Hry, ktoré zabavia (a nič nestoja) – 1. časť

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
3 min
20. apr'20

Poznáte to. Ste s deťmi dlhší čas na jednom mieste. A postupne prichádza moment, kedy prestávajú poslúchať. Treba im vymyslieť zábavu, aby sa prestali nudiť. Predstavíme vám niekoľko hier, ku ktorým nepotrebujete skoro žiadne pomôcky navyše.

Na čo myslím?

Pomôcky: žiadne
Trvanie hry: cca 5 min.
Vek: 3 a viac rokov
Počet hráčov: minimálne dvaja, no lepšia zábava je, ak ich je viac. Max. 6 hráči.

Pravidlo hry je jednoduché. Najmladší z hráčov bude na niečo myslieť. Postupne ďalší hráči, jeden po druhom, sa ho pýtajú otázky. Na tie sa dá odpovedať len áno alebo nie. Ak je odpoveď áno, pokračuje daný hráč v ďalšej otázke. Ak je odpoveď nie, nasleduje ďalší hráč. Ten, kto kladie otázku môže aj tipovať, na čo hráč myslí, ale má len jeden tip. Ak je nesprávny, už ďalej nekladie otázky. Ak niektorý z hráčov správne povie tip, on začne na niečo myslieť. Ak neodpovie žiaden hráč správne, opäť kladie otázku pôvodný hráč. Otázky či hádané predmety treba prispôsobiť znalosti veku hráčov.
Môžeme ju hrať na cestách ale aj doma.

Tipovačka

Pomôcky: žiadne
Trvanie hry: cca 10 min.
Vek: 2 a viac rokov
Počet hráčov: 2

Hra je o tipovaní. Druhého hráča sa pýtame, akej farby bude tretie či x-té auto, ktoré prejde tým či oným smerom. Kto si tipne 5x správne, vyhráva. Hra sa dá prispôsobiť. Pri väčších deťoch vieme hádať značky automobilov. Na cestách zas to, z akej krajiny bude dané auto. A v čakárni u lekára napríklad, či ten tretí, čo prejde okolo nás, bude muž alebo žena.
Hru môžeme hrať aj doma, aj na cestách. Vždy si ju prispôsobíme okoliu.

Blog aktivity deti

Najbližšia minca

Pomôcky: jeden hráč potrebuje 3 mince
Trvanie hry: cca 10 min.
Vek: 3 a viac rokov
Počet hráčov: 2 a viac

Od steny sa rozostúpime na vzdialenosť 2 metrov (pri malých deťoch len 1 meter). Hádžeme striedavo tri mince k stene. Ten, kto má najbližšie mincu k stene, vyhráva. Môžeme hrať na 3 a viac víťazných kol.
Hra sa dá hrať len v domácnosti.

Meno, mesto, zviera, vec

Pomôcky: papier a pero/ceruza
Trvanie hry: cca 15 min.
Vek: 7 a viac rokov (vyžaduje sa písanie)
Počet hráčov: 2 a viac

Hráči si na papieri vytvoria 4 stĺpce. Jeden pre meno, mesto, zviera a vec. Následne jeden z hráčov začne hovoriť potichu abecedu od A po Z a stále dookola. Druhý hráč ho stopne. Prvý prezradí, pri akom písmene ho stopol. Následne všetci hráči vymýšľajú krstné meno, mesto, zviera a vec začínajúcu na dané písmeno. Kto napíše prvý, povie stop a všetci hráči prestanú.

Potom sa bodujú výsledky. Ak dané meno, mesto, zviera či vec niekto správne napísal a nik iný ho nemá, hráč za to získava 10 bodov. Ak ho má aj niekto iný, obaja získavajú 5 bodov. Ak chýba, nemá za to žiadny bod. Za kolo tak môže hráč získať max. 40 bodov. Výhercom je ten, kto ako prvý získa dohodnutý počet bodov. Ten môže byť 400 a viac. Aby sa hra zjednodušila, môžete si zameniť kategóriu aj za inú, napríklad namiesto mesta dáte šport či ovocie.

Pokračovanie nabudúce