Zo záhrady na stôl: Jarné recepty plné vitamínov

6 min
14. apr'23

Dlhá zima prospieva oddychu, po ktorom sa v jari potrebuje naštartovať organizmus celej rodiny. Na to sú ako stvorené nielen častejšie žiariace slnečné lúče, ale aj prvá jarná zelenina plná vitamínov a minerálov. Ako chutne doplniť výživné látky, ktoré po zime chýbajú malým aj veľkým?

Jarná cibuľka, špenát, špargľa, medvedí cesnak, reďkovka… Zdravá jarná zelenina práve zažíva svoju sezónu a na vašom stole by určite nemala chýbať. Pripravili sme si pre vás chutné a zdravé recepty, ktoré zasýtia celú rodinu a budú pastvou nielen pre hladné brušká, ale aj chuťové bunky. Množstvo ingrediencií nezabudnite vždy prispôsobiť počtu hladošov.

Špargľovo-špenátová polievka

Táto pestrá zelená polievka dodá celej rodine kopec síl a energie na všetky jarné práce. V jednej porcii nájdete množstvo kyseliny listovej, vlákniny, draslíka, vitamínu K, vápnika, horčíka, medi a dokonca aj mangánu. Špargľová sezóna trvá na rozdiel od tej špenátovej iba krátko, preto ju naplno využite a doplňte sebe aj svojim deťom po zime toľko potrebné vitamíny a minerály.

Ingrediencie

  • 4-5 kúskov špargle
  • ¼ šálky špenátu
  • ½ šálky kokosového mlieka
  • ½ citróna

Postup

  • Špargľu umyte, odlomte zdrevnatené konce, prekrojte na polovicu a vložte spolu so špenátom do parného variča. Do nádržky dolejte vodu po úroveň 2 a nechajte variť.
  • Po uvarení zeleninu spolu s ostatnými ingredienciami dôkladne rozmixujte.
  • Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju vodou, v ktorej sa varila špargľa so špenátom.

Špargľová polievka

Cestoviny s medvedím cesnakom

Medvedí cesnak, podobne ako špargľa, rastie iba veľmi krátko, no jeho liečivé účinky si môžete vďaka zmrazeniu užívať počas celého roka. Po dlhej zime oceníte najmä jeho schopnosť bojovať pri ochorení horných dýchacích ciest a pri žalúdočných ťažkostiach. Medvedí cesnak okrem toho znižuje krvný tlak, má protizápalové účinky, výraznú detoxikačnú schopnosť a uľavuje aj od bolestí hlavy.

Ingrediencie

  • veeeľa listov medvedieho cesnaku
  • 250 g cestovín
  • kúsok masla
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • nastrúhaný parmezán
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  • Medvedí cesnak nasekajte nadrobno a spracujte v panvici na olivovom oleji.
  • Keď sa množstvo cesnaku zredukuje, pridajte podľa chuti soľ a korenie, kúsok masla, smotanu na varenie a varte ešte chvíľu, kým sa chute dokonale spoja.
  • Vo veľkej panvici alebo hrnci zmiešajte túto zmes s uvarenými cestovinami a na tanieri štedro posypte parmezánom.

Cestoviny s medvedím cesnakom

Farebný jarný šalát so sladkým dresingom

Hľadáte po ťažkých jedlách niečo osviežujúce, ale zároveň sýte a zdravé? Šalát pre celú rodinu, v ktorom sa ukrýva množstvo jarnej zeleniny, je to pravé orechové. Hlavnú úlohu v ňom zohráva reďkovka s vysokým podielom vitamínu C, vlákniny a kyseliny listovej a nechýba ani jarná cibuľka, ktorá je po zime vždy prvou predzvesťou jari.

Ingrediencie

  • 4 ks jarnej cibuľky
  • 2 zväzky redkvičky
  • 1 menšia cuketa
  • cícer v konzerve
  • quinoa
  • 4 vajíčka
  • biely jogurt
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • med
  • olivový olej

Postup

  • Cibuľku a redkvičku opláchnite a nakrájajte.
  • Cuketu takisto opláchnite, nakrájajte na kolieska, osoľte, okoreňte a zľahka upečte na grilovacej panvici.
  • Quinou uvarte podľa návodu na obale a aj vajíčka uvarte natvrdo (ak preferujete namäkko, môžete ich uvariť aj tak, v šaláte sa vám potom premiešajú s dresingom).
  • V miske vymiešajte dresing - zmiešajte jogurt, med, nasekaný petržlen, soľ a korenie.
  • Všetky ingrediencie (okrem dresingu a vajíčok) zmiešajte, naservírujte na tanier alebo do misky, ozdobte vajíčkom, pokvapkajte dresingom a podávajte.
  • Pridať môžete akúkoľvek inú surovinu (šalát výborne chutí aj s avokádom, špargľou či orechami), ale aj grilované kuracie prsia, steak z tuniaka či lososa, poprípade tofu.

Jarný šalát

Bezlepkové cviklové palacinky

Cvikla síce nie je typická jarná plodina, ale počas veľkonočného obdobia je pravidelnou súčasťou mnohých jedálničkov. Varená, nakladaná, ale aj pečená obsahuje množstvo vitamínu B, C a E, ale aj draslíka, železa, horčíka, jódu, zinku či mangánu. Že vás nikdy nenapadlo použiť túto odrodu repy na niečo sladké? Ružovým palacinkám nikto nepovie nie, tak smelo do toho.

Ingrediencie

  • 3 ks červenej repy
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1 vajíčko
  • ½ čajovej lyžičky vanilky
  • 2 polievkové lyžice agáve sirupu
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup

  • Cviklu ošúpte, nakrájajte na kocky, vložte do parného variča, do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a uvarte.
  • V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ a rozmixujte spolu s uvarenou červenou repou.
  • V osobitnej mise zmiešajte mlieko, vajíčko, vanilku a agáve sirup a takto zmiešané ingrediencie pridajte k cviklovej zmesi.
  • Dôkladne premiešanú palacinkovú zmes nechajte pár minút odstáť a nakoniec pečte na panvici z každej strany približne 3 minúty, alebo kým nie sú palacinky dostatočne upečené.
  • Servírujte s čerstvým ovocím, šľahačkou a čokoládou.

Ružové cviklové palacinky

Chrumkavé rebarborové crumble

Možno vás to prekvapí, ale rebarbora je aj napriek svojmu využitiu v pečení zelenina. Mieša sa v nej sladkastá a kyslá chuť, čo predstavuje dokonalú kombináciu na prípravu chrumkavého crumble. Táto zelenina pochádzajúca z Ázie je skvelým zdrojom vitamínov A, B3, B5, B9, C a K a je bohatá aj na vápnik, draslík, horčík, železo, sodík a mangán. Jej konzumáciu však nepreháňajte - rebarbora obsahuje množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá pri nedostatku žalúdočnej kyseliny znemožňuje vstrebávanie vápnika.

Ingrediencie

  • rebarbora
  • 150 g celozrnná múka
  • 150 g ovsené vločky
  • 200 g maslo
  • 200 g trstinový cukor
  • štipka soli
  • 2 čajové lyžičky škorice

Postup

  • Rúru predhrejte na 180°C, plech alebo formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie alebo vymastite maslom.
  • Zmäknuté maslo zmiešajte s celozrnnou múkou, rozmixovanými ovsenými vločkami, polovičnou porciou cukru, štipkou soli a škoricou.
  • Rebarboru opláchnite, nakrájajte a zmiešajte so zvyšnými 100 g cukru. Pridajte ju do cesta a vylejte na plech.
  • Crumble pečte asi 30-35 minút pri 180°C.
  • Podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
  • Do crumble môžete pridať akékoľvek ovocie, ktoré zjemní kyslú chuť rebarbory. My odporúčame jahody alebo maliny.

Rebarborové crumble

Zdroj titulnej foto: Freepik