, keď naň dostanete chuť, zalejte 2 lyžičky pečeného čaju horúcou vodou a vychutnávajte. Pečený čaj úžasne zahreje, ale tiež pošteklí chuťové bunky a rozvonia celú domácnosť. Doma pripravený pečený čaj je navyše bez umelých prísad a vy presne viete, čo deťom servírujete.