Jarné aktivity pre všetky deti v záhrade aj mimo nej

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
4 min
23. máj'23

Jar praje detským hrám a veselému šanteniu pod holým nebom. Dni sa predlžujú, slnečné lúče konečne hrejú a deti si tak môžu hru v prírode vychutnať naplno. Ukážte im, že zábava je aj za hranicami televízie, tabletov, mobilov a počítačov a že skutočné dobrodružstvo ich čaká tam vonku. Ani tá najlepšia a najzábavnejšia interaktívna hra nemôže nahradiť zdravotné benefity, ktoré so sebou prináša hranie sa na čerstvom vzduchu.

Fakt, že aktivity v exteriéri so sebou nesú množstvo zdravotných benefitov, nie je žiadnou novinkou. Nové sú však zistenia, že čím viac sa deti hrajú na počítači, smartfóne či tablete, tým častejšie sa u nich môžu objaviť poruchy komunikácie, problém vyjadriť svoje city, prejaviť empatiu či pochopiť výrazy tváre iných ľudí. Na druhej strane, veľa štúdií preukázalo, že pobyt v prírode spojený s aktivitami pomáha deťom odbúrať stres a znižovať mieru úzkostí.

Nenahraditeľný pohyb v prírode

Aktivity v prírode posilňujú imunitu a zvyšujú u dieťaťa schopnosť koncentrovať sa na učivo v škole. Aktívny pohyb vo vonkajšom prostredí priaznivo pôsobí na fyzické i duševné zdravie. Podľa štatistík stále viac detí trpí obezitou a problémy s nadváhou si prenášajú aj do dospelosti. Aktivity v prírode znižujú u detí riziko neskoršej obezity až o 40 %. Vypestuje preto v deťoch kladný vzťah k pohybu a pobytu v prírode už v prvých rokoch ich života. Dá sa to aj hravou formou.

Dôležitosť kolektívnych hier

Pre rozvoj komunikácie, socializácie a psychickej relaxácie neexistuje nič lepšie ako kolektívne aktivity. Deti sa môžu zabaviť aj s veľmi jednoduchými hračkami ako sú lietajúce taniere, lopty či kolky, ale poriadnu zábavu im prinesie aj záhradný domček s mnohými vylepšeniami. Všetky tieto aktivity rozvíjajú medziľudské vzťahy a prirodzene deti učia presnosti, zabrať dostanú aj ich motorické zručnosti. To, aké obrovské množstvo energie deti pri kolektívnych športoch vydajú, ani nemusíme spomínať.

Jar a kolobežka

S vetrom opreteky

Pre deti je pobyt na čerstvom vzduchu veľmi dôležitý, a to najmä po dlhej a tmavej zime. Slnečný svit je nevyhnutný pre tvorbu vitamínu D, ktorý podporuje vstrebávanie vápnika, chráni telo pred rakovinou vnútorných orgánov a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zážitok z pohybu na jarnom slniečku umocní jazda na dopravnom prostriedku, akým je detské odrážadlo, trojkolka či kolobežka. Jazda na týchto detských dopravných prostriedkoch deťom zároveň uľahčí učenie sa bicyklovať.

V kontakte s prírodou

Pobyt na čerstvom vzduchu nemusí byť iba o vození sa a kolektívnych športoch. Aj úzky kontakt s prírodou so sebou prináša množstvo plusov. Čas strávený v záhrade deťom umožňuje pozorovať rastliny a živočíchy v ich prirodzenom prostredí a drobci sú zároveň stále na čerstvom vzduchu. Čo takto vyčleniť deťom kúsok zeme, za ktorý budú zodpovedné len ony? Určite sa potešia vlastnému záhonu na pestovanie kvetov, byliniek či zeleniny. Starostlivosť o rastlinky ich zároveň naučí zodpovednosti a tomu, že nič nie je zadarmo. Dôležito a zodpovedne sa určite budú cítiť aj v prípade, že im do rúk zveríte starostlivosť o skutočné sliepočky. Kurín pre sliepky od Smoby je na to ako stvorený.

Jar a bylinky

Jarné práce v záhrade

Jar je ako stvorená na práce v záhrade. Deti sa môžu zahrať na záhradníkov a budú vám pomáhať so sadením skorej zeleniny ako pór, šalát, reďkovka, kapusta, hrach, karfiol či kaleráb. Hriadky treba najskôr pripraviť, očisiť od buriny, pokopať a zahnojiť. Práca s drobnými semienkami zase precvičí jemnú motoriku detí a polievanie záhonov sa stane spoločnou večernou aktivitou. Ak máte v záhrade ovocné stromy a okrasné kríky, poverte drobcov odstraňovaním zabudnutých listov z minulého roka. Postačia im k tomu detské hrabličky a fúrik. Deti vás pri pomáhaní v záhrade určite prekvapia svojou usilovnosťou a pracovitosťou.

Radosť z vlastného náradia

Pre malých pomocníkov je ideálne detské náradie, ktoré rozvíja ich jemnú motoriku a pohybové zručnosti. Prácu v záhrade nemusíte obmedzovať len na pestovanie - spolu s deťmi môžete vybudovať napríklad čoraz obľúbenejšie domčeky pre hmyz. Takýto hotel pre užitočné druhy hmyzu sa stane zároveň dekoračným prvkom záhrady. Alebo ich nechajte vytvoriť hromadu z kameňov a vetvičiek a pozorovať nových obyvateľov záhrady – žaby, jašterice či ježkov. Záhrady priateľské k deťom sú priateľské aj k nám, dospelým.