Ako by mala vyzerať základná hygiena bábätka?

5 min
07. máj'17

Odporúčania lekárov týkajúce sa správnej hygieny novorodencov sa za posledné desaťročia zmenili. Kým len nedávno radili kúpať bábätko každý deň, dnes sa to pre citlivú pokožku detičiek neodporúča. Mamičky však dávajú na najlepšieho radcu, akého majú k dispozícii, svoju vlastnú intuíciu.

Kúpanie bábätka

Kúpanie novorodencov

Pokožka bábätka je po narodení ešte veľmi tenká a citlivá. Časté kúpanie ju vysušuje a zmýva ochrannú vrstvu. Pediatri sa preto prikláňajú ku kúpaniu približne 3-krát týždenne alebo podľa potreby. Hygienu však netreba brať naľahko. Baktérie môžu byť pre maličké dieťa veľmi nebezpečné. Ak aj nekúpete dieťatko každý deň, očistite bábätku aspoň zadoček a genitálie pod tečúcou vodou. Zabránite tak zapareninám a prípadným infekciám.

Spočiatku vaše dieťa žiadnu kozmetiku okrem olejčekov po kúpaní nepotrebuje. Postačí vám čistá teplá voda. Môžete používať aj mydlo a špeciálnu kozmetiku určenú pre bábätká. Ako správne kúpať bábätko a na čo nezabudnúť? Prečítajte si náš článok k téme kúpanie bábätka.

Čistenie zadočka a genitálii

Bábätko očistite ideálne po každej výmene plienky, aby ste sa tak vyhli zapareninám. Najvhodnejšie je použiť čistú teplú vodu. Niektoré mamičky používajú aj vlhčené utierky, iné uprednostňujú ekologickejšiu a prirodzenejšiu alternatívu, a to bavlnené handričky s prírodným olejom.

Výmena plienky bábätko

Čistenie dievčatka

Dievčatká vždy utierajte spredu dozadu. Aj napriek tomu, že majú vchod do pošvy chránený panenskou blanou, cez maličký otvor sa môže dnu dostať stolica. Na to treba dávať veľký pozor. Dievčatkám navyše hrozia zlepenia sliznice pošvového vchodu. Pri čistení preto oddelujte pysky ohanbia a okolie pošvového vchodu očistite. Môžu sa tam nachádzať zvyšky moču, stolice a tiež smegma – belavý povlak. Zadoček, ako aj genitálie vašej dcérky udržujte suché, po očistení osušte pokožku aj všetky záhyby.

Vaše dievčatko môže z pošvy dokonca krvácať, stáva sa to pár dní po pôrode, a podobne ako dospelá žena trpieť opuchmi a výtokmi. V tomto prípade určite navštívte lekára.

Čistenie chlapčeka

Starostlivosť o chlapcov je v tomto ohľade jednoduchšia než u dievčatiek, no zapareniny hrozia aj im. Pri výmene plienky ich očistite teplou vodou vo všetkých záhyboch, najmä v okolí semenníkov. Nepodceňujte sušenie! Vlhkosť v záhyboch môže rýchlo prejsť do zaparenín. U chlapcov sa zapareniny najčastejšie vyskytujú v záhyboch semenníkov a na začiatku penisu.

Čistenie ušiek

Čistenie uší vatovými tyčinkami je u nás zaužívané. Výrobcovia dokonca ponúkajú špeciálne tyčinky pre malé bábätká. Odborníci sú dnes s odporúčaním vatových tyčiniek opatrní. Ušný maz je totiž prirodzený produkt ľudského tela, ktorý chráni zvukovod. Ten sa čistí sám a maz vytláča von. Práve používaním vatových tyčiniek maz zatláčame späť do zvukovodu, čím môžeme narobiť viac problémov, najmä malým deťom. Časté používanie vatovej tyčinky prispieva k zvýšenej produkcii ušného mazu.

Neodporúčajú sa ani spreje do uší. Naopak, na vyčistejšie uška bábätka postačí obyčajná vreckovka. Čistiť by sa nemalo vnútro uška, ale len vchod do zvukovodu. Ak sa uško upchá a vytvorí sa „zátka“ z mazu, radšej vyhľadajte doktora. Neriešte to svojpomocne s vatovou tyčinkou, môžete tým dieťatku spôsobiť problémy.

Strihanie nechtíkov

Strihanie nechtíkov bábätko

Strihanie nechtíkov je nočná mora rodičov. Detské ručičky a prstíky sú tak maličké, že samotná prestava strihania nožničkami je stresujúca. Bábätká sa s nechtíkmi už narodia, strihať ich však nemusíte, odlamujú sa samé. Drobčeka môžete ochrániť pred poranením bavlnenými rukavičkami. Neskôr sa však strihaniu nevyhnete. Nebojte sa, existujú zaoblené nožničky pre bábätká, aby sa znižilo riziko úrazu. Ak sa vám predsa podarí zastrihnúť do kože, nepanikárte. Nič sa nedeje, ranku stačí očistiť pod vodou a dezinfikovať.

Keďže sa deti rady a veľa hýbu, strihanie nechtíkov nechajte na kojenie alebo spánok. Nechtíky na ručičkách strihajte do tvaru prstu, na nožičkách sa, naopak, odporúča strihanie rovno, aby sa zamedzilo zarastaniu kože.

Niektoré mamičky si myslia, že bezpečnejsí spôsob je obhrýzanie nechtíkov ich ratolestí. Vedzte, že to nie je pravda. Nechtíky bábätiek a vaše nechty sú rozdielne. Dieťaťu môžete omylom spôsobiť poranenie. V ústach máte navyše baktérie, ktoré môžu zaniesť do ranky infekciu. Dôverujte si, nožničky zvládnete.

Užitočné tipy pre mamičky:

  • Cumlík nikdy nečistite tak, že ho obliznete. V ústach máte iné baktérie než vaše deti. Vy už máte trvalý chrup a na zuboch môžete mať povlak, zubný kameň alebo začínajúcu infekciu, o ktorej neviete. Cumlík radšej opláchnite pod prúdom vody.
  • Nenechajte deti jesť piesok. Aj keď sa môže zdať, že baktérie posilňujú detský organizmus, dávajte pozor najmä na verejných pieskoviskách. Piesok môže byť infikovaný zvieracími výkalmi, a teda obsahovať nebezpečné baktérie, parazity a vírusy. Jedením pieskových koláčikov tak vaše dieťa môže dostať napríklad toxoplazmózu, škrkavku či pásomnicu.
  • Ručičky umývajte dieťaťu vždy po návrate z vonku, pred jedlom (ak používa pri papaní ručičky) a po používaní nočníka (ak sa ho zachytáva).
  • S čistením zúbkov môžete začať prakticky od narodenia, aby si dieťatko na ústnu hygienu zvyklo. Stačí použiť navlhčenú vreckovku alebo gázu a očistiť ďasienka po dojčení alebo kŕmení fľaškou. S prvým zúbkom môžete drobčekovi predstaviť zubnú kefku. S pastou sa ale ponáhľať nemusíte.
  • Deti rady ochutnávajú rôzne predmety. Buďte opatrní najmä v prípade elektroniky, telefónov, tabletov a podobne. Obsahujú totiž veľké množstvo baktérii.