Hypnopôrod ako oslava života

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
29. jún'21

Budúce mamičky, ktoré sa začali pred blížiacim sa termínom pôrodu zaujímať o rôzne druhy pôrodov, už určite natrafili aj na termín hypnopôrod. Áno, samotný názov v nás okamžite vyvolá predstavy hypnotizéra a hypnotizovanej osoby, ale realita hypnopôrodu je celkom iná. Ako taký pôrod a najmä príprava naň vyzerá a v čom sa líši od klasického prirodzeného pôrodu?

Rodila tak Kate Middleton, Jessica Alba aj Angelina Jolie. Hoci to môže znieť zavádzajúco, deti narodené hypnopôrodom neprišli na svet v stave hypnózy. Pojem hypnóza sám o sebe znamená také nastavenie mysle, kedy je vedomie človeka pozmenené natoľko, že je možné ho využiť, a to napríklad terapeuticky, ale aj počas pôrodu.

Hypnopôrod - oslava života

Termín hypnopôrod sa po prvýkrát objavil v roku 1989 v knihe HypnoBirthing: A Celebration of Life (u nás dostupné v češtine pod názvom Hypnoporod) od hypnoterapeutky Marie Mongan. Cieľom hypnopôrodu je podľa jej slov pomôcť žene vyrovnať sa s akýmkoľvek strachom alebo úzkosťou, ktoré môže pociťovať z pôrodu a zmeniť ho na skutočnú oslavu života.

Príprava na pôrod touto technikou je dlhodobá a zahŕňa rôzne techniky relaxácie a autohypnózy, ktoré pomáhajú žene dostať sa pred pôrodom a počas neho do stavu uvoľnenia. Hlavná myšlienka hypnopôrodu je veľmi jednoduchá - keď je myseľ a telo v stave úplného uvoľnenia, žena má viac sebadôvery a pôrod môže nastať rýchlejšie a bezbolestne, pretože telo nebojuje prostredníctvom strachu proti prirodzenému procesu.

Vďaka hypnopôrodu dokážu budúce mamičky vyprázdniť svoju myseľ, zbaviť sa strachu a naučia sa správnu techniku dýchania, ktorá im uľahčí pôrod už od prvých kontrakcií. Pre mnohé ženy je niečo také nepredstaviteľné, ale vhodnými relaxačnými technikami dokáže žena tlmiť bolesť a sústrediť sa iba na to, čo je najdôležitejšie - pôrod bábätka s minimom bolesti.

Hypnoporod hudba

zdroj foto: Freepik

Kontrolované dýchanie a sila pozitívneho myslenia

Hypnopôrod je najmä o kontrolovanom, sústredenom dýchaní. Podobne ako pri meditácii a joge, aj pri hypnopôrode zohráva práca s dychom významnú úlohu. Pravidelné, kontrolované dýchanie prinesie rodičke pokoj a odplaví stres a negatívne emócie a myšlienky.

Najznámejšie a najúčinnejšie sú dve techniky dýchania, ktoré sa líšia v podstate iba počtom nádychov. Pri prvej technike sa zhlboka nadychujete aj vydychujete nosom. Pri nádychu počítajte do štyroch, pri výdychu do sedem. Druhá technika počíta s rovnakým počítaním pri výdychu, ale tentokrát aj pri nádychu treba počítať do sedem. Dýchanie takýmto spôsobom spustí parasympatický nervový systém a poskytne rodičke upokojujúce vibrácie.

Okrem kontrolovaného dýchania sa pri hypnopôrode kladie dôraz aj na pozitívne myslenie. Vezmite si napríklad slovo kontrakcia, ktoré v ženách už podvedome vyvoláva predstavu neznesiteľnej, opakujúcej sa bolesti. Sťahy maternice počas hypnopôrodu odporúča Marie Mongan nazývať inými slovami, napríklad vlna, príboj alebo nápor. Vďaka tejto malej zmene nebude žena automaticky očakávať bolesť, ale vytvorí si pozitívnejšiu asociáciu.

Pôrod ovplyvnený strachom

Jeden z najkrajších a najradostnejších momentov v živote ženy sa často iba kvôli strachu zmení na hotovú nočnú moru plnú bolesti a kriku. Množstvo žien si naplno užíva svoje tehotenstvo, teší sa z každého pohybu dieťatka, ale myšlienky na pôrod odsúvajú do úzadia, a to práve kvôli strachu. Viera v bolesť okolo pôrodu je v nás tak hlboko zakorenená, že v súčasnosti si mnohé budúce rodičky radšej dobrovoľne volia pôrod sekciou.

Kde sa v nás tento strach berie? Kedy sa myšlienka na niečo také prirodzené ako pôrod zmení v hlave na nekonečné množstvo hororových scenárov? Príčin môže byť niekoľko, no najčastejšie sú to príbehy o pôrodoch iných žien. Možno ste odmalička počúvali o tom, ako dlho trvalo, kým ste sa narodili vy a ako vaša matka trpela. S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa tiež stretli s príbehmi žien vo svojom okolí, ktorých pôrod trval 18 hodín. To však neznamená, že aj váš pôrodný príbeh musí byť rovnaký.

Ako píše Marie Mongan, maternica je dokonale navrhnutá tak, aby žene pri pôrode pomohla. Stačí pochopiť spôsob, akým maternica funguje, keď nie je zaťažená strachom a stresom. Maternica sa skladá z troch vrstiev a pre pôrod sú najdôležitejšie dve z nich - vonkajšia vrstva s vertikálnymi svalmi a vnútorná vrstva s horizontálnymi kruhovými svalmi, ktoré obklopujú dieťatko. Keď je rodička uvoľnená a pokojná, tieto svaly pracujú v dokonalej harmónii a pôrod je ľahký s pokojným priebehom.

Strach zahmlieva myseľ a keď sa mu rodičky naplno oddajú (čo robia pred pôrodom a počas neho mnohé ženy), pocítia obrovskú bolesť a odklonia sa od prirodzeného pôrodu, ktorý by ženské telo za ideálnych podmienok a dobrého zdravotného stavu zvládlo bez problémov. Techniky dýchania a relaxácia, ktoré sú alfou a omegou hypnopôrodu, pomôžu žene uviesť svoje telo a myseľ do uvoľneného stavu, ktorý môže podstatne uľahčiť a skrátiť pôrod.

Hypnoporod babatko

Základná filozofia hypnopôrodu

Filozofia hypnopôrodu je založená na nasledujúcich 6 bodoch, ktoré vo svojej knihe už v roku 1989 spísala Marie Mongan, priekopníčka v oblasti tohto typu pôrodu:

  • Ak sa nevyskytujú žiadne zvláštne zdravotné okolnosti, ženské telo nie je potrebné nútiť robiť to, na čo je vopred predurčené a vie, ako to robiť.
  • Ženské telá a ich bábätká vedia, ako porodiť a ako sa narodiť. Plán je dokonalý a treba ho rešpektovať a nezasahovať do neho.
  • K matkám a bábätkám musíme pristupovať jednotlivo s prihliadnutím na ich vlastné zdravie a nie na zdravie žien, ktoré môžu mať špeciálne potreby.
  • Pôrod je prirodzený ľudský zážitok. Každý zbytočný zásah, test, skúška a prerušenie môže narušiť prirodzený rytmus a plynutie pôrodu a môže spôsobiť jeho nepostupovanie.
  • Každý pôrod má svoj vlastný časový rozvrh. Môže sa spomaliť, ale aj zrýchliť. Netreba doň zasahovať zvonku, ak si to okolnosti nevyžadujú. Zdravotný personál by mal byť skôr iba pozorovateľom.
  • Ženské telo je počas pôrodu rovnako posvätné ako v akomkoľvek inom čase alebo prostredí.

Mamičky, ktoré absolvovali kurzy hypnopôrodu, si nevedia pôrod sprevádzaný touto technikou vynachváliť. Pôrod bol pre ne úžasný zážitok a vďaka tomu, že počas kurzu dokonale spoznali svoje telo a naučili sa s ním pracovať, bolo narodenie bábätka takmer bezbolestné a nádherné.

Hypnopôrod je skôr filozofiou ako skutočnou pôrodníckou technikou. Jeho základným princípom je to, že pôrod dieťaťa je oslavou tej najzákladnejšej ľudskej skúsenosti nášho života. Pôrod by mal byť pokojný, citlivý, radostný a pohodlný. Naozaj by to mala byť tá najkrajšia chvíľa v živote matky, partnera aj bábätka.

Zdroj: MONGAN, Marie. HypnoBirthing: A Celebration of Life. Rivertree Hypnosis Inst., 1998. ISBN 978-0966351712.