Pestrá jeseň u vás doma: zútulnite si domov krásnymi dekoráciami

  Kategórie: Výchova,
5 min
09. sep'19

Poslednú bodku za horúcim letom a prázdninami dal nielen prvý školský deň, ale aj sychravé počasie, ktorým sa o slovo prihlásila jeseň. Toto ročné obdobie však vôbec nemusí byť upršané, smutné a melancholické. Nesmúťte s deťmi za krásnym letom a užite si naplno aj čarovnú jeseň. Vytvorte si spolu s deťmi originálne dekorácie, ktoré dodajú vášmu domovu tú pravú jesennú atmosféru.

Najpestrejšie ročné obdobie plné farieb nemusí váš zrak uchvátiť iba počas prechádzok. Vďaka nasledujúcim dekoráciám si nádhernú jeseň môžete preniesť aj do svojej obývačky. Stačí vám iba materiál, ktorý hravo nájdete práve v prírode, niekoľko pomôcok a šikovné detské rúčky, vďaka ktorým to pôjde oveľa ľahšie a rýchlejšie.

Svietnik plný listov

Jesen dekoracie svietnik

Jeseň sa síce nesie v znamení dlhších a chladnejších večerov, no to neznamená, že také musia byť aj vaše chvíle s rodinou. Každý kút domácnosti spestrí a zútulní jednoduchý svietnik, ktorý máte hotový raz-dva. Potrebujete na to iba obyčajný sklenený pohár, menšiu zaváraninovú fľašu či sklenený pohár od jogurtu, kúsok jutového špagátu, čajovú sviečku, malé kamienky a, samozrejme, farebné listy.

Postup je veľmi jednoduchý - sekundovým lepidlom na vonkajšiu stranu pohára prilepte listy tak, ako sa vám to páči. Následne do pohára nasypte tenkú vrstvu kamienkov (tie môžete vymeniť napríklad za zrnká ryže, ideálne červenej, ktorá dodá svietniku jesenný nádych) a na ne položte sviečku. Práve kvôli sviečke musia byť listy prilepené z vonkajšej strany, inak by sa mohli chytiť od plameňa sviečky. Na záver pohár ozdobte jutovým špagátom, ktorý párkrát obtočte okolo hrdla pohára a zaviažte na mašľu. Zapáľte sviečku a užívajte si jesennú pohodu!

Bohatý červený veniec

Jesen dekoracie veniec

Vence na dvere sa najčastejšie spájajú s Vianocami a Veľkou nocou, no odteraz môžu vaše vchodové dvere zdobiť aj v jeseni. Prah vašich dverí vďaka tejto dekorácii s radosťou prekročia nielen hostia, ale aj vy. Výroba tohto bohatého jesenného venca sa nezaobíde bez vašej prechádzky v prírode. Budete totiž potrebovať množstvo šípok, ktoré dozrievajú práve teraz. Okrem nich si na výrobu venca pripravte drobné kvietky, ideálne gypsomilku, špagát a ako podklad polystyrénový veniec, ktorý kúpite v kvetinárstve alebo papiernictve.

Postup je opäť veľmi jednoduchý, no trochu náročnejší na čas. Pripravte si váš základ v podobe polystyrénového venca, na ktorý upevníte špagát. Ten môžete zaviazať na dvoch miestach, alebo ho tavnou pištoľou prilepiť k zadnej strane polystyrénu. A teraz začnite zapichovať šípky. Pre dokonalý efekt ich zapichujte naozaj nahusto, aby nevykúkal ani kúsok polystyrénu. Na záver pomedzi šípky sem-tam vsuňte vetvičky gypsomilky, ktorá červeným šípkam dodá trochu jemnosti. Veniec už iba zaveste na vchodové dvere a tešte sa na každý príchod domov.

Indiánske listy

Jesen dekoracie listy

V zime na okná lepíme vločky a snehuliakov, na jar zase veľkonočné vajíčka, zajačiky či kuriatka. A čo tak spestriť všedné okná niečím krásnym aj počas jesene? My navrhujeme, ako inak, farebné listy, no trochu v inom šate. Opäť budete potrebovať niečo z prírody - v tomto prípade množstvo listov rôznych farieb, tvarov a veľkostí. Okrem nich si pripravte bielu fixku alebo bielu temperovú farbu, tenučký štetec a fantáziu.

Na listy maľujte rôzne indiánske tvary - čiary, kruhy, vlnovky, alebo iba obkresľujte žily listov. Tenkými prúžkami lepiacej pásky opatrne prilepte listy na okná a užívajte si krásny výhľad zakaždým, keď vám zrak padne na okno. Takto ozdobené listy môžete prilepiť aj do zošita, denníka či herbára alebo nimi môžete vyzdobiť kúsok steny.

Lúka v obraze

Jesen dekoracie obraz

Našli ste počas prechádzky rôzne kvety, ktoré vám pripomínajú leto? Prineste ich domov a vysušte - zviažte ich a zaveste na suché tmavé miesto tak, aby kvietky smerovali dolu hlavou. O pár dní budú pripravené na vytvorenie originálneho obrazu. Na to však budete potrebovať rám, ideálne nejaký s vintage nádychom, výkres a tavnú pištoľ. Pištoľou prilepte vysušené kvety na viacerých miestach o výkres a ten potom upevnite do rámu. Dokonalý 3D efekt vytvoríte práve tým, že z rámu vyberiete ochranné sklo alebo plast, ktorý chráni obrazy pred vyblednutím. Takto vytvorený obraz s lúkou už stačí iba zavesiť a je to!

Srdiečko z jarabiny

Jesen dekoracie srdce

Posledná dekorácia, ktorú pre vás máme, zútulní každú stenu vo vašom dome od predsiene až po detskú izbu. Na jej výrobu si pripravte hrubší drôt, kliešte, špagátik, tavnú pištoľ a znova prírodný materiál - tentokrát jarabinu. Z drôtu vytvarujte dve srdiečka - jedno menšie a jedno väčšie a v hornej časti ich pevne zviažte špagátom. Tento uzol môžete spevniť tavnou pištoľou, vďaka čomu bude špagát držať pevne na svojom mieste. Na drôt už “iba” prilepte pomocou tavnej pištole jednotlivé plody jarabiny tesne vedľa seba tak, aby drôt nevykukoval a zaveste.

Jeseň sa ešte iba začína, no už teraz nám ukazuje, že opäť bude farebná a čarovná. Využite jej potenciál naplno a dovoľte jej vstúpiť do vášho domova. Plody jesene a šikovné ruky vašich detí a ich fantázia vám s tým hravo pomôžu!