Hračky na rozvoj motoriky: TOP 10 najžiadanejších hračiek

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
7 min
17. jan'22

Každá hračka má v živote dieťatka veľký význam a spĺňa oveľa viac funkcií, ako by ste si na prvý pohľad pri kúpe mysleli. Veľmi dôležitou súčasťou detskej hry sú hračky na rozvoj motoriky, či už jemnej alebo hrubej. Tieto hračky zábavnou formou pomáhajú deťom s rozvojom pohybových schopností. Ktoré sú tie naj?

Jemná motorika má v živote človeka nezastupiteľné miesto a je veľmi dôležité podporovať ju už od raného veku detí. Pohybové zručnosti a schopnosti obsiahnuté v pojme jemná motorika sa týkajú nielen pohybov rúk a prstov, ale aj ich koordinácie s inými pohybmi a s očami. Jej vývin sa začína už v niekoľkých týždňoch po narodení, kedy deti začínajú sledovať pohyby vlastných rúk, neskôr, okolo šiestich mesiacov, sa k tomu pridáva schopnosť uchopiť a držať rôzne predmety.

V období približne deviatich mesiacov si deti začínajú jemnú motoriku zdokonaľovať aj pomocou hier. Na scénu prichádzajú jednoduché vkladačky, pyramídy či veže. Deti s radosťou uchopujú predmety a premiestňujú ich z miesta na miesto. Skúšajú, či podľa detskej logiky zapasujú na miesto, ktoré im deti vybrali. Je fascinujúce sledovať pokrok, ktorý deti deň za dňom dosahujú a tešia sa z neho. Nasledujúcich 10 hračiek, ktoré patria medzi najžiadanejšie, pomôže rozvíjať jemnú motoriku aj vašim drobcom.

Pyramída z cukrovej trstiny Roly Poly Pyramid Smoby

Vkladačky, veže a pyramídy patria medzi najznámejšie hračky na rozvoj jemnej motoriky. Výnimkou nie je ani pyramída z cukrovej trstiny od svetoznámeho výrobcu hračiek z Francúzska Smoby. Farebnú pyramídu tvorí podstavec s valcom, 5 krúžkov a kvietok. Úlohou detí je navliekať na podstavec krúžky od najväčšieho po najmenší a navrch umiestniť kvet, ktorý je navyše pohyblivý. Pre dospelého je táto výzva veľmi jednoduchá, ale deťom dá spočiatku naozaj zabrať a na počiatočný rozvoj jemnej motoriky je ako stvorená. Okrem toho si deti precvičia aj logické myslenie, pretože budú musieť prísť na to, ktorý krúžok je najväčší, ktorý najmenší a ktoré správne umiestniť medzi ne.

Motorika rozvoj pyramida smoby

Kreslo s hracím stolíkom Cotoons Smoby

Jemná motorika sa dá rozvíjať aj z pohodlia vlastného kresielka. Nafukovacie kreslo pre deti od 6 mesiacov poskytuje deťom maximálny komfort a vďaka didaktickému stolíku aj maximálnu zábavu. Hračky na didaktickom stolíku môžu deti stláčať, otáčať a iným spôsobom skúmať ich zvukové a svetelné funkcie. Na točiacej sa kvetinke si deti precvičia aj hmat, keďže každý lupienok farebného kvetu má inú štruktúru - na jednom je znázornená špirála, na druhom pásiky a na ďalšom zasa vystupujúce bodky. Okrem jemnej motoriky si deti precvičia aj kognitívne schopnosti, koncentráciu, zapoja fantáziu a rozšíria svoje pole predstavivosti.

Motorika kreslo smoby

Interaktívna hra s líškou Foxy Smart Smoby

Jemnú motoriku je možné rozvíjať aj interaktívnymi hračkami z edície Smart od Smoby. Dôkazom je interaktívna hra s líškou Foxy Smart, ktorá deti núti zapojiť čo najviac zručností a schopností, vďaka čomu sa deti učia už v útlom veku komplexne riešiť rôzne úlohy. V prípade tejto hry bude ich úlohou doviesť líšku úspešne do cieľa, a to pomocou smerových kartičiek, ktoré deti vkladajú na hraciu dosku - mapu. Hra v anglickom, francúzskom a nemeckom jazyku pomôže deťom nielen s rozvojom jemnej motoriky, ale aj s rozvojom priestorovej predstavivosti, zdokonalí ich logické myslenie a naučí ich sledovať pokyny, ktoré im líštička zadáva. Táto inteligentná hračka je určená pre deti od 3 rokov a poteší najmä tie deti, ktoré už zvládli jednoduché hry na rozvoj jemnej motoriky a túžia po väčšej výzve.

Motorika foxy smart smoby

Balančný kužel s vankúšom Cosy BIG

Pri pohľade na balančný kužeľ BIG asi iba málokomu napadne, že aj takáto pomôcka na hranie a cvičenie môže pomôcť s rozvojom motoriky. Jednoduchým a najmä prirodzeným spôsobom kužeľ umožňuje správne precvičovanie a zdokonaľovanie motoriky a rovnováhy, deti sa v ňom môžu hojdať, kolísať, točiť, šmýkať sa na ňom alebo iba sedieť. Balančný kužeľ pre deti bol navrhnutý tak, aby dokonale napĺňal potreby detí z fyzického aj psychologického hľadiska. Podporuje správne držanie tela, spevňuje svalstvo, rozvíja obratnosť a presnosť, a to všetko hravým spôsobom.

Motorika balancny kuzel big

Veža z cukrovej trstiny Magic Tower Smoby

Skladacia veža patrí medzi klasiky spomedzi hračiek na rozvoj motoriky. Tá od Smoby je vyrobená z cukrovej trstiny a materiál, z ktorého je vyrobená, pozostáva z 90% organickej zložky. Jej kúpou teda okrem rozvoja jemnej motoriky prispievate aj k ochrane životného prostredia. Hrou s vežičkou si deti precvičujú a zdokonaľujú jemnú motoriku, a to tak, že sa snažia postaviť vežu z farebných pohárikov, pričom každý z nich má inú veľkosť. Princíp hry je jednoduchý, ale postup sa deti musia najprv naučiť. Po poskladaní veže ju zasa môžu zbúrať a šálky vložiť do seba podľa veľkosti.

Motorika veza smoby

Drevené puzzle Generic Puzzle DP Eichhorn

Drevené puzzle Generic Puzzle DP od nemeckej značky Eichhorn takisto hravou formou podporia rozvoj motoriky vašich detí. Drevená vkladačka preverí šikovnosť, logické myslenie a priestorové videnie detí - tie sa budú snažiť vložiť obrázky tam, kam patria, a to podľa príslušného tvaru. Pre jednoduchšiu manipuláciu sú na drevených obrázkoch upevnené úchytky, ktoré deťom uľahčia vkladanie. Okrem rozvoja jemnej motoriky sa táto hračka postará aj o trénovanie trpezlivosti a učí deti sústrediť sa na detail.

Motorika puzzle eichhorn

Drevená zatĺkačka Woodpecker Game Tender Leaf Toys

Drevená zatĺkačka Woodpecker Game z dielne britskej značky Tender Leaf Toys je jedinečná hračka s krásnym dizajnom, ktorá si zábavným spôsobom posvieti na jemnú motoriku detí. Ich úlohou bude pomocou dreveného kladivka zatĺcť drevené loptičky do príslušných otvorov pníka. Dôsledne zatlčené guľôčky spadnú dovnútra a deti ich môžu vybrať a pokračovať v hre až do omrzenia. Deti sa vďaka tejto hre naučia správny úchop kladivka a zatĺkaním loptičiek objavia aj svoju vlastnú silu. Minimalistický, a pritom rozkošný dizajn podčiarkujú loptičky s veselými tváričkami a kladivko s motívom ďatľa.

Motorika zatlkacka tender

Drevený slimáčik Color Pull-along Stacking Animal Eichhorn

Drevený didaktický slimáčik na ťahanie Color Pull-along má významný vplyv na rozvoj jemnej motoriky, priestorového videnia aj logického myslenia. Slimáčik je na kolieskach, takže deti ho za šnúrku môžu ťahať všade so sebou. Jeho ulita sa dá oddeliť a vďaka otvorom s rôznymi tvarmi do nej budú deti vkladať dreveného kocky. Úlohou detí je kocke prisúdiť tvar a vložiť ju do otvoru s rovnakým tvarom. Po vložení všetkých kociek môžu deti ulitu vyprázdniť a opäť pokračovať v hre alebo môžu ulitu znovu položiť na slimáčika a ťahať ho za šnúrku. Počas ťahania vydáva slimáčik príjemný zvuk, keďže farebné kocky v jeho ulite sa pohybom premiešavajú.

Motorika slimak eichhorn

Drevená didaktická kocka Color Little Game Center Eichhorn

Poriadnu porciu zábavy deťom prinesie drevená didaktická kocka s labyrintom a zábavnými aktivitami od nemeckej značky Eichhorn. Pestrofarebná kocka ponúka zábavu na každej svojej strane. Deti objavia rôzne vkladačky, labyrint, cez ktorý môžu prevliekať drevené hračky, pretáčať ručičky na hodinách alebo skúmať pohyb slniečok, ktoré sa otáčajú ako ozubené kolieska. Deti sa budú s každou nasledujúcou hrou zlepšovať nielen v jemnej motorike, ale aj v pozornosti, logickom myslení a naučia sa rozoznávať tvary a farby. Tie sú veľmi pestré a určite podporia aj nekonečnú detskú fantáziu.

Motorika kocka eichhorn

Drevená guličková autodráha Runway Eichhorn

Áno, aj autodráha môže prispieť k rozvoju jemnej motoriky. Drevená autodráha Runway od značky Eichhorn je nezvyčajnou autodráhou, po ktorej sa spúšťajú okrem autíčok aj kvetinky a guľôčky. Autodráha svojím tvarom pripomína horské serpentíny a úlohou detí bude vložiť hračky správne do dráhy a sledovať ich pohyb. Príjemný drevený povrch a precízne vypracované detaily sa postarajú o bezpečnú hru a vaše deti tak môžu bez obáv sledovať rýchlosť hračiek. Zíde do cieľa najrýchlejšie autíčko? Alebo je rýchlejšia guľôčka či dokonca kvietok? Originálna drevená autodráha poteší chlapcov i dievčatá od 12 mesiacov.

Motorika autodraha eichhorn

Hračky na rozvoj motoriky kúpite tu