Hry, ktoré zabavia (a nič nestoja) - 3. časť

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
3 min
04. máj'20

A opäť prichádzame s novými známymi i menej známymi hrami na skrátenie dlhej chvíle.

Párne – nepárne

Pomôcky: karty
Trvanie hry: cca 10 min.
Vek: 7 a viac rokov (vyžaduje sa rozoznávanie párnych a nepárnych čísiel resp. aj sčítavanie)
Počet hráčov: 2 a viac

Z kariet dáme preč J (princ), Q (kráľovnú) a K (kráľa). Eso považujeme za číslo 1. Na začiatok si povieme, na koľko správnych tipov hráme. Odporúčame 20. Karty pomiešame a obrátené postupne zdvíhame. Predtým, ako vytiahneme kartu, povieme či na nej bude nepárne alebo párne číslo. Ak správne tipujeme, máme bod. Vyhráva ten, kto získa najrýchlejšie stanovený počet správnych tipov.

Hru si môžeme upraviť podľa potreby. Napríklad vytiahneme jednu kartu, ktorú ukážeme. Predtým, než odhalíme ďalšiu, povieme, či súčet s ňou bude párny alebo nepárny. Komu sa podarí najdlhšia správna tipovacia séria, vyhráva.
Hra je vhodná na doma.

Obesenec

Pomôcky: pero a papier
Trvanie hry: cca 10 min.
Vek: 7 a viac rokov (vyžaduje sa písanie)
Počet hráčov: 2

Ide o klasickú hru, ktorú hrajú dvaja háči. Hráč, ktorý háda, si nakreslí šibenicu. Následne mu druhý hráč nadiktuje počet písmen slova, na ktoré myslí. Hráč, ktorý háda, hovorí slabiky. Ak sa v slove vyskytuje 1 a viac, zapíše si ich na správnom mieste. Ak nie, postupne si kreslí hlavu (koliesko), telo, pravú ruku, ľavú ruku, pravú nohu a nakoniec ľavú nohu (všetko paličky). Dokopy 6 omylov. Ak uhádne slovo ešte predtým, ako nakreslí poslednú 6 paličku, vyhrá. Inak vyhráva súper.
Hra je vhodná na doma.

Aktivity deti blog tri

zdroj foto: freepik

Hádaj jedlo

Pomôcky: šatka, lyžička, rôzne druhy jedla
Trvanie hry: cca 20 min.
Vek: 5 a viac rokov (vyžaduje sa znalosť ,čo je jedlé a čo nie)
Počet hráčov: 3 a viac

Prvý z hráčov bude mať zaviazané oči šatkou. Zvyšní dvaja mu postupne nesú kúsky jedla alebo nápojov (cca 6 vzoriek) v primeranom množstve (!) na lyžičke. Úlohou hráča so zakrytými očami je uhádnuť, o aké jedlo ide. Následne sa hráči vymenia. Vyhrávajú hráči, ktorí uhádnu najviac druhov jedla a nápojov.
Hra sa dá hrať len doma!

Nezasmej sa!

Pomôcky: žiadne
Trvanie hry: cca 10 min.
Vek: 3 a viac rokov
Počet hráčov: 2 a viac

Hru hráme vo dvojici. Úlohou je, ako naznačuje aj jej názov, rozosmiať druhého hráča. V maximálnom čase 1 min. je potrebné rozosmiať druhého hráča. Zakázané je sa ho dotýkať, no všetko ostatné je povolené. Kto rýchlejšie rozosmeje, vyhráva.
Hru môžeme hrať aj na cestách, aj doma. Na cestách len musíme dávať pozor, aby sme nevyrušovali ostatných.